PRONK komt nieuwe single GIN’ BLUES, van de ‘boamste planke’

Interessant? Deel het artikel

pronk

Doe mie mar is eam’ een sappie, joa doar van de boamste planke
Of mu’k oe eam opbeur’n
da kuj d’r wat better bie
Oi iemoa grip heb da’ geef ie mar een gil da zet ik oe zo weer dale

Door Harrie Kiekebosch

Leer dat maar uit je hoofd, voor als Arjan straks met zijn band PRONK de podia weer opgaat. ‘Doe mie mar eam’ een sappie’ komt uit GIN’ BLUES, de eerdste single van het tweede album van PRONK. Na ‘partymusic for outsiders’ is basist Arjan Pronk uut Luttenberg al weer aan zijn tweede album toe. ‘Easylistening for insiders’? De single GIN’ BLUES zegt van nee, helemaal geen easy listening. Gewoon keiharde rock and roll.

Bökkers stopte met Bökkers en ging vreemd genoeg later gewoon weer door met Bökkers, maar dan in een andere bezetting. Daardoor ontstond PRONK en ik ben daar wel blij om. Want dan houden we er in elk geval nog een Sallandse band die nergens rekening mee houdt, die geen businessplan of format kent. Een plaat die 100% uit graagte en R&Roll is ontstaan, eentje waarvan je zin krijgt in alles wat God verdomme verboden heeft.

Mark Rutte zei het na de aanslag op Peter R de Vries: Met makkelijke mensen verander je de wereld niet.

Pronk maakt zijn muziek in de kelder onder zijn huis op het drukste kruispunt van Luttenberg. “De boogiekelder leek dieper dan ooit en kent daar al helemaal geen regels” zeggen de communicatiemensen rondom Pronk in een persbericht rondom ‘de release’ van de single. Verstandigerwijs laten ze in het midden of ze het dan ook over coronaregels hebben.

“De liedjes komen zoals ze uit broekspijpen komen en zijn schaamteloos vanuit het onderbewuste op band geslingerd.” Ik kan je uit ervaring vertellen dat dat ook met de wekelijkse PRONK-columns op opinieinsalland het geval is. “Ik gooi ze d’r vaak zo gewoon in een keer uit”, zegt Pronk dan, “doar kan ik ok niks an doene.” Het resulteert in de muziek in een pot volstrekt oorspronkelijke r&roll die je laat meebleren als een bakvis.
Doe mie mar is eam’ een sappie, joa doar van de boamste planke.
In zo’n tempo dat je wel even naar lucht moet happen voor
Of mu’k oe eam opbeur’n, da kuj d’r wat better bie
want deze fuck-you plaat beukt je wild, knuffelt je warm en laat je head bangen zonder dat je er erg in hebt. De hooks en vette refreinen vliegen je om de oren, ze komen regelrecht vanuit de Sallandse jungle je kroeg, auto, feesttent of hart binnen.

Wie er mee doet aan de single en het tweede album?
Henk Jonkers drumt, Pronk bast jodelt en speelt gitaar, verse Tukkernees Sam Pols rost berig mee en Dion Legebeke blaft Pronk geregeld zijn mand in. Excelsior Recordings brengt ‘m uit want PRONK wil de kelder uit om die vette plaat te laten glimmen.

Sommige platen schreeuwen R&Roll, de schreeuw die we zo hard nodig hebben in hard times. Momenteel schreeuwt deze even het hardst, en hij is niet grijs te draaien man. Oja, Pronk jodelt in z’n eigen taal, in het oer-Nederlandse Nedersaksische. Dat klinkt internationaler dan ABN, maar dat is slechts bijzaak.

Weer op de planken
Live treedt hij op met de band PRONK, omdat het lekker klinkt. Een band met een vaste kern aangevuld met struikrovers uit de buurt.

Henk Jonkers drums
Sam Pols gitaar/zang
Gerben Bielderman bas/zang
Dion Legebeke zang
Pronk zang/gitaar

Omdat elke Pipo in meerder bands speelt is de band mobiel en zullen Ymte Koekoek, Henk Wesselink en Seb Dokman ook geregeld meestampen. Gezellig.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.