Prepperles van Anneke Blom: als je de jackpot wint, moet je daar dan ruchtbaarheid aan geven?

Als prepper heb je altijd voorraad in huis, waarvan dan ook, voor als het even tegenzit. Maar als de pleuris uitbreekt, hoe hou je dan de meute buiten die zich niet voorbereidde?

Interessant? Deel het artikel

staatsloten 221107 prepper anneke

Ieder jaar rijd ik mee met een zogenaamde ‘barrelrun’. Simpel uitgelegd; met een oude auto (geen oldtimer) die helemaal is opgepimpt een mooie route rijden door het buitenland, waarbij je creatieve opdrachten krijgt. In het eerste jaar dat ik meedeed had ik een auto in de stijl van Nightmare before Christmas, een animatiefilm over Halloweenfiguren die kerst willen vieren. De keren daarna was mijn auto goudkleurig gespoten met daarop Lucky Cats. Je kent ze vast wel, van die kitscherige katjes bij de lokale Chinees die met hun pootje zwaaien. Maar die auto, een Daewoo Lanos, werd me te klein en ik kocht een lekker dikke Subaru Forester. Kosten: € 200,- en een kratje bier.

Ik ben Anneke Blom, schrijfster van het boek ‘Prepper – voorbereiden op grote en kleine noodsituaties. En zombies’. Hierin probeer ik de lezer bewust te maken van het nut van preppen en bied ik handvatten om hiermee zelf te starten. Van het praktisch aanleggen van een voedselvoorraad voor een ‘bug in’ tot het hebben van vaardigheden en het kunnen communiceren in tijden van nood. Zie ook prepperboek.nl of mail me via info@prepperboek.nl

Inmiddels was ik wel een beetje gewend geraakt aan die auto en besloot ik om hem te verkopen. Wat nogal lastig is, want aan wie verkoop je een auto die beschilderd is met eenhoorns en regenbogen, van binnen compleet beplakt is met kleine stickertjes en waar op de motorkap een heel magisch My Little Pony landschap gemaakt is? Ik bedacht me dat bij een vreemde auto ook een vreemde vraagprijs hoorde. Ik heb de auto uiteindelijk verkocht aan twee hele leuke jonge jongens die er ook een barrelrun mee gaan rijden. Voor een Boulevardje staatsloten.

Dus nu zit ik – tot 10 november – in grote spanning te wachten. Honderd staatsloten, met opeenvolgende eindcijfers wat ten minste € 149 oplevert. Dus dat heb ik in ieder geval voor mijn autoverkoop gekregen. Maar wat een verhaal zou het zijn als ik zo’n prachtprijs van tienduizend euro ofzo zou winnen! En wat zou ik ermee doen? En wie zou ik het vertellen dat ik zoveel heb gewonnen?

Om te beginnen de vraag wat ik ermee zou doen als ik de jackpot win. Simpel. Investeren in eigen energievoorziening. Ons huis kan nog wel wat zonnepanelen gebruiken en dan het liefst met wat rendabele accu’s eraan geknoopt die we in de kelder zetten. Toch eens kijken of een warmtepomp op de een of andere manier in ons huis geïnstalleerd kan worden. En als het dan echt de JACKPOT-jackpot is die ik win… Dan denk ik dat ik toch van huis ruil en iets koop wat energieneutraal is, of in potentie energieneutraal kan worden.

Maar dan de vraag waar sommige preppers een beetje zenuwachtig van worden: wie vertel je het allemaal? Enkele ‘van ons’ willen niet dat mensen in de omgeving weten dat ze preppers zijn. Ze zijn bang dat als er een ramp is, mensen met bosjes tegelijk komen aanvallen om voorraden te plunderen. Ze oefenen op verdedigingstactieken, zodat ze indringers kunnen buiten houden. Ook zijn er preppers die om die reden altijd wapens bij de hand hebben, just in case.
Wanneer je een moestuin hebt, de oogst thuis zelf conserveert en opslaat in een ruimte die verder niet voor mensen van buitenaf zichtbaar is, dan kun je vrij goed low profile preppen. En als je iedere week een blikje mais en een zakje rijst extra meeneemt valt dat niemand op.

Dit zijn de mensen die onder geen beding gaan vertellen dat ze een grote som geld hebben gespaard, gekregen, gewonnen of op welke manier dan ook verkregen. In één keer uitgeven aan allerlei prepperdingen kan ook niet, want dan valt het op. Zowel dat je geld hebt als dat je prepper bent (en dus potentieel doelwit van die hongerige menigte als de pleuris uitbreekt).
Mocht je buurman van de ene op de andere dag ineens vertrokken zijn, te koop-bord in de tuin, maar van de beste man zelf geen spoor meer te vinden, dan weet je genoeg. Dan woonde je al die tijd al naast een prepper. Met winnende staatsloten.

Dromen is leuk, en het zou fantastisch zijn als ik duizenden euro’s win, maar ik ben wel realistisch ingesteld en verwacht dat ik het met die schamele € 149 zal moeten doen. Maar het heeft wel een klein beetje een inslag van een prepper. Mijn kleine financiële buffer achter de hand. In mijn boek raad ik mensen aan om niet alleen geld op de (spaar)rekening van de bank te hebben. Ook is het verstandig om je vermogen in andere vormen veilig te stellen. Goud of zilver, of bijvoorbeeld cryptovaluta. Je kunt ook aandelen nemen of investeren in vastgoed. Maar mijn geld zit nu in loterijpapieren. En omdat het er honderd zijn kan ik ze mooi door het hele huis verstoppen. Knappe indringer die dan ál die loten met dikke prijzen weet te vinden!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *