Prepperles: Noodpakket voor 48 uur, “zijn dan nu eindelijk de ogen geopend?”

Het is dinsdagochtend kwart voor zeven als Anneke Blom gebeld wordt. NPO Radio 2 aan de lijn. Of ze als ‘expert’ iets wil vertellen over het 48-uursnoodpakket dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg aanraadt om in huis te hebben.

Interessant? Deel het artikel

overstroming prepper nood pxhere 221201

De rest van de dag blijf ik in de nieuwsberichten op de radio hierover horen. Zijn dan nu eindelijk de ogen geopend?

Tijdens de jaren van de Koude Oorlog was het helemaal niet gek om een voorraadje te hebben, of middelen zoals gasmaskers. Hoe en waarom is dat dan nu niet meer? Volgens mij zijn er een heleboel redenen aan te wijzen; alles is snel en binnen handbereik te krijgen (denk maar eens aan ‘vandaag besteld, morgen in huis’) de financiële situatie van sommige mensen laat het niet toe om extra voorraad of spullen aan te schaffen voor nood, maar ik denk zelf dat de grootste reden is dat we arrogant zijn geworden.

Ik ben Anneke Blom, schrijfster van het boek ‘Prepper – voorbereiden op grote en kleine noodsituaties. En zombies’. Hierin probeer ik de lezer bewust te maken van het nut van preppen en bied ik handvatten om hiermee zelf te starten. Van het praktisch aanleggen van een voedselvoorraad voor een ‘bug in’ tot het hebben van vaardigheden en het kunnen communiceren in tijden van nood. Zie ook prepperboek.nl of mail me via info@prepperboek.nl

We denken vaak ‘dat overkomt me niet’, of denken daadwerkelijk niet vooruit dat een situatie zou kunnen voorkomen. Als ik nu zou vragen hoe en of je voorbereid bent op een horrorwinter met een meter sneeuw, dan weet ik voor 99 procent zeker dat het antwoord ‘nee’ is. Mijn antwoord is overigens ook licht negatief. Ik heb wel voedsel genoeg om een tijdje binnen in huis te overleven. Maar wanneer leidingen zouden bevriezen en water een probleem zou worden, dan wordt het toch wel spannend hier.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het 48-uursnoodpakket dat Pieter-Jaap Aalbersberg aanraadt, is bedoeld om jezelf en gezin te kunnen voorzien van de belangrijkste dingen. Hoe wordt dat bepaald? Waar komt die 48 uur eigenlijk vandaan? De algemene gedachtegang hierachter is dat de overheid en allerlei instanties twee dagen nodig zouden hebben om dingen weer werkend en op de rit te krijgen bij een noodsituatie. Als er een energiecentrale uitvalt dan zou er volgens plan binnen twee dagen een noodvoorziening zijn getroffen, of de centrale gerepareerd, of andere centrales opgeschaald et cetera. Dus je 48-uursnoodpakket is voor de tijd die de overheid nodig heeft om het normale leven weer terug op orde te brengen.

Dan maar meteen de vraag beantwoorden die nu voor joú belangrijk is: wat zit er dan in dat  48-uursnoodpakket? Op de site www.denkvooruit.nl staan superhandige tips en er komt een reclamecampagne aan, maar ik zal je vast wat tips geven die je waarschijnlijk niet op de site gaat vinden.

Ten eerste, als je voedsel gaat inslaan voor een noodsituatie, zorg er dan voor dat je het kunt gebruiken zonder gebruik te hoeven maken van (kokend) water. Natuurlijk is droge rijst en pasta en tarwebloem handig. Maar als er in een noodsituaties problemen zijn met gas, elektriciteit en water dan heb je niet zoveel aan je bekertje instant noodles. Die instant noodles zijn fijn als je er in je voorraadkast een klein gasbrandertje naast hebt staan, zo een voor op de camping, waar je snel water op kunt koken. Zonder kokend water zijn noodles namelijk niet echt lekker weg te krijgen. Misschien ben ik een beetje een doorgeslagen prepper, maar behalve me voor te bereiden op een noodsituatie bereid ik ook een plan B voor, door er voor te zorgen dat ik kant-en-klaar voedsel heb wat geen enkele bereiding nodig heeft. Zorg voor potten jam (hoog in suiker) met crackers. Die zijn er tegenwoordig ook met een hoog proteïnegehalte als je dat zou willen. Maar je kunt ook denken aan ingeblikt voedsel (knakworstjes kun je prima koud eten), tortillawraps, noten, pindakaas en ontbijtgranen zoals granola.

(tekst gaat veder onder de foto)

Verder is het belangrijk om voldoende water in huis te hebben, of iets om water te zuiveren. Het klinkt misschien raar en vergezocht, maar een cyberaanval op een grote energiecentrale kan heel snel gevolgen hebben voor het water dat uit de kraan komt. De waterzuiveringsinstallaties worden niet door hamsters rennend in een radje van stroom voorzien. Zonder elektriciteit ligt de watervoorziening ook plat. Als je het lastig vind om liters water in voorraad te hebben, zeker als je voor langere tijd zou willen preppen, is een waterfilter of zuiveringstabletten een uitkomst. Dit bespaart veel ruimte.

En dan zijn er de gebruiksartikelen die handig zijn zoals een radio op batterijen of zonnecellen, waxinelichtjes of kaarsen, eerstehulpkit en medicijnen en warme dekens. Andere handige gebruiksartikelen heb je vast al wel in huis, zoals gereedschap. Een hele checklist kun je vinden op www.prepperboek.nl, waar je ook een lijst vindt van allerlei situaties waar je voor kunt preppen, waar je misschien niet eens aan hebt gedacht. Want arrogantie komt voor de val. Sommige dingen klinken misschien vergezocht, en die overkomen je echt heus niet. Maar, ken je die mop van die vleermuis die de hele wereld ziek maakte en de economie lam legde? Dat was een hele slechte mop.

Ik merk nog steeds dat sommige mensen mijn geprep als hysterisch en paniekerig ervaren. Een stigma wat veel preppers voelen trouwens. Voor al die mensen wijs ik graag naar wat er in de Scandinavische landen gebeurd. De mensen worden daar vanuit de overheid dringend verzocht om zelfredzaam te kunnen zijn voor langere tijd. Ze krijgen veel meer informatie en hulp vanuit de overheid en het is daar gemeengoed om zelf goed voorbereid te zijn. En de Noren, Zweden en Finnen staan nou niet bepaald bekend om hun paniekerige temperament.

Ik ben benieuwd naar hoe de reclamecampagne voor 48-uurszelfredzaamheid is vormgegeven en of het daadwerkelijk het beoogde effect zal hebben. Het kabinet heeft al duidelijk laten weten geen pakketten uit te zullen delen. Dus een afsluitende tip: voordat de vraag groter wordt en de prijzen de pan uitrijzen zou ik wat dingetjes aanschaffen. Misschien leuk voor onder de kerstboom!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.