Prepperles: Kun jij tien dagen van nood doorstaan?

Anneke Blom uit Olst is Prepper. Ze is voortdurend voorbereid (prepair) op eventuele rampen en noodsituaties waardoor je je huis niet uit kunt, dat de verwarming niet meer doet. of erger.

Interessant? Deel het artikel

prepper havermout

Nancy Faeser is de federale minister van Binnenlandse Zaken in Duitsland en zij riep deze maand op tot het aanleggen van een noodvoorraad. Deze noodvoorraad zou moeten voorzien in je levensbehoefte aan water, voedsel en medicijnen voor ten minste drie, maar het liefst tien dagen.
Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, lijkt het of dit een voorbereiding is op escalatie van de Russische invasie. Maar deelstaatautoriteiten in Duitsland, en ook in andere landen, adviseren al langer om als burger voorbereid te zijn op noodsituaties.

Die ‘tien dagen van voorraad’ zijn niet zomaar gekozen. Het idee erachter is dat je voor drie dagen in je levensbehoeften wilt voorzien in geval van isolatie door een coronabesmetting, of wanneer je door ziekte op bed moet blijven of om een langdurige stroomstoring uit te kunnen zitten. Maar het zou tot wel tien dagen kunnen duren voordat staatssteun bij een ramp goed op gang is en tot die tijd ben je op jezelf aangewezen.

Preppers zijn mensen die zich op een zinvolle manier voorbereiden op eventuele rampen en noodsituaties. Het zijn de mensen die de ‘tien-dagen-voorraad’ al lang en breed gepasseerd zijn. Zo ook hier in huis. Ik kan, denk ik, de hele straat wel van tien dagen levensonderhoud voorzien. Dat is dan inclusief kinderen en honden, maar exclusief baby’s en knaagdieren. Om je goed voor te bereiden op rampen moet je namelijk vooral heel specifiek naar jóuw situatie kijken. Voordat je begint met je voorraad is het slim om een inventarisatie te maken. Op de site prepperboek.nl staat een lijst die je bewust maakt van je situatie en die het je makkelijker maakt om keuzes te maken in het preppen. Enkele voorbeelden.

Ons gezin bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen. Eén van de kinderen heeft hooikoorts en dus zorg ik dat ik een voorraadje citrizinetabletten in huis heb. Mensen met hooikoorts gaan dit herkennen; er zijn in het voorjaar (en ook echt ieder jaar opnieuw) ineens lege schappen waar die tabletten normaal staan. Doordat je ogen tranen en je continu loopt te niezen is het geen doen om de medewerker van de drogist aan te spreken, wanneer er een nieuwe levering wordt verwacht.

Wist je trouwens dat die ‘hooikoorst’ tabletten tegen allerlei allergische reacties werken. Best handig om in huis te hebben, ook als je geen hooikoortsklant bent.

Ons huis verwarmen we (nog) door middel van de normale/ouderwetse/gasslurpende CV-ketel. Wanneer de gastoevoer stokt, om wat voor reden dan ook, zal dat in de zomer niet direct verschrikkelijke gevolgen hebben. Maar een strenge winter zonder CV… daar wil ik liever niet aan denken. Wat voor back-up heb je dan om je huis te verwarmen? Behalve een alternatieve warmtebron te verzinnen, zal een prepper zich ook richten op andere oplossingen. Beperk de ruimte die je moet verwarmen door delen van je huis af te sluiten en niet te gebruiken. Beter nog; gebruik die ruimten juist om je voedselvoorraadje lekker koel te bewaren. Gebruik de warmte voor meerdere doeleinden. Gooi bijvoorbeeld het kookvocht van je pasta niet weg, maar vul daar weer een kruik mee.

Mijn man en ik lusten eigenlijk alles, maar met kinderen is dat vaak anders. De blikken tomatensoep zijn zeker tien tegen één in de meerderheid als het gaat om soep. En ook in de categorie saus wint de Chicken Tonight met ananas het ruim van al het andere. Onze voorraad is ook echt voor óns aangelegd. Er is over nagedacht, er zijn keuzes gemaakt, af en toe worden er dingen geprobeerd en dan worden die probeersels wel of (heel vaak niet) opgenomen in de ‘prepperbunker’, zoals de voorraadkast hier liefkozend genoemd wordt.

Het is een goed idee om mensen te adviseren een voorraad voor een weekje aan te leggen, maar dan moet je wel de juiste dingen inslaan. De kracht in het doorstaan van een noodsituatie zit hem niet in kwantiteit. Het is naar mijn idee echt maatwerk. Blikken witte bonen in tomatensaus kunnen nog zoveel goede voedingswaarden bevatten, als je ervan moet kokhalzen omdat je het niet lust dan zul je toch weinig plezier beleven aan die voorraad. En het hebben van alleen maar gedroogde producten zoals pasta en rijst, is ook niet ideaal als je geen mogelijkheid hebt om water te koken. In dat soort situaties kan dan een pak havermout uitkomst bieden. Helaas betekent dat voor ons huishouden dan weer dat ik ook pindakaas, chocolade, vruchtensiroop en/of caramelsaus moet preppen, want van die kale havermoutpap daalt de groepssfeer tot een dieptepunt. En positiviteit en hoop is het allerbelangrijkste in een noodsituatie!

Anneke Blom is de schrijfster van het boek Prepper – voorbereiden op grote en kleine noodsituaties. En zombies. Hierin probeert ze de lezer bewust te maken van het nut van preppen en biedt handvatten om hiermee zelf te starten. Van het praktisch aanleggen van een voedselvoorraad voor een ‘bug in’ tot het hebben van vaardigheden en het kunnen communiceren in tijden van nood.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.