Prepper Anneke Blom schrikt niet van een vervroegd feestje: er is altijd wel wat in huis

Anneke Blom leert je voorraden aanleggen voor tijden waarvan we ineens weer weten dat ze zo maar kunnen komen. Anneke is altijd op dat soort situaties voorbereid. Ze woont in Olst en daar kan de IJssel ook zo maar ineens rare dingen doen.

Interessant? Deel het artikel

anneke blom

Het was een rare gewaarwording dat ik een gepland feestje dit keer niet moest áfzeggen vanwege corona, maar juist moest vervroegen. Al meer dan twee jaar is het rangschikken met verjaardagsvisite, plannen van bezoekerstijdblokken en faciliteren van desinfectiemiddel om maar een soort van feestje te kunnen geven. Op het moment dat ook de laatste coronamaatregelen geschrapt werden, was ik dan ook superblij dat ik de publicatie van mijn eerste boek met een feestje kon vieren.

Via een crowdfunding vorig jaar konden mensen een pre-order van het boek doen en al die mensen mochten hun boek persoonlijk komen ophalen. De publicatiedatum stond voor 11 april gepland, maar vanwege de actualiteit besloot de uitgever deze datum twee weken naar voren te schuiven. En zo gebeurde dit ook met het ‘boekenfeestje’.

Prepper, het boek

Het boek in kwestie is Prepper en gaat over voorbereiden op noodsituaties. Het is een laagdrempelig boek waarin je als lezer geprikkeld wordt na te denken over je huidige situatie en hoe (snel) die kan veranderen. En nog belangrijker; hoe je je daarop kan voorbereiden en adequaat op kan reageren.

(tekst gaat verder onder de foto)

Als prepper raak ik dus niet zomaar in de stress

Dit was dan dus mijn mini-noodsituatie van het moment: een feestje dat ineens wél weer mag, en dan ook nog eens twee weken eerder moet plaatsvinden dan bedacht! Maar als prepper raak ik dus niet zomaar in de stress en ging met een notitieblok aan de slag om er een geslaagd persoonlijk boekenbal van te maken.

Als eerste de genodigden verzoeken om alsjeblieft niet de 9e van april, maar de 26e van maart te komen. Check. Driekwart van de mensen kan wel verzetten, de anderen niet. Oké, geen probleem, twee feestjes, prima.
Omdat preppers proberen een redelijke voedselvoorraad te houden van (lang) houdbare producten leek het me leuk om hapjes en drankjes te maken met dit soort glas- en blikvoer. Een korte inspectie in mijn “voorraadbunker”, zoals mijn gezin het zo liefkozend noemt, vertelde me dat dat wel snor zat. Zeg nou zelf, iedereen vindt cocktailworstjes met een augurkje aan een prikker nogal ouderwets, maar stiekem is het wel hartstikke lekker en binnen een half uur is de schaal leeg. En nee, het zijn niet alleen die tienjarige kinderen die met je volwassen vrienden mee komen, die al die worstjes opsnaaien.

Geen pak bloem te koop

Verder had ik bedacht om, als grapje, hardtack te maken. Hardtack is het ultieme survival-on-the-go voedsel. De term ‘scheepsbeschuit’ komt je waarschijnlijk bekender voor. Heel kort; bloem, water, in de oven bakken tot je er een ruit mee kunt ingooien. Na het bakken en afkoelen is het ook alleen eetbaar na een kwartier soppen in hete vloeistof. Maar dan is het wel járen (droog) houdbaar. Dus om het te maken ging ik vol goede moed naar de supermarkt. In de veronderstelling dat een pak tarwebloem, à 75 cent, wel te krijgen was.

Think again.

In de hele omgeving van Olst en Wijhe geen pak bloem te krijgen. Dat is trouwens gelogen. Er is wel appeltaartmix te krijgen, dat is ook bloem, maar dan heel luxe bloem 2.0. En er is ook biologische roggebloem met speciaal keurmerk in zakjes van 355 gram waarvan ik niet eens op het schapkaartje naar de prijs durf te kijken.

Ik had blijkbaar de berichtgeving gemist dat er een nieuwe lockdown aan zat te komen en we weer allemaal bepaalde producten moesten gaan hamsteren. Nadat ik hier een bericht over op social media had geplaatst kreeg ik reacties vanuit andere delen van het land dat het daar nog veel erger was. In de Randstad kregen mensen te horen dat bloem voorlopig niet meer geleverd wordt. Ook het olie- en azijnschap vertoont een troosteloos leeg hoekje waar normaal altijd de zonnebloemolie je staat toe te stralen. Op de een of andere manier had dit nieuws me helemaal niet bereikt en de zogenaamde tekorten werden veroorzaakt door de huidige oorlog in Oekraïne. Ik zeg inderdaad ‘zogenaamd’, omdat er (nog) helemaal geen tekort is, alleen is er geen juiste verdeling van de producten. Maar dat terzijde. In ieder geval geen bloem te koop. Improviseren.

Uiteindelijk werden het twee leuke boekenfeestjes. Met ‘oude’ hardtack, die ik ooit als proef gemaakt had. Dat spul blijkt inderdaad heel lang houdbaar te zijn!
En van die retro cocktailworstjes. Mmm.

Zonnebloemolie ook maar vast op voorraad

Maar geen oliebollen, die bewaar ik voor mijn Oud en Nieuw feestje. Oliebollen zijn straks zo exclusief als truffel en kaviaar. Ik hoor de mensen al fluisteren als ik met een schaal rond ga; “Waar zou ze toch die oliebollen zo heerlijk in hebben weten te bakken, het smaakt namelijk echt als vroeger, uit zonnebloemolie.” En met een beetje mazzel maak ik ze dan ook weer met tarwebloem, en hoef ik niet mijn voorraadje hardtack te vermalen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.