De postcoderoosregeling verandert. De regeling maakt het mogelijk dat je mee kunt doen met zonnepanelen die op andermans dak liggen, maar dan moet je wel in dezelfde postcode vallen. Nu wordt de regeling nog gekoppeld aan je eigen energieverbruik: dat je de eigen productie aftrekt van wat je zelf verbruikt. Straks krijg je simpelweg subsidie op jouw aandeel in de energie corporatie, dus is het een investering geworden.
De regeling is bedoeld voor mensen met weinig eigen dak, of voor situaties waarbij een gebouw in de buurt heel veel dak heeft. Vooral energieleveranciers en de belastingdienst vinden de huidige regeling ingewikkeld, zegt minister Wiebes.
Vanaf 2021 komt er een nieuwe regeling die ook weer geldt voor opwekken van stroom via zon, wind en waterkrachtenergie. Het principe van deze nieuwe regeling is gebaseerd op de SDE+ regeling. Er wordt een subsidie per geproduceerde kWh uitbetaald. Leden van energie coöperaties kunnen dus nog steeds investeren in elektriciteitsopwekking elders en krijgen daar met de nieuwe regeling gedurende een periode van 15 jaar een vaste vergoeding voor. Deze vergoeding loopt via de energie coöperatie, die het op zijn beurt weer uitbetaalt aan de deelnemers.
De met zo’n project geproduceerde duurzame elektriciteit staat vanaf 2021 zodoende niet meer in verband met het eigen elektriciteitsverbruik van de deelnemer. Voor deelnemers wordt het puur een investering in duurzame elektriciteitsopwekking waar een rendement tegenover staat.
Projecten tussen de 15 en 300 kWp (45 – 900 panelen) of tussen 500 en 1000 kWp (wind) komen in aanmerking voor de regeling. Over de hoogte van het subsidiebedrag heeft het PBL een advies uitgebracht. Voor zon is het subsidievoorstel € 0,106 per kWh en voor wind zal het bedrag afhangen van de hoogte van de molen (zie verslag PBL). Een definitief besluit moet nog worden genomen, maar een dergelijk advies wordt meestal overgenomen door het kabinet.
Protest energiecoöperaties
Recent is er door energiecoöperaties een brief naar de Minister gestuurd om te protesteren tegen deze nieuwe regeling. Zij stellen voor de regeling 2 jaar uit te stellen en in de tussentijd een beter voorstel te ontwikkelen. In vergelijking met de postcoderoosregeling is de nieuwe regeling een aanmerkelijke verslechtering. Het realiseren van nieuwe projecten wordt hiermee (nog) lastiger haalbaar.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op pbl.nl/publicaties/postcoderoossubsidieregeling