Podcast: Een frisse blik op straffen: de evolutie van Klaartje Freeke

Ze genoot als strafrechtadvocaat van het luxeleven op de Amsterdamse Zuidas, maar wanneer Klaartje Freeke persoonlijke tegenslag te verwerken krijgt, verbreedt ze haar blik. En die nieuwe blik ontketent niet alleen een persoonlijke reis, maar verfrist ook haar visie over straffen. “Ik denk dat straffen op zich niet zo slecht is, maar ik denk ook dat er meer aandacht mag worden gericht op vergeving en op verzoening.”

Interessant? Deel het artikel

MaatschapWij 240427 Klaartje_Freeke

Ze vloog voor een weekendje naar New York – ‘om te winkelen’, maar dat kan ze zich nu helemaal niet meer voorstellen. Klaartje Freeke begon haar carrière als strafrechtadvocaat en belandde al vroeg op de Zuidas waar ze werkte aan de vastgoedfraude.

 

Door Jasper de Weerd Podcast

 

En yes, Klaartje werd goed betaald. Maar dat was niet de enige aantrekkingskracht. “Ik vond het ook heel leuk om op de Zuidas te werken, omdat je daar wel met mensen werkt die heel goed zijn in hun vak.” Toch wist ze ergens wel dat ze hier niet oud zou worden. Al was het maar door ‘het rode nest’ waar ze vandaan kwam – haar vader werkte als wiskundedocent en haar moeder werkte voor de Partij van de Arbeid. Maar haar kinderwens zette alles versneld op losse schroeven.

“Ik heb vijf miskramen gehad. En toen liep ik echt vast in mijn idee dat alles echt maakbaar is.” Hard werken was nu niet genoeg voor Klaartje. Deze onzekerheid opende de weg naar de Chinese filosofie. Het veranderde haar blik op voeding. En toen toch… een kind. “Dat maakte mij zo ongelooflijk dankbaar, dat ik niet meer de hele dag op kantoor wilde doorbrengen.”

De zachtere weg

De moeilijke weg naar het moederschap nam Klaartje mee in haar werk. “Ik ging mijn werk op een zachtere manier doen, waar dat kon.” Daarbij begon Klaartje zich te verzetten tegen het geldende principe van de advocatuur; het is het beste als je cliënt zo min mogelijk wordt gestraft.

Hoewel het geen gekke gedachte is – Klaartje heeft gezien dat straffen echt niet fijn is en mensen echt alles kwijtraken – maar “in de praktijk wordt in 90% van de zaken een veroordeling uitgesproken, omdat er voldoende bewijs is.” Dus had Klaartje – samen met haar partner Wikke Monster – daar geen goed gevoel meer bij. Samen gingen ze nadenken over de vraag: wat willen we als burger dat er nu gebeurt in deze rechtsgang? “Ik denk dat straffen op zich niet zo slecht is, maar ik denk ook dat er meer aandacht mag worden gericht op vergeving en op verzoening.”
Dit is een serieus ander geluid. Zo uniek, dat Klaartje – en haar partner Wikke Monster – twee jaar lang gevolgd zijn door documentairemaakster Anneloor van Heemstra voor KNO-NCRV. De documentaire verschijnt later dit jaar.

Luister de podcast

Podcastmaker Jasper de Weerd zocht Klaartje op in haar atelier – waar ze door te schilderen haar werk even los kan laten – en ging met haar in gesprek. Over haar ervaringen als strafrechtadvocaat, haar werk nu als mediator en wat het betekent om mens te zijn.

Luister naar de podcast en laat je inspireren door haar persoonlijke verhaal.

Lees ook het interview met Klaartje Freeke in de herfsteditie 2020 van het New Financial Magazine

 

Jasper gelooft in de kracht van Goede Verhalen.Een goed verhaal geeft perspectief op een betere wereld. Daarom staat Jasper klaar voor organisaties die werk maken van een duurzame toekomst. Hij is nieuwsgierig naar wat mensen en organisaties drijft om goed te doen. Centraal staat de vraag wat hij – samen met de lezers, luisteraars en kijkers – van deze wereldverbeteraars kan leren en mee kan nemen in zijn eigen leven.

Jasper is oprichter van Gusto Media, auteur, podcastmaker, bedenker van The Digital Clean Up en lid van het ondernemersnetwerk The Present.

Bekijk alle artikelen van Jasper de Weerd

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.