Podcast 3
Harold Overmars in de podcast Saaland: Zeg dan welke kant we als boeren op moeten!
Harold Overmars was bestuurder van het Agrarisch Jongeren Kontakt Nederland. Maar omdat hij een tweede boerderij kocht stopte hij daarmee. Geen reden zijn mening voor zich te houden: Zolang je boeren niet vertelt welke kant het op moet, gaan ze door wat ze nu doen!
Overmars zegt dat in de podcast Saaland, waarin Bert Hinnen en Harrie Kiekebosch op zoek zijn naar Salland nu, vroeger in de toekomst. De podcast is een soort van research voor het boek Saaland dat ze schrijven.
Overmars werd uitgenodigd om te onderzoeken wat er onder boeren leeft in deze tijd waarin duidelijk is dat het anders moet met het boerenbedrijf. Maar hoe? De BBB blijkt niet waar te maken wat ze beloofde: boeren een toekomstvisie meegeven. Maar wie moet dat dan wel doen? Overmars ziet in elk geval dat de wal het schip wel een keer gaat keren. Want water, lucht, bodem, ze staan allemaal op omvallen. En dan móet het anders. Maar zolang de politiek geen duidelijke richting geeft, blijven boeren gewoon doen wat ze nu ook al doen.
Luister hier de podcast met Harold Overmars
Podcast 4
Bert Terlouw in de podcast Saaland: De meeste boeren waren horigen. Dat wil je niet graag zijn!
Bert Terlouw is amateur-archeoloog en ontdekt steeds meer over het leven in Salland in het verleden. Zo legde hij Ramelo bloot en brengt nu een kasteel bij Wesepe in kaart. De kastelen in Salland waren veilige pleisterplaatsen voor bijvoorbeeld de paus. Maar de kasteelheren waren ook eigenaar van alle grond rondom. Boeren ploeterden daar voor hun bestaan.
Terlouw legt dat uit in de podcast Saaland, waarin Bert Hinnen en Harrie Kiekebosch op zoek zijn naar Salland nu, vroeger in de toekomst. De podcast is een soort van research voor het boek Saaland dat ze schrijven.
Bert Terlouw is amateur archeoloog omdat het zijn werk niet is. Dat neemt niet weg dat hij er veel verstand van heeft! En wat er meer van is: zijn werk gaat wel over de behoefte van mensen macht te hebben, macht te vergaren, macht ten toot te spreiden. Die kennis komt goed van pas in het duiden van het leven in Salland honderden jaren geleden. Toen de Franken de Saksen de tent uit vochten en Nederland haar bestuursmacht aan de westkant kreeg in plaats van hier in het oosten.
Is die onderdrukking nog steeds terug te vinden in onze volksaard? En wat was er van ons geworden als de Saksen gewonnen hadden?
Luister hier de podcast met Bert Terlouw
Wie ideeën heeft voor nieuwe onderwerpen of eventueel mee wil doen in het project kan een mail sturen naar b_hinnen@hotmail.com, tel. 0611731741.