Plantdag met Land van Ons bij De Melkbrouwerij

Interessant? Deel het artikel

plantdag

Land van Ons koopt met geld van leden grond op om die natuurlijk te beheren. Zo heeft ook De Melkbrouwerij in Lettele kunnen uitbreiden. Op de nieuwe grond is deze winter nieuw bos en heg geplant. Een oproep aan de LvO-leden om te komen planten was niet aan dovemansoren gericht. Uit het hele land kwamen tientallen aanmeldingen.

Door Peter van den Boom
Beeld Jan Malschaert

Langs de weg aan de oostkant van het perceel is er aanplant van een gemengde haag met o.a. meidoorns en hazelaars. Aan de noordkant een houtsingel van 250 meter met een mix van grote bomen als eik, kastanje en linde en kleinere struiken als meidoorn, hazelaar en vogelkers. Een lint van knotwilgen langs de Lettelerleide aan de zuidkant.

Omstandigheden

Die waren niet bepaald ideaal. Omdat het in de voorafgaande weken overvloedig had geregend, was het perceel nauwelijks begaanbaar en dat maakte het werk extra zwaar. Ook op vrijdag regende het de eerste uren nog, daarna werd het gelukkig droog. Verder stond er een koude noordoostenwind. Voor de vrijwilligers was het echter geen probleem om een dag lang door het zompige weiland te banjeren. Iedereen was er op gekleed en de stemming was en bleef opperbest. Voor thee en koffie werd gezorgd en tussen de middag kwam een vrijwilliger heerlijke soep brengen.

Image

Resultaat

Coördinator Michiel Bussink was heel tevreden over beide dagen. ‘Met de aanplant aan de noordzijde is vrijdag begonnen en deze hebben we zaterdag, blubberend in de kletsnatte weidegrond, afgemaakt. Een andere ploeg heeft aan de zijde van de weg een sleuf gegraven en daar de heg aangeplant. En tot slot zijn ook nog een stuk of dertig forse wilgentakken, stammen bijna, die van Ricks (beheerder perceel Lettele, red.) land elders kwamen (van geknotte wilgen), aangeplant langs de Lettelerleide. Om tot wilgen uit te groeien en te zijner tijd ook te gaan knotten. We waren om 15.00 uur klaar, alles is in een goede sfeer volgens schema geplant.’

Alles is volgens schema aangeplant. Een fantastisch resultaat na twee dagen hard werken onder pittige omstandigheden. Hulde aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Dit smaakt naar veel meer, op naar het volgende perceel!

Image
Image

Een houtsingel als windhaag en voederhaag.

Meerwaarde

‘Bedrijfsmatig is het niet handig om in een houtsingel te investeren’, erkent Rick Huis in ’t Veld, beheerder van het perceel van Land van Ons. ‘De kosten verdienen zich niet terug, tenminste niet op korte termijn. Ik zie de aanplant dan ook meer als een hobby en een manier om onze omgeving mooier te maken en dat mag geld kosten’, verklaart hij lachend. Maar dan vertelt hij over de effecten die hij van de houtsingel verwacht. ‘De singel zorgt voor meer luwte op het perceel. Bij een schrale oosten wind zal het perceel minder uitdrogen, en in de zomer hebben we hier elke druppel water nodig! Daarnaast weet ik dat de koeien straks graag een hap van de haag zullen nemen. Het zijn allemaal eetbare struiken en bomen: voederbomen. Het Louise Bolk Instituut heeft onderzocht welke mineralen er in planten zitten en hebben op basis van die kennis een voedzame plantenmix opgesteld. De koeien vullen daar hun mineralenbehoefte mee aan.’

Een derde effect is een meer diversiteit op en rond het perceel. ‘Elk plant levert meerwaarde en samen zorgen ze voor een betere balans’, verklaart Rick. ‘Bij extreme weersituatie, bijvoorbeeld droogte of vrieskou, overleven er meer planten, maar ook wild, zoals de hazen, patrijzen, reeën en roofvogels die hier veelvuldig voorkomen.’

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.