Plaatnportret: The Shoes – Na Na Na

Weer een Plaatnportret van Henk Laing uit Haarle. Henk was jarenlang DJ in de in de wijde omtrek bekende Cultura aldaar. Deze week The Shoes met Na Na Na.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

“The Shoes” bestond behalve Theo van Es uit Wim van Huis (gitaar), Jan Versteegen (basgitaar) en Henk Versteegen (drums). Deze band uit Zoeterwoude werd in 1963 opgericht als The White Shoes. Tijdelijk Double You geheten (toen nog zonder Van Es).

Hoe Theo met een rauwe stem toch zanger werd? “Ik ben gewoon met die stem geboren. Bij ons thuis konden ze allemaal goed zingen, mijn moeder zong de hele dag. Mensen zeggen wel eens: je zit ’m te verdraaien of te forceren, maar dat is niet zo. Als je dat zou doen, ben je de volgende dag helemaal schor. En ik ben nooit schor”, aldus Theo.

Met support van Radio Veronica, groeit de bekendheid van The Shoes snel. In 1966 krijgen ze een platencontract bij platenmaatschappij Polydor. Met de debuutsingle ‘Standing And Staring’, maakt The Shoes veel indruk.  Met dit nummer staat de groep 12 weken genoteerd in de Veronica Top Veertig. Met de opvolger ‘Na Na Na’ scoorde de band uit Zoeterwoude voor het eerst een top tien hit.

Ook 1968 is een succesvol jaar. De twee singles ‘No Money For Roses’ en ‘Man’s Life’ verkopen  goed en met ‘Don’t You Cry For A Girl’ bereiken The Shoes een top 5 notering.  In 1968 verschijnt ook de debuutelpee met de titel ‘Wie The Shoes Past’.

Tussendoor maken The Shoes een gratis verkrijgbaar reclamesingletje voor oliemaatschappij Esso: ‘Tank Esso Mix / He Spoiled The Days’. Ook in 1969 brengt de groep meerdere singles uit, maar deze komen toch minder hoog terecht in de hitlijst. De platenmaatschappij heeft er rotsvast vertrouwen in en lanceert een ‘Greatest Hits’ verzamelaar.

Met ‘Osaka’(1970) scoort The Shoes opnieuw een top tien hit. Deze single werd in die tijd letterlijk grijs gedraaid binnen ons gezin en werd zeer gewaardeerd door mijn moeder. Tot teleurstelling van de fans verlaat Theo een jaar later de groep en formeert de band Teddylane. Het blijkt geen succes en ook The Shoes zien zonder boegbeeld van Es hun populariteit dalen. De laatste single van The Shoes, ‘Whoam I’,  verscheen in 1975.

Van Es ging vervolgens solo aan de slag en had korte tijd succes met ‘Hellomy love’ (1972) en ‘As long as it’s love’ (1979). Zijn solo-elpee ‘Bad boy’ (1979) werd in verschillende landen uitgebracht en stond hoog in de Amerikaanse lijst van de 200 bestverkochte albums. Theo krijgt een aanbod om een uitgebreide tournee door Amerika te maken, maar haakt op het laatste moment wegens heimwee af. Na de single ‘Guanto La Guesta’ besluiten Theo en The Shoes, na een succesvol reünieconcert tijdens de ‘Haagse Beat Nacht’, weer samen op te treden. Ze spelen daarna regelmatig op nostalgische jaren zestig-feesten.  The Shoes kan zich de oudste Nederpopband noemen die nog steeds in originele bezetting optreedt.

“Na Na Na” is geschreven door zanger Theo van Es en basgitarist Jan Versteegen en geproduceerd door Freddy Haayen (topman van Polydor). Het nummer ontstond tijdens een dagelijks moment waarop Versteegen in het huis van zijn ouders op zijn gitaar speelde. Tijdens deze sessies zong hij altijd een willekeurige tekst in het Engels; in dit geval zat er ook een stuk bij waarin hij “Na Na Na” zong. Omdat hij naar eigen zeggen geen tekstschrijver is, liet hij de melodieën altijd horen aan Van Es. Hij schreef hier altijd teksten bij, en bij het horen van deze melodie vertraagde hij het stuk waarin “Na Na Na” werd gezongen.

Volgens Van Es werd het refrein van “Na NaNa”, dat enkel bestaat uit de herhaalde regel “na nana”, willekeurig in het nummer gestopt. Hij zong het enkel tijdens een repetitie omdat hij een bepaald stuk binnen het nummer kaal vond klinken zonder tekst. Het was bedoeld als grap, maar een producer vroeg de band of dit in het nummer kon blijven. Volgens Versteegen is dit het beste nummer van de band. Freddy Haayen beschreef het nummer als de beste productie uit zijn carrière. Van Es heeft er echter een hekel aan om het live te zingen. “Na Na Na” werd de eerste top 10-hit van The Shoes. De single bereikte de zesde plaats in de Top 40 van 1967.”

Songtekst

 

When I came in a while ago I didn’t realize

The things that you were gonna show Would come as a surprise

My baby, who ran out on me Is coming back to stay

That’s not so easy to believe Cause she is far away

Na-na-na, na-na-na Na-na-na, na-na-na

You say I’m going on a trip And I can meet her soon

She’s got me in her grip So I could travel to the moon

Na-na-na, na-na-na Na-na-na, na-na-na

So when I’m walking out of here It may not all come true

But just the same she’s nearer As I dream along with you

When I came in a while ago I didn’t realize

The things that you we were gonna show Would come as a surprise

Na-na-na, na-na-na Na-na-na, na-na-na

When I came in a while ago I didn’t realize

The things that you we were gonna show Would come as a surprise

Na-na-na, na-na-na Na-na-na, na-na-na

Vertaling

Toen ik een tijdje geleden binnenkwam, realiseerde ik me niet dat
de dingen die je me ging laten zien als een verrassing zouden komen.

Mijn liefde die mij verliet komt terug om te blijven.
Dat is niet zo gemakkelijk om te geloven omdat ze zo ver weg is.

Na- na-na, na-na-na Na-na-na, na-na-na

Je zegt dat je op reis gaat en ik jou binnenkort ga ontmoeten.
Ze heeft me in haar greep zodat ik wel naar de maan kan reizen.

Na- na-na, na-na-na Na-na-na, na-na-na

Dus als ik hier weg ga komt het misschien wel niet allemaal uit.
Maar toch ben je dichterbij als ik over jou droom.

Toen ik een tijdje geleden binnenkwam, realiseerde ik me niet dat
de dingen die je me ging laten zien als een verrassing zouden komen.

Na-na-na, na-na-na Na-na-na, na-na-na

Toen ik een tijdje geleden binnenkwam, realiseerde ik me niet dat
de dingen die je me ging laten zien als een verrassing zouden komen.

Na-na-na, na-na-na Na-na-na, na-na-na

 

Video

 

Website Luttenbergse Top 700

top 700 luttenberg muziek logo

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden