Plaatnportret: Steve Harley and Cockney Rebel – Make Me Smile (Come Up and See Me)

Weer een Plaatnportret van Henk Laing uit Haarle. Henk was jarenlang DJ in de in de wijde omtrek bekende Cultura aldaar. Deze week een terugblik op Steve Harley and Cockney Rebel - Make Me Smile.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

Steve Harley, geboren als Stephen Malcolm Ronald Nice op 27 februari 1951 in Deptford (Lewisham, Groot-Londen), was een Britse singer-songwriter. Hij was vooral bekend als frontman van de band Steve Harley& Cockney Rebel. De band brak door in de vroege jaren ’70 met hits als “Sebastian”, “Judy Teen” en “Make Me Smile (Come Up and See Me)”. 

Harley richtte de band Cockney Rebel op in 1972, samen met John Crocker, Stuart Elliott, Paul Jeffreys en Milton Reame-James. Na enkele succesvolle jaren besloot Harley de band te zien als zijn begeleidingsband, wat leidde tot het vertrek van de originele bandleden (met uitzondering van drummer Stuart Elliott).

In het begin speelde Harley op straat in de Londense metrostations, waar zijn gitaarkoffer altijd leeg was. Hij vertelde dat mensen daar vooral de traditionele folkmuziek wilden horen. Op 22-jarige leeftijd regelde producer Neil Harrison een studio voor hem en nam Harley’s het in Nederland best scorende nummer Sebastian op, compleet met een koor en orkest. Harley was verbaasd over de overgang van optreden in metrostations naar het samenwerken met een orkest en koor in een studio. Hij beschrijft dit zelf als een krachtige ervaring die een diepe indruk op hem heeft achtergelaten, zoals te zien is in een documentaire over het nummer.

Na het succes van Cockney Rebel ging Harley solo verder en bracht verschillende albums uit. In de tweede helft van de jaren ’70 verkochten zijn platen minder goed door de opkomst van punk, new wave en disco. Hij probeerde door te breken in de Verenigde Staten, maar slaagde hier niet in.

Na diverse comebackpogingen en een hit met “Ballerina” in 1983, speelde Harley in musicals en begon weer met liveoptredens. Vanaf de tweede helft van de jaren ’80 stond hij weer in de schijnwerpers. Hij presenteerde van 2000 tot begin 2008 het BBC-radioprogramma “Sounds of the seventies”.

Make Me Smile (Come Up and See Me)

“Make Me Smile (Come Up and See Me)” is een nummer geschreven door Steve Harley zelf en geproduceerd door Harley en Alan Parsons. Het was de eerste single van de band onder de naam “Steve Harley & Cockney Rebel”, nadat ze eerder bekend stonden als “Cockney Rebel”. Het nummer beschrijft Harley’s gevoelens over het uit elkaar gaan van de originele bezetting van Cockney Rebel in juli 1974, na een lange tournee in Groot-Brittannië ter promotie van hun album “The Psychomodo”. Tijdens de tournee ontstonden er spanningen tussen de bandleden, wat leidde tot hun besluit om uit elkaar te gaan.

Harley schreef het nummer als een boodschap aan de andere bandleden, omdat hij het gevoel had dat ze hem in de steek hadden gelaten. Het oorspronkelijke langzame bluesnummer met saxofoonsolo werd door producer Alan Parsons omgezet naar een sneller tempo, waarbij Harley nieuwe elementen toevoegde, zoals tacets en generale pauzes.

De saxofoonsolo werd uiteindelijk vervangen door een gitaarsolo van Jim Cregan, terwijl het achtergrondkoor bestaande uit onder meer Tina Charles en Yvonne Keeley de “ooh-la-la-la’s” zongen, geïnspireerd door de Rubber Soul-periode van “The Beatles”.

“Make Me Smile (Come Up and See Me)” werd een grote hit en is commercieel gezien de meest succesvolle single van Steve Harley & Cockney Rebel, met meer dan een miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Het nummer bereikte de nummer 1-positie in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk, en behaalde noteringen in verschillende andere landen. In Nederland bereikte het de 6e positie in de Top 40 van 1975. Het nummer werd meerdere keren opnieuw uitgebracht en is gecoverd door meer dan 120 artiesten, waaronder Duran Duran, Erasure en Robbie Williams.

Het nummer is ook gebruikt in films, commercials en het computerspel “Lego Rock Band”. Sinds de allereerste editie in 1999 staat “Make Me Smile (Come Up and See Me)” onafgebroken genoteerd in de NPO Radio 2 Top 2000. Het blijft een geliefd nummer dat nog steeds wordt gewaardeerd door fans over de hele wereld.

Steve Harley is onlangs overleden (17 maart 2024) op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij wordt herinnerd als een getalenteerde singer-songwriter en frontman van Cockney Rebel.

Songtekst

You’ve done it all
You’ve broken every code
And pulled the rebel to the floor
You spoiled the game
No matter what you say
For only metal, what a bore

Blue eyes, blue eyes
How come you tell so many lies?

Come up and see me, make me smile
Or do what you want, running wild

There’s nothing left
All gone and run away
Maybe you’ll tarry for a while
It’s just a test
A game for us to play
Win or lose, it’s hard to smile

Resist, resist
It’s from yourself you have to hide, oh

Come up and see me to make me smile
Oh, or do what you want, running wild

There ain’t no more
You’ve taken everything
From my belief in Mother Earth
Can you ignore
My faith in everything?
‘Cause I know what faith is and what it’s worth

Away, away
And don’t say maybe you’ll try

Oh, to come up and see me, to make me smile
Or do what you want, just running wild
Ooh, la lala
Ooh, la lala
Ooh

Come up and see me, make me smile
Or do what you want, running wild
Ooh, la lala
Ooh, la lala
Ooh

Come up and see me to make me smile

 

henk l plaatnportret hoes

Video

 

top 700 luttenberg muziek logo

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.