Plaatnportret: ‘Nantucket Sleighride’ van Mountain

Weer een Plaatnportret van Henk Laing uit Haarle. Henk was jarenlang DJ in de in de wijde omtrek bekende Cultura aldaar. Deze week 'Nantucket Sleighride' van Mountain met videoclip en tekst in het Engelsen Nederlands.

Interessant? Deel het artikel

slede tocht PP pxhere

Leslie West, de legendarische oprichter en zanger/gitarist van de band “Mountain”, is op 22 december 2020 op 75-jarige leeftijd overleden aan hartfalen. West, die zelf altijd de draak stak met zijn overgewicht, werd ook wel “Great Fatsby” genoemd, naar zijn soloalbum uit 1975. Zijn bandnaam “Mountain” was ook gebaseerd op zijn imposante gestalte.

West werd door Rolling Stone in één adem genoemd met grootheden als Eric Clapton, Jimmy Page en Jimi Hendrix, vanwege zijn veelzijdige manier van spelen en zijn invloed op andere gitaristen. Eddie van Halen was bijvoorbeeld een grote fan van Leslie West, vanwege zijn ongelooflijke gitaargeluid in Mountain.

Samen met zijn broer Larry begon Leslie West in The Vagrants, een band met soulinvloeden. Na het verlaten van de band raakte West geïnspireerd door Cream en begon hij serieus te oefenen op zijn gitaarspel. Dit leidde uiteindelijk tot de vorming van de band “Mountain” met producer Felix Pappalardi.

Mountain bracht hits als “Mississippi Queen” en “Nantucket Sleighride” voort en trad op tijdens het legendarische Woodstock Festival in 1969.

De oorspronkelijke bezetting bestond uit zanger en gitarist Leslie West, bassist-zanger Felix Pappalardi, keyboardspeler Steve Knight en drummer N.D. Smart. In een latere samenstelling werd Corky Laing de drummer. De band ging in 1972 uit elkaar en kwam daarna gedurende meerdere perioden en in verschillende samenstellingen weer bij elkaar.

Zelf leerde ik de band “Mountain” kennen door hun album “The Best Of Mountain” uit 1973 welke ik van mijn oudere broer had overgenomen op cassette. Een prachtplaat!.

Na het uiteenvallen van Mountain ging West verder met verschillende projecten, waaronder een samenwerking met Jack Bruce (Cream) en Corky Laing. Hij leverde ook muzikale bijdragen aan andere artiesten en kickte af van heroïne. Leslie West werd ook bekend in de hiphopwereld vanwege het nummer “Long Red”, dat veelvuldig gesampled werd door diverse artiesten.

Leslie West zal vooral herinnerd worden als de man achter de hit “Mississippi Queen” en voor zijn unieke gitaargeluid. Zijn muzikale erfenis leeft voort in talloze covers en samples van zijn nummers. Zijn invloed op de rock- en hiphopmuziek is onmiskenbaar en zijn nalatenschap zal voortleven in de harten van vele muziekliefhebbers.

“Nantucket Sleighride” is de titel van het tweede studioalbum van de band uitgebracht in januari 1971. Het bereikte plaats 16 in de Billboard Hot 200 Album Chart van dat jaar.

(Lees verder onder afbeelding)

Henk Laing PP Mountain

 

 

 

Tekst en vertaling  “Nantucket Sleighride”

 

Goodbye, little Robin-Marie

Vaarwel, kleine Robin-Marie

Don’t try following me

Probeer mij niet te volgen

Don’t cry, little Robin-Marie

Niet huilen, kleine Robin-Marie

‘Cause you know I’m coming home soon

Omdat je weet dat ik snel naar huis kom

My ships’ leaving on a three-year tour

Mijn schepen vertrekken voor een driejarige rondreis

The next tide will take us from shore

Het volgende getij zal ons van de kust brengen

Windlaced, gather in sail and spray

Wind geregen, verzamelen in zeil en nevel

On a search for the mighty sperm whale

Op zoek naar de machtige potvis

Fly your willow branches

Vlieg met je wilgentakken

Wrap your body round my soul

Wikkel je lichaam om mijn ziel

Lay down your reeds and drums on my soft sheets

Leg je riet en trommels neer op mijn zachte lakens

There are years behind us reaching

Er liggen jaren achter ons die reiken

To the place where hearts are beating

Naar de plek waar harten kloppen

And I know you’re the last true love I’ll ever meet

En ik weet dat jij de laatste ware liefde bent die ik ooit zal ontmoeten

Starbuck’s sharpening his harpoon

Starbuck slijpt zijn harpoen

The black man’s playing his tune

De zwarte man speelt zijn deuntje

An old salt’s sleeping his watch away

Een oude zoutzak slaapt zijn horloge weg

He’ll be drunk again before noon

Voor de middag is hij weer dronken

Three years sailing on bended knee

Drie jaar zeilen op gebogen knie

We found no whales in the sea

We vonden geen walvissen in de zee

Don’t cry, little Robin-Marie

Niet huilen, kleine Robin-Marie

‘Cause we’ll be in sight of land soon

Want we zullen spoedig in het zicht van land zijn

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.