Wanneer ik het nummer “Back Home” van Golden Earring hoor, worden mijn gedachten teruggevoerd naar de fuiven die vroeger plaatsvonden in ons oude kippenhok. Mijn ouders hadden de boerderij gesaneerd, waardoor het grote houten kippenhok een nieuwe bestemming kreeg en werd omgetoverd tot een sfeervolle locatie voor feesten en muziek.
Mijn oudere broers en hun kameraden verzorgden de muziek onder de naam “Beat Palace Drive In Show” en er was een bar en een garderobe ingericht. Mijn vader installeerde een kachel om de ruimte te verwarmen. Omdat er toen nog geen strikte veiligheidsregels waren, werden de wanden versierd met kerstboomtakken, wat een heerlijke geur verspreidde.
(lees verder onder afbeeldingen)
Opening
Het feest begon op spectaculaire wijze toen mijn vader een fles champagne, die aan een gespannen draad tussen het kippenhok en de boerderij hing, kapot sloeg om het officieel te openen. Het was februari 1971 en donker. Toen de fles brak, flitste de camera van mijn zus die toen al fotograaf was, waardoor het onder een luid applaus door mijn ogen zeer spectaculair was. In een mum van tijd stroomde het vol met bezoekers uit het binnen- maar ook buitenland. Velen van hen waren kameraden van de jarige uit zijn militaire diensttijd waarin hij zat. Als jochie van zeven mocht ik er ook tot een uur of negen bij zijn, waar we als kind natuurlijk veel aandacht kregen van de met name vrouwelijke gasten (zie foto hierboven).
De sfeer was magisch: er werd gedanst en naar muziek geluisterd van onder andere Mungo Jerry, The Kinks, Shocking Blue, Peter Maffay, Creedence Clearwater Revival, Earth & Fire, Melanie, Lynn Anderson en natuurlijk Golden Earring.
Deze artiesten werden dagelijks bij ons thuis gedraaid en hun muziek vormde de soundtrack van mijn jeugd. Vooral “Back Home” van Golden Earring blijft in mijn geheugen gegrift. Elke keer als ik dat nummer hoor, voel ik weer de warmte van de kachel, ruik ik de dennennaalden en zie ik de vrolijke gezichten van de gasten voor me. De herinneringen aan de feesten in het kippenhok blijven een kostbaar onderdeel van mijn jeugd.
(lees verder onder afbeelding)
Golden Earring
Golden Earring is een van de meest iconische rockbands uit Nederland, met een carrière die zich uitstrekt over meer dan vijftig jaar. Opgericht in Den Haag in 1961, is de band bekend om hun dynamische live-optredens en tijdloze hits zoals “Radar Love” en “Twilight Zone”. Een van hun meest kenmerkende nummers is “Back Home”, dat de band naar grote hoogten bracht in de jaren ’70.
De band werd opgericht als The Golden Earrings door George Kooymans en Rinus Gerritsen. De oorspronkelijke bezetting bestond uit:
- George Kooymans – gitaar en zang
- Rinus Gerritsen – basgitaar en toetsen
- Frans Krassenburg – zang
- Jaap Eggermont – drums
De naam van de band werd in 1969 verkort naar Golden Earring. Golden Earring brak door met hun single “Please Go” in 1965, gevolgd door de hit “That Day” in 1966. In 1967 werd Frans Krassenburg vervangen door Barry Hay – zang en fluit en in 1970 verving Cesar Zuiderwijk de oorspronkelijke drummer Jaap Eggermont. In 1971 trad Eelco Gelling (Cuby& The Blizzards) tijdelijk toe als tweede gitarist. Gelling bleef bij de band tot 1975 en voegde een extra dimensie toe aan hun geluid. Een andere tijdelijke artiest was Herman van Boeyen (Vitesse), die drums speelde tijdens verschillende live-optredens.
In 1970 bracht Golden Earring het album “Golden Earring” uit, waarop het nummer “Back Home” staat. Dit nummer werd een enorme hit in Nederland en blijft een van de meest herkenbare nummers van de band. “Back Home” wordt gekenmerkt door zijn krachtige riff, pakkende melodie en energieke vocalen van Barry Hay. Het nummer is een viering van vrijheid en de vreugde van thuiskomen, en het blijft een favoriete track tijdens hun live-optredens.
“Back Home” werd geschreven door George Kooymans en Barry Hay. Bij de release werd “Back Home” al snel een grote hit in Nederland. Het nummer bereikte de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en werd een anthem voor de band. “Back Home” is niet alleen populair in Nederland gebleven, maar heeft ook internationaal een zekere mate van erkenning gekregen.
Golden Earring behaalde internationaal succes met de release van “Radar Love” in 1973, afkomstig van het album “Moontan”. Dit nummer werd hun grootste hit en bereikte de top van de hitlijsten in verschillende landen. “Radar Love” wordt beschouwd als een van de beste rocknummers aller tijden.
Gedurende de jaren ’70 en ’80 bleef Golden Earring muziek uitbrengen en toeren. Ze scoorden meerdere hits, waaronder “Twilight Zone” en “When the Lady Smiles,” die beide de populariteit van de band verder versterkten.
In de jaren ’90 en 2000 bleef de band actief, hoewel ze minder frequent nieuwe muziek uitbrachten. Hun live-optredens bleven echter legendarisch. In 2005 bracht Golden Earring het album “Millbrook U.S.A.” uit, dat goed werd ontvangen door zowel fans als critici.
Songtekst
Goin’ back right through the city
through the country, rivers so pretty
People wonder why I’m going back home
Just the place where I belong
Back home, back home, back home, back home
Well I’m a round the world rambler
Just a fortune gambler
It’s always good to be back home
‘round and ‘round, the world goes ‘round
Got my friends in every town
From border to border, every place I’ve been
I’ve gotta be back if you know what I mean
Back home, back home, back home, back home
Well I’m a round the world rambler
Just a fortune gambler
It’s always good to be back home
Vertaling
Terug door de stad
door het platteland, rivieren zo mooi
Mensen vragen zich af waarom ik terug naar huis ga
Gewoon de plek waar ik hoor
Terug naar huis, terug naar huis, terug naar huis, terug naar huis
Nou, ik ben een wereldreiziger
Gewoon een fortuinjager
Het is altijd goed om weer thuis te zijn
Rond en rond, de wereld draait rond
Ik heb vrienden in elke stad
Van grens tot grens, elke plek waar ik ben geweest
Ik moet terug zijn als je begrijpt wat ik bedoel
Terug naar huis, terug naar huis, terug naar huis, terug naar huis
Nou, ik ben een wereldreiziger
Gewoon een fortuinjager
Het is altijd goed om weer thuis te zijn
Videoclip
Hoi Henk, zoals je verteld over het feest bij jullie in het kippenhok gaan mijn gedachten naar een ander heel groot feest dat heel lang in Haarle is geweest namelijk Amor in ’t Kuuk’hok. Hier hadden we ook heel veel drank maar vooral, en dat in tegenstelling tot jullie feest, met life muziek. Noem ze maar Barrelhouse, Bonnie St Claire, Dizzy mans Band en nog veel meer. Maar dit over het feest nu even over de Earing. Twee belangrijke mensen mogen volgens mij daarin niet overdrijven dat zijn Robert Jan Stips, toetsenist (Supersister) en Bertus Borgers, saxefonist.