Peter Vermeer, wat doe jij duurzaam? “Meer dan een paar zonnepanelen op het dak”

Peter Vermeer is levensmiddelentechnoloog en werkt bij Stegeman in Wijhe. Voor Peter is duurzaamheid meer dan een paar zonnepanelen op je dak. “Je moet ook duurzaam met je eigen omgeving omgaan!”, zegt Peter in de rubriek 'wat doe jij duurzaam' waarin Sallanders vertellen wat zij duurzaam doen in het leven.

Aangeboden door Stegeman

Interessant? Deel het artikel

peter vermeer

Door Peter Vermeer

Ik ben na wethouder Marcel Blind de tweede schrijver in deze rubriek en ik hoop dat er na mij nog velen volgen. Want over duurzaamheid is veel te zeggen. Het is een containerbegrip waar je heel veel onder kunt laten vallen. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe je dat invult.

Stap voor stap

We wonen met ons gezin alweer 28 jaar in een vrijstaand jaren dertig-huis net buiten Olst en daar kun je je qua duurzaamheid helemaal uitleven . Het huis hebben wij door de jaren heen elke keer beetje bij beetje beter geïsoleerd. De begane grondvloeren aan de onderzijde geïsoleerd, van voorzetramen naar dubbelglas, de zolderverdiepingsvloer geïsoleerd, niet in gebruik zijnde ramen dichtgemaakt, dat soort dingen, steeds een stapje verder.

Steeds meer panelen

Ook hebben we de energievoorziening in de loop van de jaren fors gewijzigd. Wonen in een vrijstaand jaren dertig-huis met zes of meer personen betekent ook een forse elektriciteits- en gasrekening. We zijn begonnen met een eerste set zonnepanelen (18) op de garage, wat al vrij vlot is uitgebreid met een extra set (12) met een dubbele functie in de vorm van een landopstelling met bijenstal. Met de komst van een elektrische auto is nogmaals een set zonnepanelen (30) toegevoegd. En nu hebben we ongeveer nul op de meter. Dus op het gebied van stroom zijn we klaar!

In dezelfde periode hebben we onze gasrekening aangepakt. Zo hebben wij onze CV-installatie uitgebreid met een hout-CV. Dat betekent voor mij zelf zagen en kloven. Op die manier heb ik de sportschool aan huis. De hout-CV is, net als 48 heatpipes van een zonneboiler, aangesloten op een groot buffervat waar we warmte in opslaan. Om het helemaal compleet te maken wordt het warme water voor douchen en badderen voorverwarmd door een speciale spiraal in het buffervat.

Bijna geen gas meer

We hebben dus al met al een groot aantal stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Het resultaat mag er zijn, onze gasrekening is met 94% gedaald. We koken nog op gas en het drogen van de was doen we ook nog op gas. Er is nog steeds een conventionele gas-CV aanwezig, maar die springt zelden of nooit bij. De laatste stap op energiegebied is van het gas af, met beperkte investering is dat heel goed mogelijk

En verder!!!

Maar duurzaamheid gaat verder dan een paar extra zonnepanelen, het gaat in mijn beleving ook om hoe je verder om gaat met je omgeving. Neem, als je de ruimte hebt, je eigen moestuin met je eigen compost van je eigen GFT afval. Groente en fruit uit eigen tuin, daar kun je heerlijke producten van maken.

Onze nieuwste plannen gaan verder dan een paar extra zonnepanelen. Wij hebben ons huis ondertussen verkocht en gaan levensbestendig duurzaam nieuw bouwen met voldoende ruimte voor een tuin en andere zaken. Aangezien op de nieuwbouwlocatie niets is, gaan we alleen aansluiten op het stroomnet, dat blijkt best makkelijk. Helemaal off grid, helemaal van het net af, is voor ons nu nog een stap te ver. Maar wat niet is kan nog komen.

De volgende

Voor de volgende aflevering in deze rubriek vraag ik Driek ter Beek, de visboer in Olst, te vertellen wat hij duurzaam doet. Driek heeft me al verteld dat dat qua bedrijfsvoering heel wat is!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Aangeboden door Stegeman

Stegeman Wijhe

Meer informatie »

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *