Peter Put had een Van Agt-museum in Raalte

Dries van Agt heeft een museum gehad in Raalte. Eind jaren 80 had Peter Put dat ingericht in zijn eigen huis in Raalte.

Interessant? Deel het artikel

dries van agt geinterviewd door jeroen pauw

Dries en Eugenie van Agt zijn samen uit het leven gestapt. Hand in hand hebben ze euthanasie gepleegd. Best wel opvallend voor een gelovig stel. Maar Van Agt werd na zijn politieke carrière een ander man dan als actief politicus. Zo gaan die dingen als je niet meer om de gunst van de kiezer hoeft te strijden.

Peter Put woonde begeleid in Raalte in verband met de Sint Franciscushof. De man was destijds zo’n groot fan van Van Agt dat hij er thuis een museumpje van aanlegde. Hij had opvallend veel materiaal over de oud MP verzameld. Niet alleen krantenknipsels, maar ook foto’s, bierviltjes, singeltjes over de man, sjaals en wat hij allemaal maar meer kon vergaren. Van Agt zelf was een actief leverancier voor het museum. Via het Overijssels Dagblad en de Twentsche Courant is het ons destijds gelukt Van Agt naar Raalte halen om een kijkje in dat museum te komen nemen.

Op internet is daar helemaal niks van terug te vinden. Maar Richard Woolderink is in de archieven gedoken van zijn Raalteclopedie en kwam nota bene foto’s tegen van de oprichting van een stichting waar de collectie destijds in ondergebracht is.

(lees verder on der de foto)

Peter Put en Van Agt
Peter Put, Van Agt, notaris ter Horst, burgemeester Zuidwijk, en de secretaris van Van Agt op de eerste rij. Op de achtergrond tweede van links archivaris Piert Hamer en ook de echtparen Masseus (rechts) en Woolderink (midden) Foto: Richard Woolderink.

Van Agt was van december 1977 tot november 1982 minister-president van Nederland. Dus ten tijde van dat museum was hij al behoorlijk minder onder de aandacht. Toch wilde hij het bezoek aan het Van Agt Museum niet aan de grote klok gehangen hebben. Hij liet zich brengen door een chauffeur, trof in het museum Peter Put, fotoarchivaris Piet Hamer en ondergetekende als verslaggever van de krant.

Uiteraard was Put bijzonder vereerd met het bezoek van de voormalig MP. En Van Agt was de beroerdste niet om een gloedvol betoog te houden over hoe mooi hij het allemaal vond. Als jonge verslaggever stond ik er bij en keek ik er naar. In Salland hadden we immers niet iedere dag iemand op bezoek van dat statuur. Van Agt: “het is lang geleden dat ik een journalist gesproken heb. En dan ook nog eentje die geen kritische vragen stelt!”

Jammer dat er geen foto’s meer van dat bezoek terug te vinden zijn. Wellicht dat er in de archieven van De Twentsche Courant Tubantia nog iets van terug te vinden is?

De foto is een screenshot van het tv-programma ‘Het Laatste Woord’ waar in Jeroen Pauw mensen interviewt met de bedoeling dat pas uit te zenden als ze overleden zijn.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Peter Put had een Van Agt-museum in Raalte”

  1. Avatar

    Peter Put heeft het laatste deel van zijn leven naast ons gewoond tot een jaar of 6 geleden. Driesvan Agt kwam ook toen nog een aantal keren op bezoek. Wat maakte hij Peter daar blij mee. Zijn kamer hing vol met foto’s. Ik meende dat hij vertelde dat alles wat hij verzameld had naar het familie archief vd familie van Agt is gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden