Pesticide Action Network NL onderzocht appels in supermarkten en lokale markten

Het resultaat van dit onderzoek was schrikbarend: 93% van de appels voldoet niet aan norm voor baby en peutervoeding.

Interessant? Deel het artikel

appels

In de maand september heeft Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) in een steekproef bij verschillende verkooppunten verschillende soorten appels onderzocht op resten van bestrijdingsmiddelen.

In Amsterdam, Wageningen en Assen werden 31 appelmonsters gekocht die afkomstig waren van zowel Nederlandse als van buitenlandse telers. Uit het onderzoek bleek dat alle Nederlandse gangbare appels besmet waren met resten van de meest gevaarlijke pesticiden.

Het hoogste aantal residuen was te vinden op appels van supermarktketens COOP/PLUS en LIDL. Het laagste aantal residuen op appels van Albert Heijn. Er werden geen residuen gevonden op biologische appels. Van de 30 onderzochte gangbare monsters voldoet 28 (93%) niet aan de norm voor baby en peutervoeding. Het gemiddelde aantal gevonden stoffen is 3,3 per monster; het aantal verschillende residuen per monster varieert van 0 tot 7.

Alle onderzochte Nederlandse appels met gevaarlijke pesticiden vervuild

PAN-NL onderzocht 31 appels waarvan 21 van Nederlandse oorsprong en 10 uit het buitenland. In dit onderzoek zijn in alle in Nederland geteelde gangbare appels 1 tot 4 resten van Kandidaten voor vervanging (KvV) en/of Highly Hazardous Pesticides (HHP), de meest gevaarlijke pesticiden aangetroffen. Alle in Nederland gangbaar geteelde appels zijn vervuild met het fungicide captan. Captan wordt er van verdacht kanker te veroorzaken. Wegens onaanvaardbare effecten op het milieu heeft de Europese Commissie voorgesteld het gebruik van captan in open teelt te verbieden.

Nederlandse appels hoger belast dan geïmporteerde appels

In dit onderzoek zijn in Nederland gangbaar geteelde appels gemiddeld hoger belast dan geïmporteerde appels. In Nederlandse appels zijn gemiddeld 3,6 en geïmporteerde appels 2,9 verschillende residuen aangetroffen. Greenpeace vond in 2015 in 13 appel monsters van Nederlandse bodem 3,7 verschillende residuen. Ondanks het in de media meest aangeprezen keurmerk On the way to PlanetProof, neemt het aantal pesticide residuen op Nederlandse appels niet af.

Supermarktketens COOP/PLUS en LIDL het hoogste aantal residuen

Gemiddeld zijn in de appels van COOP/PLUS met 4,3 residuen het hoogste het aantal residuen gemeten, gevolgd door Lidl met 4,0 residuen. De JAZZ appels uit Chili van COOP staan met 7 verschillende residuen aan de top. Appels van lokale markten zitten in het middenveld. Bij de 5 monsters van Nederlandse bodem en genomen op markten in Amsterdam, Wageningen en Assen, zijn gemiddeld 3,8 verschillende residuen aangetroffen, variërend van 2 – 5 residuen, wat het gemiddelde is voor Nederlandse appels. In appels uit Syrische en Turkse winkels zijn gemiddeld 3,5 verschillende residuen aangetroffen.

Appels zonder residuen is mogelijk

In slechts drie monsters zijn geen resten van bestrijdingsmiddelen gevonden; het betreft een in Nederland biologisch geteelde monster uit de streekwinkel de Gieterij in Wageningen en twee door AH geïmporteerde gangbare monsters uit Frankrijk en Zuid-Afrika. Bij appels van Albert Heijn, die het eigen programma “Beter voor Natuur & Boer” voert, zijn gemiddeld het laagste aantal (1,8) residuen gevonden.

93% van de onderzochte gangbare appels NIET geschikt voor baby´s en peuters

Van de 30 onderzochte gangbare monsters voldoen slechts twee monsters aan de wettelijk norm van 0,01 mg/kg voor baby en zuigelingenvoeding. Daarmee is 93% van de onderzochte gangbare appels NIET geschikt voor baby´s en peuters. In appels van Nederlandse bodem zijn vaker Kandidaten voor Vervanging dan in geïmporteerde appels. 40% van de 20 onderzochte gangbare monsters van Nederlandse bodem zijn met 1 of 2 resten van KvV besmet.  In 3 monsters (30%) van de 10 buitenlandse appelmonsters zijn 1 of 2 KvK aangetroffen.

PAN-NL adviseert

Naar aanleiding van het onderzoek adviseert PAN-NL kwetsbare groepen, zwangere vrouwen en voor baby ‘s, peuters en kinderen alleen appels (en andere levensmiddelen) te kopen, die zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. Dus te kiesen voor biologisch. In het geval er toch bespoten appels gekocht of gekregen zijn, verwijder dan in ieder geval voor consumptie de schil. PAN-NL adviseert de supermarkt met een stappenplan te komen met betrekking tot het maximaal aantal toelaatbare residuen: geen cocktails van residuen en geen residuen van als gevaarlijk geclassificeerde pesticiden in levensmiddelen. Stel als beleid dat appels (en andere producten) binnen 5 jaar alleen nog van biologische oorsprong zijn; dus appels geteeld zonder gebruik van chemische pesticiden.

Pan-NL komt op voor een wereld zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen
en staat op nr. 15 in de Duurzame Top 100

Rapport downloaden (PDF)

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.