Mijn vrouw en ik zijn al een tijd bezig om zoveel mogelijk duurzaam te doen. Dat is best wel lastig, want je kunt je de vraag stellen wat is duurzaam eigenlijk? Wat bedoel je er precies mee? Iets dat 100 jaar meegaat maar bestaat uit asbest is in een bepaalde zin best duurzaam, alleen wat je daarna met het asbest doet is natuurlijk lastig. En vanuit een keuzeoogpunt bekeken: als je in de supermarkt loopt en je kan biologische appels kopen of gewone, waarbij de biologische uit Spanje komen en de gewone uit Nederland, waar doe je dan duurzaam aan? Maar goed, alleen al het stellen van die vragen geeft denk ik wel aan dat we ermee bezig zijn.
Wat we, naast onszelf vragen stellen, nog meer doen is bijvoorbeeld bij kleding opletten of het tweedehands te krijgen is of dat als het nieuw te kopen is of de materialen duurzaam en/of gerecycled zijn. Bij spullen die we nodig hebben kijken we op marktplaats en daar zetten we ook weer spullen op die we niet meer nodig hebben. Zo had ik laatst een hogedrukspuit nodig. Die heb ik op Marktplaats gekocht, gebruikt en daarna via Marktplaats weer doorverkocht.
Daarnaast eten we vooral vegetarisch.
Voor de verdere toekomst zijn we twee jaar geleden begonnen met de aanleg van een voedselbos. Dat voedselbos heet De Streppel en ligt aan de Twentseweg in Heino, vlakbij de Stoevinghe. Hier zijn we op een kleine hectare begonnen om een eetbaar ecosysteem (bosrandsysteem) te ontwikkelen waar je minimaal hoeft in te grijpen en maximaal gebruik maakt van dat wat de natuurlijke ontwikkeling geeft. In zo’n landbouwsysteem bouw je de bodem op en wordt het ecosysteem steeds rijker terwijl je er ook nog uit oogst. We beogen hiermee een mooie, duurzame en vooral volhoudbare manier van voedsel productie te krijgen.