Paul van de Eerden: Black Friday is een dilemma

Hier In Salland vroeg Sallanders hoe zij over Black Friday denken. Vandaag weer een interessante bespiegeling van Paul van der Eerden.

Interessant? Deel het artikel

maarschapwij

Ideaal om de Sint een handje te helpen of je alvast klaar te maken om de ruimte onder de kerstboom op te vullen voor prijzen waarvoor je het niet kan laten liggen: Black Friday, de start van het december feestseizoen. Het feest van ongekende kortingen en aanbiedingen, hoe kan dat voor die prijs: airpods, die nieuwe Samsung, laptop of toch maar eens wat aan de keuken doen, het kan voor bijna weggeefprijzen, maar wees snel, mis ‘m niet, Black Friday.

Toch klinkt bij dit soort reclames ergens een stemmetje in het achterhoofd, wat zou ik doen met deze aankoop? Wat doet het met mijn energieverbruik, wat is er voor nodig geweest om dat apparaatje te maken, wat betekent dat voor het klimaat, het milieu? Die hele grote kortingen zie je vooral online en/of bij de hele grote jongens, wat betekent dat voor de kleinere verkoper in mijn dorp, kan die daar wel tegenop concurreren? Nog meer spullen, ik heb al zoveel spullen, waar heb ik het voor nodig?

Wellicht interessant om daar eens bij stil te staan voordat je aan de uitverkoop online of in de winkelstraat bloot wordt gesteld. Het is vaak zat chaos in huis, opruimen is niet mijn grootste hobby. Stress ligt op de loer, er moet nog zoveel gebeuren, een kind naar voetbal, de tweede moet naar dansen, nog een stuk doorlezen voordat die vergadering start en dan ook die chaos in huis. Ruim je zooi nou eens op! Waar zijn mijn sleutels? Ik loop al achter de feiten aan…

Zou het niet mooi zijn om deze Black Friday aan te grijpen om daar eens mee bezig te gaan: in plaats van nieuwe spullen aan te schaffen eens te bekijken wat er al in huis is? Eens te beginnen aan dat volgeladen kastje met wat daar al een jaar in ligt en in die tijd door niemand is aangeraakt?

Draai die kast eens binnenste buiten, haal alles eruit wat erin zit.  Bedank die spullen voor bewezen diensten, pak er een krat bij waar je ze in doet. Bekijk wat je niet gebruikt en niet meer nodig hebt en vul die krat. Vervolgens orden je het weinige dat je nog hebt terug in de kast en ga je naar de kringloopwinkel. Daar stap je, naast met een lege krat, met een licht gevoel weer naar buiten. Eenmaal thuis gekomen ga je naar zolder of de schuur, en zo ga je verder…

Ben je klaar met ontspullen en heb je nog puf, ga dan nog eens online of naar de winkelstraat voor die mooie Black Friday kortingen.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *