Paul Hendriksen, wat doe jij duurzaam in de Aardehuiswoningen in Olst?

Aardehuizen Olst zitten vol energie-besparingstips laat bewoner Paul Hendriksen in zijn artikel zien.

Interessant? Deel het artikel

Aardehuizen Olst mei 2018 luchtfoto

Energiebesparing is hot. Redenen te over: pijlsnel stijgende gasprijzen, de wens om onafhankelijk te worden van Russische energie en de noodzaak om wegens de klimaatcrisis zo snel mogelijk afscheid te nemen van fossiele energie. Als bewoner van een van de 23 Aardehuizen aan de zuidrand van Olst heb ik makkelijk praten. Ik deel onze ervaring dan ook met wat terughoudendheid omdat ik besef dat velen wakker liggen van hun exploderende energierekening, zeker als ze qua inkomen toch al krap zitten.

 

Door Paul Hendriksen

 

Voor onze huidige luxepositie hebben we als Aardehuisbewoners overigens wel hard moeten werken. Tussen 2012 en 2015 hebben we samen met onze huidige buren en in totaal ca. 2000 vrijwilligers uit binnen- en buitenland gebouwd aan onze compleet zelfvoorzienende woningen plus het Middenhuis, ons centraal gelegen gemeenschapsgebouw. Zelf een Aardehuis bouwen doe je natuurlijk niet zomaar. Evengoed zitten de Aardehuizen en de leefstijl die wij zelf ons hebben aangemeten ongetwijfeld vol tips en ideeën die wellicht voor velen bruikbaar zijn, met een beetje goede wil en inzet.

Met 5 zonnepanelen zelfvoorzienend

Het Aardehuis waarin ik woon met mijn partner en twee tieners, is met slechts 5 zonnepanelen op het dak ruim zelfvoorzienend in zijn elektrabehoefte. We zijn wel aangesloten op het elektriciteitsnet, om niet in huis te hoeven werken met milieubelastende accu’s. Onze energieleverancier Greenchoice heeft onze maandbijdrage bijgesteld naar 0 euro. Want op jaarbasis zijn we netto-energieleverancier in plaats van -verbruiker.

Verwarming

We hebben geen centrale verwarming. De zon doet het meeste werk dankzij dikke isolatie van ons huis, veel en grote ramen op het zuiden, en massieve vloeren en muren die maken dat de binnenkomende warmte daar wordt opgeslagen. Als die passieve zonne-energie onvoldoende oplevert als het bewolkt en koud is, trekken we eerst een extra trui aan voordat we eventueel besluiten de kachel aan te doen.

Dat is een zelfgebouwde, zeer schoon brandende zogeheten Rocket-Massheater. Hoe je zoiets zelf maakt, is op het internet een wereld aan filmpjes, websites en handleidingen te vinden. Onze ‘Rocket’ brandt zo efficiënt, dat we per jaar aan 1,5 – 2 kuub hout genoeg hebben. Onze kinderen hebben op hun slaapkamer elektrische bijverwarming voor als het nodig is.

Gasloos huis

We hebben geen gasaansluiting, en koken op een keramische plaat. In koude tijden, als er bijverwarming nodig is, koken we op de kachel. Maar dus alleen als we die toch al aan willen doen. Alleen voor het doen van de was ‘smokkelen’ we met onze eigen energie- opwek. We doen namelijk samen met 8 andere Aardehuis- gezinnen met 1 wasmachine in het Middenhuis, dat zijn eigen zonnepanelen op het dak heeft liggen.

Geen koelkast nodig

Het enige echt afwijkende in ons elektraverbruik is waarschijnlijk het feit dat we geen koelkast of vriezer hebben.Die 24/7 stroomvreter blijkt eigenlijk het grootste deel van het jaar echt overbodig. We eten geen vlees of zuivel die koeling nodig zouden hebben, en onze vers- voeldselvoorraad is beperkt tot wat we binnen enkele dagen gebruiken. Bier houden we ’s zomers koel in ons vijvertje, de kikkers vinden dat niet erg. En wat ’s winters koel moet blijven, staat dan gewoon om de hoek van de keukendeur buiten. Voor als we toch in warme tijden iets koel willen houden, hebben we twee king- size in elkaar passende bloempotten met een laagje zand er tussen. Dat zand maken we dan flink nat. Bederfelijke dingen in de pot, en een natte theedoek over het geheel heen. Door de heel geleidelijke verdamping van het natte zand door de buitenste pot heen ontstaat er een natuurlijk koeleffect. Als je zoiets niet wil doe-het-zelven, kun je er ook met een beetje zoeken kant en klare koelpotten kopen. Bijvoorbeeld hier.

Warm water

Ons warme tapwater komt net als de elektra van ons eigen dak, van een zonnecollectorsysteem met 15 heatpipes en een relatief klein buffervat van 180 liter. Dat is voldoende voor 4 personen om eens per week mee te douchen. Voor de rest van de week volstaat de wastafel prima. Tussen november en maart levert de zon te weinig warmte om dat water op temperatuur te houden en moeten we het eens per week elektrisch bijverwarmen tot 60 graden om vorming van legionella-bacteriën tegen te gaan. De rest van het jaar is onze energie- en warmtevoorziening dus gratis. Want na inmiddels 8 jaar hier wonen hebben we de investeringskosten voor deze voorzieningen al lang en breed terugverdiend.

Geen auto

We hebben geen auto. Voor ons vervoer gebruiken we de fiets, voor spullentransport een grote (elektrische) bakfiets en verder is er natuurlijk nog de trein. En in het geval we echt een auto nodig hebben, kunnen we er altijd een lenen van onze Aardhuisburen via een heel informeel autodeelsysteem.

 

Wie meer wil weten over de Olster Aardehuizen, kan terecht op onze website. Daar vind je onder andere ook actuele informatie over de data waarop je kunt deelnemen aan de maandelijkse rondleidingen.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.