Pas op als je het platteland op gaat. Daar wordt weer royaal met gif gespoten!

Het is voorjaar, het Sallandse platteland kleurt weer geel. Niet van de paardenbloem, maar van het landbouwgif glyfosaat. Daar krijg je Parkinson van. Maar dat willen de gebruikers liever niet verteld hebben.

Interessant? Deel het artikel

roundup glyfosaat

Wie er iets over zegt, wordt bedreigd. En om de discussie te voorkomen roept LTO, die zegt namens de boeren te spreken, haar achterban op na het spuiten de grond snel om te ploegen zodat je er minder gezeur van krijgt.

 

Salland Zoemt waarschuwt burgers daarom: als je zo’n trekker ziet met van die lange armen aan de zijkant, draai dan om en vermijdt ieder contact. Vraag je meteen af of je producten van zo’n veld nog wel op je bord wil.

Eigenlijk geen thema

Salland Zoemt is helemaal klaar met de jaarlijkse discussie over glyfosaat. Waarom een discussie? We hebben het helemaal niet nodig! De wereld heeft juist te veel voedsel. Honger komt door een slechte verdeling van voedsel.

Specifiek voor Nederland komt daar nog bij dat we zo’n zeventig procent van onze landbouwproductie exporteren. Dat is nergens voor nodig. Duitsland koopt hier zijn Bratwurst, onze exportproducten zijn in Afrika goedkoper dan hun eigen kippen en uien.

Laat ze het lekker zelf produceren!

Bijeffecten

Want wij importeren krachtvoer, exporteren de opbrengst en blijven hier letterlijk en figuurlijk met de shit zitten, wordt er een pandemie van kanker en Parkinson over het platteland uitgespoten, met uitgeputte landbouwgrond, uitstervende insecten en vergiftigd water tot gevolg.

Dan is je doel niet je land van voedsel te voorzien, maar geld te verdienen.

Heb je daar Parkinson en kanker voor over?

Bestrijdingsmiddelen

Je moet wel heel weinig van de natuur houden als je bedenkt waarom glyfosaat gebruikt wordt: daarmee worden groenbemesters doodgespoten. Die worden vooral gezaaid om uitspoeling van gif tegen te gaan dat boeren dan weer gebruiken om kruiden als paarden-, pinkster-, boterbloemen, klavers, zuring enzovoort dood te spuiten. Dus je spuit een plant dood die je gezaaid hebt om te voorkomen dat gif naar het grondwater spoelt.

En het helpt ook nog eens niet volgens dagblad De Gelderlander: Gelderland slaat alarm over de vervuiling van het drinkwater. Ondanks allerlei ingrepen gaat de kwaliteit van het water achteruit, niet vooruit. Dat komt vooral door landbouwgif. Klik hier voor het artikel.

Ziekte van Parkinson

Round-up spuitende boeren hebben een erg grote kans op Parkinson, net als hun gezin en de buren. In Frankrijk is het al een beroepsziekte. En toch schrijft LTO aan haar leden: “Laten we als landbouw zorgen dat we ons krediet niet verspelen door die gele velden. […]

Indien men kiest voor doodspuiten, werk het gewas dan zo snel mogelijk onder. Dit kan al, afhankelijk van de temperatuur, vanaf een week.” Het gaat LTO dus niet om onze gezondheid, zelfs niet eens om de gezondheid van haar leden! We kunnen deelname van LTO aan allerlei groenprojecten in Salland dan ook niet anders  zien dan greenwashing om de zaak te vertragen. Daar moet je de verandering niet van verwachten.

Je gebruikt parkinson niet voor de lol, zeggen gebruikers van het gif in De Stentor. Maar Stentor: dan laat je de slager zijn eigen vlees keuren, hoe journalistiek is dat?

Hoogste tijd voor actie

Salland Zoemt heeft op haar site honderden bewijsstukken staan dat je van round-up een heel grote kans op parkinson krijgt. Voor ons is gebruik ervan daarom ook geen discussie.

Wij zijn eerder voornemens LTO, boerengebruikers en loonwerkers via de rechter aan te klagen voor het bewust ernstig ziek maken van mensen, of – in geval van kanker – misschien zelfs wel voor poging tot moord. Uit het feit dat loonwerkers mails sturen naar imkers dat ze weer gaan spuiten, blijkt dat ze heel goed op de hoogte zijn van de dodelijke effecten.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden