Herfstfruit is sterk verontreinigd met de gevaarlijkste categorie pesticiden, maar Nederlandse appels en peren zijn het meest besmet, blijkt uit de overheidsgegevens.
Hoge percentages Europese peren (49%), tafeldruiven (44%), appels (34%), pruimen (29%) en frambozen (25%) werden verkocht met residuen van pesticiden die verband houden met een verhoogd risico op kanker, geboorteafwijkingen, hartaandoeningen en andere ernstige aandoeningen, blijkt uit de laatste gegevens [1]. De meeste zijn zelfs bij zeer lage doses al een bedreiging.
Fruit uit sommige landen was meer besmet dan andere. In 2020 was bijna driekwart (71%) van de Nederlandse appels besmet met de meest gevaarlijke pesticiden, vergeleken met 54% uit Griekenland, de producent van de op één na meest besmette appels. De Nederlandse peren waren met respectievelijk 70% en 71% slechts fractioneel minder vervuild dan de Belgische. Scandinavische landen produceerden appels en peren met weinig of geen vervuiling. Bijna de helft van de Hongaarse en Griekse pruimen was besmet, terwijl Noorse frambozen veruit het meest besmet waren (61%). Van beide vruchten zijn in Nederland te weinig monsters genomen om een betrouwbaar beeld van de besmetting te geven. Griekse en Italiaanse druiven waren het meest vervuild (respectievelijk 56% en 47%).
Het probleem is erger geworden. Pesticiden Action Network (PAN) Europe analyseerde 44.137 verse fruitmonsters die tussen 2011 en 2020 door overheden waren getest en ontdekte dat de besmetting van appels, peren en pruimen met de meest gevaarlijke pesticiden sinds 2011 bijna is verdubbeld, met respectievelijk 110%, 107% en 81%, terwijl een derde (33%) van alle bemonsterde vruchten besmet waren in 2020, tegen 20% in 2011.
Klik hier voor het rapport