In 12 monsters van zomerbloembollen en -knollen, zoals lelies en Liatris zijn zeer hoge gehalten en vele verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Meer dan de helft van de onderzochte monsters bevatten verboden bestrijdingsmiddelen. PAN-NL heeft bij de NVWA een verzoek om onderzoek en handhaving ingediend.
PAN-NL adviseert tuincentra dan ook dringend geen bloembollen en -knollen van telers te betrekken waar verboden middelen en extreem hoge gehalten gevonden zijn. PAN-NL pleit voor wettelijke normen voor een maximaal toelaatbare gehalte en aantal residuen voor sierteelt producten en adviseert de consument geen gangbare bloembollen of -knollen in de tuin te planten.
Het onderzoek
Op 21 april 2023 zijn voor zover mogelijk van drie dezelfde soorten zomerbloembollen of -knollen in vier geselecteerde tuincentra, Tuinland, Groenrijk, WelKOOP en Praxis gekocht. Deze bollen worden in het voorjaar geplant en bloeien in de zomer. De keuze was gemaakt voor lelies, gladiolen en Liatris. De 12 monsters zijn in een gecertificeerd laboratorium op resten van bestrijdingsmiddelen onderzocht.
Resultaten
Veel verschillende bestrijdingsmiddelen en extreem hoge gehalten
In de 12 monsters zijn 21 verschillende bestrijdingsmiddelen en metabolieten (omzettings-producten) aangetroffen. Het merendeel (91%) van de aangetroffen bestrijdingsmiddelen zijn fungiciden ter bestrijding van schimmelziektes. Gemiddeld zijn in de monsters 8,1 verschillende stoffen gevonden, variërend van 3 tot 13 stoffen. Het gemiddelde gehalte is 35,3 milligram per kilogram (mg/kg). In leliebollen en Liatrisknollen zijn de hoogste gehalten aangetroffen (resp. 357,0 mg/kg en 27 mg/kg).
Verboden bestrijdingsmiddelen
In meer dan de helft van de monsters (58%) zijn één tot twee verboden bestrijdingsmiddelen gevonden.
De koploper betreffende de aanwezigheid van verboden bestrijdingsmiddelen in de onderzochte bloembollen en- knollen, is de teler Florex bloembollenspecialist in Grootebroek. In 4 van de 6 onderzochte monsters van deze teler zijn verboden middelen, carbendazim, cypermethrin, pirimiphos-methyl en vinclozolin gevonden; de monsters zijn gekocht bij WelKOOP en Praxis.
Alle 3 monsters van de teler Baltusbloembollenspecialist in Apeldoorn en gekocht bij Groenrijk, zijn met de verboden middelen carbendazim en thiofanatemethyl besmet.
In de 3 monsters van teler JUB Holland in Noordwijkerhout en gekocht bij Tuinland, zijn geen verboden bestrijdingsmiddelen gevonden. Daarentegen is de Lilium Happy Memories van JUB Holland met een zeer hoog gehalte aan bestrijdingsmiddelen (357 mg/kg) en de Liatrus Blauw-wit met eveneens een hoog gehalte van 27 mg/kg besmet.
Verzoek om onderzoek en handhaving
In 58% van de zomerbloembollen en -knollen zijn één of twee verschillende verboden bestrijdingsmiddelen in gehalten aangetroffen die nader onderzoek naar de bron van deze middelen noodzakelijk maken. PAN-NL heeft voor de 5 aangetroffen middelen, die in de EU of voor gebruik in de sierteelt verboden zijn. De gehalten zijn dermate hoog, dat illegaal gebruik niet onwaarschijnlijk is. PAN-NL heeft bij de NVWA een verzoek om nader onderzoek ingediend en voor zover daartoe aanleiding bestaat handhavingsmaatregelen te nemen.
Conclusie
De resultaten van dit onderzoek getuigen van een overwegend uiterst vervuilende bollensector, dat gekenmerkt wordt (met een enkele uitzondering) door bollen met extreem hoge gehalten aan resten van bestrijdingsmiddelen, aanwezigheid van verboden middelen en van zeer giftige bestrijdingsmiddelen.
Adviezen
Aan de consument heeft PAN-NL het dringend advies om biologisch geteelde bloembollen, – knollen en planten in plaats van gangbaar geteelde producten in de tuin te planten.
Tuincentra Praxis en WelKOOP dienen geen bloembollen en -knollen van Florex bloembollenspecialist in Grootebroek te betrekken. Hetzelfde advies geldt voor Groenrijk om geen bloembollen en -knollen van Baltus Bloembollen in Apeldoorn te betrekken en voor Tuinland om geen bloembollen en knollen van de leverancier/teler JUB Holland in Noordwijkerhout te betrekken.
De bollentelers dienen aan een herstel van de biodiversiteit bij te dragen, door per onmiddellijk het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen te stoppen en de consument bestrijdingsmiddelen-vrije bollen, knollen en planten aan te bieden.
De NVWA en de Tuinbranche dienen de producten van telers regelmatig op resten van bestrijdingsmiddelen te controleren en bij overtreding te handhaven.
De overheid dient per bestrijdingsmiddel een maximale concentratielimiet en een maximum voor het aantal soorten bestrijdingsmiddelen per plant wettelijk voor te schrijven.
Website PAN-NL