PAN- NL: Kerstster is een Gifster

Het is genoeg geweest. PAN-NL eist een strenge regulering voor pesticiden in de sierteelt. In een steekproef van 6 monsters van de kerstster zijn 24 verschillende resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Gemiddeld zijn de kerststerren met 7,7 verschillende residuen per monster besmet, met een gemiddeld gehalte van 9,80 mg/kg. Op 4 van de 6 planten is een cocktail van 10-11 verschillende residuen gevonden.

Interessant? Deel het artikel

Kerstster 221216

In de maand december is een kerstster in veel huiskamers te vinden. Is deze plant wel een aanrader? De plant heeft zijn oorsprong in tropische landen en wordt in Nederland in kassen geteeld. 22 en 23 november 2022 heeft PAN-NL 6 monsters bij Tuinland, Groenrijk, Praxis, Albert Heijn, Jumbo en in een bloembinderij gekocht en in een gecertificeerd laboratorium op resten van bestrijdingsmiddelen laten onderzoeken.

Resultaten

Te veel resten van bestrijdingsmiddelen: In de steekproef van PAN-NL zijn in 6 kerststermonsters 24 verschillende resten van bestrijdingsmiddelen, inclusief 5 omzettingsproducten aangetroffen. Van de 24 verschillende residuen zijn 20 werkzaam tegen insecten. Het aantal verschillende residuen per monster varieert van 1 tot 11; gemiddeld 7,7 per monster. In 4 planten zijn 10 of 11 residuen gevonden. De gevonden totaal-gehalten variëren van 0,023 tot 24,18 mg/kg; met een gemiddeld gehalte van 9,80 mg/kg.

Helft van de planten vervuild met Kandidaten voor Vervanging

Bij 3 van de 6 planten is een Kandidaten voor Vervanging voor Vervanging aangetroffen en in 1 plant een verboden stof. KvV zijn bestrijdingsmiddelen die voor mens of natuur giftig zijn, perstistent en/of bio-accumulatief en moeten door de lidstaten door minder giftige middelen of technieken vervangen worden. Het Ctgb heeft nog steeds 33 KvV voor gebruik in de land- en tuinbouw toegelaten en worden dan ook als residu in groente, fruit en tuinplanten van Nederlandse bodem gevonden.

Giftige Insecticiden

In de kerstster is een reeks van insecticiden gevonden, die onder andere voor het waterleven en/of voor nuttige terrestrische predatoren (zoals roofmijt of sluipwesp) zeer giftig zijn, middelen die voor de biodiversiteit desastreus zijn.

Geen wettelijke limieten

In de sierteelt zijn geen wettelijk normen voor het aantal en gehalten van residuen op sierplanten (MRL). Zolang de teler zich aan de wetgeving voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen houdt, is de toepassing van deze middelen in de sierteelt ongelimiteerd.

Glastuinbouw veroorzaker nummer 1 van watervervuiling

Ondanks dat de wetgever ervan uitgaat dat de glastuinbouw een gesloten systeem is, blijkt dat in Nederland de glastuinbouw de meeste normoverschrijdingen van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater veroorzaakt. Op grond van de gegevens van de Bestrijdingsmiddelenatlas zijn 61% van in de kerstster gevonden bestrijdingsmiddelen sterk gerelateerd aan overschrijdingen van de milieukwaliteitsnormen voor oppervlaktewater.

Conclusie

  • 5 van de 6 kerstplanten zijn een absolute afrader en horen niet in de huiskamer en zijn zelfs te giftig voor het maken van compost.
  • De telers van kerststerren zijn nog ver van een duurzame teelt verwijderd.
  • Het merendeel van de aangetroffen insecticiden zijn voor het waterleven desastreus

Adviezen

  • Vind een gifvrij alternatief voor de kerstster. Met een grote waarschijnlijkheid zijn ook andere bespoten kerstplanten niet gifvrij.
  • Gooi bespoten kerststerren niet in de compostbak of op de composthoop.
  • Raak bespoten plant niet aan of was na aanraking de handen.

PAN-NL eist

  • een strenge regulering voor residuen van bestrijdingsmiddelen op sierteelt producten:
  • Direct uitfasering van de Kandidaten voor Vervanging.
  • Direct uitfasering van de meest schadelijke insecticiden.
  • Vastleggen van maximale limieten (MRL) voor het aantal residuen en gehalten van bestrijdingsmiddelen.

Het rapport downloaden

 

Website PAN-NL

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.