PAN-NL: Groene Gemeenten kunnen helpen om de terugkeer van insecten -bijen en vlinders- te bevorderen

Naar aanleiding van een ingezonden brief (VK 13.4.23) over wegbermen met schreeuwerige cultivars van narcissen in plaats van natuurlijke, inheemse flora, die nectar bezit waarmee de zieltogende insecten worden ondersteund, besloot Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) om in een brief een oproep te doen naar alle gemeenten in Nederland, om rekening te houden met de natuur, zowel flora als fauna en vooral giftige bollen en planten te vermijden. Ook werd de gemeenten naar hun beleid voor het beheer van groene ruimtes gevraagd.

Interessant? Deel het artikel

broekland zoemt bijen bloemen wildmengsel

Van de 334 gemeenten ontving PAN-NL daarop van een aantal (41) gemeenten een uitgebreid antwoord. 37 gemeenten geven aan beheersmaatregelen uit te voeren die geheel of gedeeltelijk voldoen aan de voorstellen van PAN-NL. De helft van de gemeenten die uitgebreid antwoordden, geven expliciet aan dat ze zich inzetten voor ecologisch groenbeheer. Uit deze rondvraag kwam ook naar voren dat verschillende gemeenten van mening zijn dat er een te kort aan het biologisch aanbod is en dat de kwaliteit en hogere kosten een belemmering vormen om biologisch geteelde planten en bollen te kopen. Ook blijkt dat gemeenten niet altijd een goed overzicht hebben welke keurmerken onbehandeld plantmateriaal garanderen.

Resultaten

PAN-NL heeft de resultaten van dit onderzoek en adviezen voor een ecologisch groenbeheer in de brochure “GROENE GEMEENTEN – ECOLOGISCH EN GIFVRIJ GROENBEHEER DOOR GEMEENTEN ERVARINGEN EN VOORLOPERS” samengevat. Ook werd de gemeenten naar hun beleid voor het beheer van groene ruimtes gevraagd.
In de brochure is een uitgebreide lijst met kwekers en leveranciers van biologische planten en bollen opgenomen. Op navraag bij biologische telers is er voor gemeenten voldoende biologische plantmateriaal beschikbaar.
De brochure is aan alle gemeenten in Nederland gemaild.

Waarom deze oproep aan gemeenten?

Ruim 6 jaar geleden werden we opgeschrikt met het dramatisch bericht dat in beschermde natuurgebieden de laatste 27 jaren de massa van vliegende insecten met ruim 75% is afgenomen. De onderzoekers noemden het gebruik van pesticiden in de intensieve landbouw als een plausibele oorzaak van de teruggang.

In dezelfde en in andere beschermde natuurgebieden vonden onderzoekers in monsters van vliegende insecten gemiddeld 16,7 verschillende pesticiden die vooral aan het gebruik in de landbouw gerelateerd waren. Ook vorige week werd nog bekend dat tussen 1992 en 2023 de aantallen dagvlinders per soort met 53% zijn afgenomen.

Ook het gebruik van pesticiden speelt daar een mogelijke rol bij. Dodelijk cocktails In het gros van de Nederlandse landbouwpercelen bestaat de biodiversiteit uit een monocultuur dat met een cocktail aan pesticiden is behandeld.

Des te belangrijker is het, dat gemeentelijke groene ruimtes en tuinen van particulieren zonder toepassing van gif bewerkt worden. In 2023vond PAN-NL3 gemiddeld 6 verschillende pesticiden op bloeiende sierplanten uit tuincentra, die voor insecten dodelijk zijn.

Adviezen voor gemeenten

  •  Plant alleen gifvrije planten: SKAL, MPS-GreenerGrown*** gecertificeerd of eventueel MPS-GreenerGrown. Plantmateriaal met andere certificeringsschema´s of keurmerken zijn in de regel met chemische pesticiden behandeld en zijn een risico voor insecten.
  • Moedig burgers aan geen pesticiden tegen mossen en onkruid te gebruiken en geen insecticiden tegen mieren, slakken, en insecten
  • Informeer burgers over de zeer schadelijke effecten van chemische anti vlooien- en tekenmiddelen op water en bodem.

 

Hier vindt u persbericht en brochure

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.