PAN-NL: Ctgb en LNV belonen gebrek aan medewerking agrarische sector

Bescherming van de bevolking tegen de verspreiding van gevaarlijke resistente schimmels wordt gestopt. In een gezamenlijke brief aan minister Adema van LNV stellen PAN-NL en 9 andere organisaties, Biodynamische Vereniging, Caring Doctors, Caring Farmers, Decade of Action, Insecten in Nood, Tegengif, Transities duurzame toekomst, Velt en WECF, dat het Ctgb en LNV de bevolking niet tegen de verspreiding van de gevaarlijke azool-resistente schimmel Aspergillus fumigatus beschermt. De belangrijkste reden die het Ctgb opgeeft om te stoppen de burgers te beschermen is dat de agrarische sector het protocol slecht naleeft. Een protocol dat ze zelf mee heeft opgesteld.

Interessant? Deel het artikel

Aspergillus fumigatus
Aspergillus fumigatus

Een longinfectie met de azool-resistente schimmel bij zwakke personen kan fataal aflopen. In het milieu zijn natuurlijke schimmels aanwezig zoals de Aspergillus fumigatus die bij gevoelige planten schimmelziektes en bij kwetsbare personen een gevaarlijke schimmelinfectie in de longen kunnen veroorzaken. Om deze schimmelziekten te bestrijden worden zowel in de landbouw als in de geneeskunde azool-fungiciden toegepast.

Azool-fungiciden

Al sinds 1998 is bekend dat de in de landbouw massaal gebruikte azool-fungiciden leiden tot resistente Aspergillus fumigatus schimmels. Sporen verspreiden zich door de lucht en kunnen zo kwetsbare mensen besmetten. In 2020 bleek dat het longweefsel van 1 op de 4 ernstig ziek coronapatiënten besmet was met de Aspergillus fumigatus. De helft van de IC-coronapatiënten die de schimmelinfectie oploopt, komt te overlijden.

Door de azool-resistentie bestaat voor hen geen werkzaam medicijn meer die hun leven kan redden. Ook is bekend dat voor de verspreiding van azool-resistente schimmels bollenafvalhopen een grote bron zijn. In 2021 heeft het Ctgb in samenwerking met de bollensector een protocol met maatregelen vastgelegd om de verspreiding te verminderen, o.a. door de hopen verplicht af te dekken en binnen 2 weken op te ruimen.

Geen controle uitgevoerd door NWA

Na 2 jaren verplichte maatregelen om de bevolking tegen de verspreiding van azool-resistente schimmels vanuit bollenafvalhopen te beschermen, blijkt dat de NVWA al die tijd geen controle op de handhaving heeft uitgevoerd. In 2022 was de NVWA zo ver om te handhaven, maar dat ging ook niet door omdat het Ctgb bezig was met een `aangepast protocol´. Dan in maart 2023 komt de aap uit de mouw. Het Ctgb past het protocol niet aan, maar trekt het in.

Intrekking maatregelen

Weg bescherming van de volksgezondheid. Een rol hierbij heeft gespeeld dat de bollensector, LTO, Nefyto en LNV bij een bureau en de WUR een onderzoek hebben uitgezet waarbij een ‘alternatief’ werd bekeken (nathouden van de afvalbollenhopen), dat uiteindelijk ook niet geschikt is bevonden door het Ctgb.

Reactie PAN-NL

Wij vinden dat het Ctgb en LNV onverantwoordelijk omgaat met onze volksgezondheid en (weer) haar oren laat hangen naar het landbouwbelang. Wat is er nu moeilijk aan het afdekken en afvoeren van afvalhopen?

Wij roepen de overheid op direct alle afvalhopen te laten verwijderen en de azool-fungiciden te verbieden op basis van Verordening 1107/2009, artikel 44.

Download hier de brief aan minister Adema

 

 

Website PAN-NL

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.