PAN Nederland is een pesticide actie netwerk dat waarschuwt tegen de gevolgen van landbouwgif. Samen met de Parkinson Vereniging stelde PAN een advertentie op om boeren te waarschuwen voor hun eigen landbouwgif. Dat wordt gebruikt om kruiden en insecten te doden ten behoeve van hogere opbrengsten. Er is echter steeds meer bewijs dat boeren en gezinnen daar zelf het eerste ziek van worden. In Frankrijk is dat al wettelijk bepaald. In Nederland is de giflobby nog aan de winnende hand. Het gif – zo zegt Frankrijk inmiddels – tast het zenuwstelsel aan, daar krijg je neurologische ziekten als parkinson van.
Mary Hartkamp uit Dalfsen heeft parkinson. Ze is er zo goed als zeker van dat dat te maken heeft met haar verleden op een loonbedrijf. We interviewden haar daar al eerder over. Ze wilde toen liever niet met haar eigen naam genoemd worden. Inmiddels heeft ze besloten wel met naam en toenaam haar verhaal te doen. Hartkamp vroeg Nieuwe Oogst waarom ze de advertentie weigerden en kreeg verrassend genoeg niet van advertentieverkopers antwoord, maar van de redactie. Dat verstevigd het vermoeden dat bij Nieuwe Oogst redactie en advertentieafdeling nauw verweven zijn, zoals dat bij vakbladen wel vaker aan de hand is. Ze bestaan immers op basis van hun adverteerders. Het is niet onlogisch te denken dat je die dus naar de mond praat.
PAN ontkracht ‘journalistieke’ argumenten
Hieronder lees je de argumenten van de hoofdredactie van Nieuwe Oogst om de advertentie van PAN Nederland en de Parkinson Vereniging te weigeren. Per reactie reageert PAN Nederland daar weer op. Margriet Mantingh van PAN wil op haar reactie graag weer antwoord van Nieuwe Oogst. Wij leggen de hoofdredactie daarom dit artikel weer voor.
Esther de Snoo | Hoofdredacteur Nieuwe Oogst & Contentmanager AgriPers:
Wij willen wel degelijk aandacht besteden aan deze problematiek. En dat doen we ook. Artikelen: parkinson | Nieuwe Oogst.nl
Echter we doen dat zoals we als redactie (we hebben het dus over een advertentie, red.) volgens onze kernwaarden: feitelijk, betrouwbaar en op een constructieve journalistieke wijze.
Margriet Mantingh van PAN Nederland:
Dat is precies de bedoeling van de advertentie zoals verder toegelicht hieronder: een constructieve & informatieve advertentie voor de agrariër zodat deze op basis van een heldere lijst uit betrouwbare bron (de lijst KvV van de EU) de juiste keuze voor gewasbeschermingsmiddelen kan maken.
Esther de Snoo | Hoofdredacteur Nieuwe Oogst & Contentmanager AgriPers:
De advertentie van PAN Nederland past hier helaas niet in. Daarnaast voldeed de advertentie niet aan de richtlijnen zoals die gelden.
Na een zorgvuldige overweging zijn we tot de conclusie gekomen dat deze uiting om meerdere redenen ongeschikt is voor plaatsing in een agrarisch vakblad, zoals de Nieuwe Oogst, naast het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing, zijn hierbij enkele aanvullende reden waarom we deze uiting niet zullen plaatsen.
De advertentie impliceert dat agrariërs onbewust schadelijke middelen gebruiken en hun omgeving in gevaar brengen. Dit kan als beledigend en onterecht worden ervaren door boeren die zorgvuldig en volgens de wet werken.
Boer heeft recht op de juiste informatie, die wordt nu achtergehouden
Margriet Mantingh van PAN Nederland:
De advertentie maakt duidelijk dat bepaalde gewasbeschermingsmiddelen Kandidaten voor Vervanging (KvV) kunnen bevatten. De Europese Commissie heeft bepaald, dat KvV voor mens en milieu schadelijke stoffen zijn; de lidstaten moeten onderzoeken of er voor KvV minder schadelijke chemische of technische alternatieven zijn. Omdat Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) KvK’s niet door minder schadelijke stoffen of technische methoden vervangt, heeft naar onze mening de boer het recht om zelf de keuze te maken of hij/zij een KvV wil toepassen of een minder schadelijk middel of methode. Op het etiket van een gewasbeschermingsmiddel is namelijk niet vermeld of een werkzame stof als een KvV is geclassificeerd. Dat wil zeggen, het kan gebeuren dat de boer inderdaad zonder te weten een KvV toepast, terwijl hij/zij met de juiste informatie voor een minder schadelijk middel of methode zou kiezen.
Het gaat hier niet om een belediging van de boer, maar om het recht op het verkrijgen van de juiste informatie. Hierbij maken we ons niet alleen zorgen over de mogelijke risico’s die de agrariërs onbewust nemen ten aanzien van hun omgeving, maar met name ook ten aanzien van zichzelf en hun families.
Esther de Snoo | Hoofdredacteur Nieuwe Oogst & Contentmanager AgriPers:
We worden gelezen door professionals in de sector. Als we telkens ruimte bieden aan dergelijke advertenties die niet wetenschappelijk bewezen of overdreven claims bevatten, schaadt dat de geloofwaardigheid van het blad.
Het publiceren van een dergelijke advertentie kan de sector schaden door onnodige angst te zaaien en mogelijk zelfs juridische complicaties opleveren.
Margriet Mantingh van PAN Nederland:
De informatie in de advertentie is ontnomen uit publicaties van de Europese commissie en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA. Het zou de redactie van Nieuwe Oogst sieren, zich eerst te informeren voordat ze beweert dat de advertentie niet wetenschappelijk bewezen of overdreven claims bevat.
Esther de Snoo | Hoofdredacteur Nieuwe Oogst & Contentmanager AgriPers:
De advertentie lijkt eerder een activistische boodschap dan een objectieve voorlichting. Dergelijke berichten passen beter bij milieu activistische platforms dan bij een professioneel agrarisch medium.
Nieuwe Oogst is er o.a. voor bedoeld om boeren te helpen met nuttige, praktijkgerichte informatie. Deze advertentie biedt geen concrete oplossingen of alternatieven, maar probeert enkel angst en twijfel te zaaien.
Margriet Mantingh van PAN Nederland:
In het team van PAN-NL en de Parkinson Vereniging zijn wetenschappers die de inhoud van de advertentie gevalideerd hebben op basis van objectieve en internationaal erkende kennis. Het is te betreuren dat Nieuwe Oogst de boeren belangrijke informatie wil onthouden. Voor de lezers zou het juist nuttig zijn eens het (wetenschappelijk) standpunt van PAN-NL en van de Parkinson Vereniging te lezen en eens niet uitsluitend het standpunt van de redactie, zodat de boer een genuanceerd beeld krijgt over wat er leeft in de samenleving en goed geïnformeerd eigen beslissingen kan nemen.