Paarse krokodil welkom bij Kringloopwinkel en Milieubrengstation

Wanneer je opblaasspullen lek raken, gooi ze dan niet bij het grofvuil. Je kunt die naar een milieubrengstation of kringloopwinkel brengen. Dan wordt er grondstof voor nieuwe producten uit gemaakt.

Interessant? Deel het artikel

speelgoed opblaas zwembad

Het is zomer! Bij de meeste mensen staat het opblaasbadje al weer klaar in de achtertuin. Maar wat als deze lek raakt of kapot gaat? Bij het Milieubrengstation van ROVA en de kringloopwinkels van Noggus en Noggus en Stichting Kringloop Zwolle kunnen deze zomer alle opblaasbare zwembadjes, strandballen, en krokodillen gratis worden ingeleverd. Vanwege de aparte inzameling kan een zwembadje nu zomaar een tweede leven krijgen als badslipper.

Strandbal wordt schoenzool

Kapotte opblaasproducten belanden normaal gesproken bij het grofvuil of restafval en worden vervolgens in een verbrandingsinstallatie verbrand. Zonde, want PVC, het materiaal waar deze producten van gemaakt worden, is goed te recyclen. Daarom doet ROVA vanuit het samenwerkingsverband Cirkelwaarde mee aan een proef waarbij opblaasproducten apart worden ingezameld en verwerkt door Vinylrecycling in Lelystad. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het recyclen van PVC. Ze verwerken de zwembadjes tot een schone grondstof voor bijvoorbeeld tuinslangen, slippers en schoenzolen. De kringloopwinkels van Noggus en Noggus en Kringloop Zwolle zijn aangehaakt om het inleveren nog gemakkelijker te maken.

Hoe het werkt

Kapotte opblaasproducten kunnen worden ingeleverd in een aparte bak bij een milieubrengstation van ROVA of bij één van de vestigingen van Kringloop Zwolle of Noggus en Noggus (Dalfsen, Ommen, Staphorst en Hasselt). Alle plastic opblaasartikelen zijn welkom, behalve ballonnen en voetballen. Denk bijvoorbeeld aan opblaasbare zwembaden, strandballen, zwembanden en –bandjes en opblaasfiguren. Luchtbedden mogen ook, behalve als er een velours laag op zit. De inzamelproef loopt tot 1 september.

Circulair ambachtsnetwerk WaardeRing

ROVA en de kringloopstichtingen zijn onderdeel van Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing, een mooie samenwerking tussen bedrijven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en gemeenten. WaardeRing werkt aan een afvalvrije regio Zwolle in 2050, door voortdurend nieuwe mogelijkheden te onderzoeken om “afval” te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.  WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *