Overstappen op elektrisch: Je moet niet kijken naar de terugverdientijd, maar naar de winst daarna!

Negen op de tien woningeigenaren kan verduurzaming van de woning heel goed betalen. Degene die dat nog niet gedaan heeft, hikt aan tegen de terugverdienkosten. Terwijl niks doen veel duurder is. Mensen die wél kunnen rekenen overwegen een thuisbatterij aan te schaffen. Warmtepompen gaan als zoete broodjes.

Interessant? Deel het artikel

Thuisbatterij

Niet verduurzamen omdat je de terugverdientijd te lang vindt duren is net zo’n redenering als je kinderen niet naar school stuurt omdat je nog maar moet zien of zich dat terugverdient. En trouwens: een nieuwe keuken installeren, verdient die zich terug? En je auto?

In plaats van aan de terugverdientijd moet je denken aan de winst ná terugverdienen. Een zonnepaneel kost geld, maar verdient zich terug omdat je zijn stroom niet meer hoeft te kopen. Als die zich terugverdiend heeft heb je de kosten eruit, maar blijft die zo nog vijftien tot twintig jaar lang stroom leveren, gratis en voor niks. Dát is dus pure winst! Omdat panelen steeds beter én goedkoper worden ga je zo naar een gegarandeerd rendement van tien procent. Probeer dat met aandelen of via spaargeld maar eens voor elkaar te krijgen.

Zo werkt dat op alle vlakken in de energietransitie

– Een warmtepomp is veel energiezuiniger dan je cv-ketel en een huis is al snel geschikt voor een warmtepomp. Met voldoende panelen op je dak kost de aansturen van de pomp je niks. De meerprijs van een warmtepomp ten opzichte van een cv-ketel is daarom royaal voor de afschrijftijd terugverdiend. Je gaat er zo nog drie kwart van de levensduur winst op maken. En o ja, die buitenpomp is tegenwoordig zo goed als stil.

– Als je elektrische rijden koppelt aan genoeg eigen stroom-opwek sta je nooit meer dure benzine te tanken. Een elektrische auto heeft inmiddels met gemak een range van 300 kilometer op een accu, dus je hoeft bijna nooit anders dan thuis bij te laden. En als je wel 150 kilometer verderop moet zijn, is de kans maar heel klein dat het bezoek slechts een kwartiertje duurt, dus kun je bijladen bij een paal die altijd in de buurt van je bezoekadres is. En o ja: een elektrische auto is duurder in aanschaf, maar veel goedkoper in onderhoud en heeft een veel langere levensduur.
Alleen voor vakanties moet je dan een oplossing hebben. Bedenk dan bijvoorbeeld eens de kosten van die zware auto die je rijdt voor de caravan (kost ook geld) die je er twee keer per jaar achter knoopt heen en terug naar je vakantieadres. Je kunt ook met de trein naar ergens in Europa gaan en daar een auto huren voor vakantie in een lekker huisje.

– Isoleren van je huis verdient zich dubbel en dwars terug. Het verdient letterlijk terug door minder energiekosten, wat toch vaste lasten zijn. Het verdient zich bij verkoop heel erg terug omdat je huis beter in de markt ligt na isolatie. En o ja, in een goed geïsoleerd huis is het iedere dag een heel stuk prettiger wonen.

– De thuisbatterij is ook in opkomst. Steeds meer mensen overwegen er een aan te schaffen. Ook dat is een kwestie van rekenen. Hoe meer je van je eigen stroom gebruikt, hoe goedkoper dat is. Via de salderingsregeling betaalt de overheid wel het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs. Maar er blijft altijd een klein verschil. Hoe meer je kunt voorkomen dat je teruglevert door het eerst zelf op te maken, hoe goedkoper je uit bent. Daar is een thuisbatterij dus voor.

Goed voor het systeem
Een thuisbatterij is ook goed voor het algemene energie-systeem. Net als dat zonnepanelen op oost en west dat zijn. We leveren met ons allen namelijk veel energie juist op momenten dat we niet zo veel nodig hebben. Als de zon flink schijnt produceren we veel. Als de zon er nog niet is of er niet meer is, verbruiken we juist het meest: ’s morgens bij het wakker worden en ’s avonds vanaf het avondeten. Een batterij slaat die stroom van het middaguur op en levert terug als je het ’s avonds nodig hebt.

Zonnepanelen op oost en west zijn voor het systeem ook interessant omdat jij dan niet op die piekmomenten opwekt, maar vee dichter bij de tijdstippen dat we meer stroom verbruiken. Dat veroorzaakt veel minder druk op de systemen. En voor jou is het geen ramp de panelen op oost en west te leggen: panelen verdienen zich ook dan in een jaar of vijf, zes terug. Je kunt bijna van een gelukje spreken als jouw dak op oost en west ligt, omdat je dan veel meer panelen kwijt kunt, dan wanneer je dak op zuid noord staat.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.