GGD en RIVM: De angst die je hebt voor windturbines maakt ziek, niet de turbine zelf

Er is geen onderzoek waaruit blijkt dat mensen direct last hebben van windmolens. Mensen hebben wel last van de last die ze denken te hebben van windmolens. Dat wordt ineens weer een stuk minder als ze mogen delen in de opbrengst van een windmolen.

Interessant? Deel het artikel

windmolen
@Nieuwe Energie Overijssel

Dat blijkt uit een literatuuronderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Amsterdam en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Ze deden dat onderzoek al in 2017 en ze hebben dat drie jaar later nog eens herhaald. De literatuurstudie hield in dat feitelijk alle bestaande onderzoeken op gebied van windturbines en de overlast die ze al dan niet veroorzaken op hun onderzoekswaarde zijn bepaald en vervolgens meegenomen in het overzicht.

Onderzoeksgrond

Reden voor het onderzoek is dat vragen over gezondheidseffecten vaak een prominente rol spelen in lokale discussies over plannen voor windturbines.

In al die onderzoeken wordt geluidshinder het meest genoemd. Schaduwflikkering, de aantasting van het landschap en de knipperende lampjes vergroten deze ervaren geluidsoverlast. Ook worden irritatie, boosheid en angst genoteerd in onderzoeken, net als een daling van de kwaliteit van de omgeving en levensomstandigheden.

De onderzoeken wijzen uit dat langdurige ergernis kan leiden tot gezondheidsklachten. Maar onderzoek wijst niet uit dat het geluid van een windturbine tot slaapstoornissen leidt, wel dat de ergernis over de windturbine daartoe leidt.
Er is geen bewijs voor andere directe gezondheidseffecten. Indirecte gezondheidseffecten zijn vaak een individueel gevolg van chronische ergernis.

Conclusie

RIVM stelt dat het geluid van een turbine binnenskamers lager is dan dat van verkeer of industrie, maar onderzoek zegt dat het geluid van de turbine toch als hinderlijker ervaren wordt. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door het typische zwiepend of ritmisch karakter van het geluid.

De laagfrequente toon van windturbines leidt tot extra ergernis, maar het is dan de ergernis zelf, maar niet de toon die ziek maakt.

De literatuur laat duidelijk zien dat omwonenden minder hinder hebben van de windturbines als ze betrokken werden bij de plaatsing ervan.

Door mee te kunnen denken over de plaatsing en de balans tussen kosten en baten, ervaren omwonenden opeens minder hinder.

 

Bij gelijke geluidsniveaus melden mensen meer ergernis als ze daadwerkelijk een windturbine kunnen zien en melden ze minder ergernis, wanneer zij profiteren van de windturbine.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.