Overheid moet aan de slag met minimaal 25% biologische bloembollen en perkgoed

Interessant? Deel het artikel

bloembollen planten

Raalte was vorig jaar trots op de vele bloembollen die in de gemeente de grond ingingen en ze waren niet blij met het feit dat we schreven dat die niet biologisch waren. Nu is er een wet in de maak die vindt dat de bloembollen die een gemeente plant, voor minsten een kwart biologisch moeten zijn.

De Tweede Kamer heeft de regering opdracht gegeven te onderzoeken of het aandeel biologische bloembollen en perkgoed dat gemeenten en provincies afnemen verhoogd kan worden naar minimaal 25%. Maaike Raaijmakers, projectleider sierteelt bij Bionext: “De Tweede Kamer laat hiermee zien dat ze de doelstellingen van de Europese Green Deal serieus neemt. Als gemeenten en provincies verplicht worden om minimaal 25% biologische sierteeltproducten in te kopen, leidt dit zeker tot een groei van het biologische sierteelt areaal.”

Amper 0,25% van de bloembollen die nu geteeld worden, zijn biologisch. Niet biologische bloembollen, de hele sierteelt (zoals de lelieteelt in de regio) is de sector met het hoogste gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen per hectare, zo blijkt uit cijfers van het CBS. En kinderen doen er vakantiewerk om onkruid te wieden… Je ziet ze op diverse percelen in Salland. Als gemeenten en provincie gegarandeerde afnemers worden, is het voor gangbare telers ook aantrekkelijker over te stappen.

Op tijd bestellen

Bionext geeft gemeenten de tip op tijd te bestellen, zodat telers zich er op kunnen inrichten, in aantallen, maar ook in soorten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.