Overheden gebruiken media voor een mooi verhaal en media laten zich gebruiken

Interessant? Deel het artikel

hasan kaddour
Auteur Hasan Kaddour

Syrië haalde vorige week maandag binnen het uur twee keer het nieuws. En twee keer heb ik toch sterk de indruk dat het nieuws niet klopt. Dat brengt me tot deze opinie over de driehoeksverhouding tussen overheid, media en de samenleving.

Door Hasan Kaddour

ISIS-drugs
In Italië werd ISIS-drugs ter waarde van een miljard euro in beslag genomen. Het ging om ongeveer 14 ton amfetamine-tabletten afkomstig uit Syrië. De amfetamine zou geproduceerd zijn in een haven in Libanon, in een pand van Islamitische Staat dat met de handel zijn activiteiten zou financieren.

Geen misdadigers
De Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst had de dossiers van duizenden Syriërs bekeken die tot 2015 naar Nederland kwamen. Uit de controle bleek dat er bijna geen oorlogsmisdadigers tussen zaten die in de burgeroorlog naar Nederland gekomen waren.

Vreemd nieuws.
De VS had zich toch teruggetrokken uit Syrië omdat ISIS nog slechts een paar geïsoleerde cellen had die makkelijk te elimineren waren? Die cellen zitten ook nog eens 500 kilometer van de kust. En die haven in Libanon zit midden in het gebied van Hezbollah, dat samenwerkt met Assad.
Het is compleet ongeloofwaardig dat die amfetamine voor ISIS is, het lijkt veel logischer dat Assad zich er mee verrijkt.

En dan de asielzoekers. Van 2011 tot 2015 kwamen de meeste Syriërs naar Europa. Zo’n 30.000. Daaronder uiteraard vooral vluchtelingen voor de bommen van Assad. Maar natuurlijk zitten er onder deze Syriërs ook mensen die hun kans schoon zagen om een nieuw leven te starten in Europa. Het lijkt me daarom sterk dat er ‘bijna’ geen oorlogsmisdadigers tussen zitten. Onder 30.000 Sallanders zit vast wel één misdadiger. Laat staan onder 30.000 Syriërs die uit een oorlog komen waar meerdere milities elkaar onder vuur namen. Trouwens, hoeveel is dat: ‘bijna geen een’? Ik las bij de NOS ‘slechts één’. Is het toevallig dat dit nieuws naar buiten komt precies in de week dat in Duitsland een arts (Alaa Musa) is opgepakt die daar gewoon in het ziekenhuis werkte, terwijl hij in Syrië in een militair hospitaal van het leger van het regime werkte. Daar pleegde hij folteringsmisdrijven tegen politieke oppositiegevangenen.

Niet de waarheid
Waarom spreken regeringen, en met name de inlichtingendiensten, niet de waarheid? Omdat ze geen onthullingen doen die de nationale veiligheid, het interne en externe landsbeleid niet ten goede komen. Het is toch belachelijk te zeggen dat er onder 30.000 Syriërs die uit de grootste oorlog van dit moment komen, dat daar maar één misdadiger tussenzit? Maar ja, geen enkel Europees land wil zeggen dat er terroristen op zijn grondgebied bescherming genieten. Ze willen geen onrust, noch met de publieke opinie intern, noch met zijn belangen onder zijn Europese partners. Dat voelt als een verkrachte vrouw die de verkrachting niet wil bekennen of onthullen, om een schandaal uit de weg te gaan. Als je niks zegt, is het schadelijke effect minimaal.

Media doen gewoon mee
Maar waarom doen de media hieraan mee? Die kunnen met een beetje research toch ook achterhalen dat er met bovenstaande nieuw van alles aan de hand is? De media hebben toch de taak overheden te controleren en de bevolking op de hoogte te houden? In de westerse media-democratie lijken de media hun overheden echter vaak gewoon te volgen in plaats van in onderzoeksrapporten te duiken (die er over Syrië trouwens maar heel weinig zijn). Ze nemen genoegen met wat internationale instanties (vaak politiek georiënteerd) of hun eigen overheid ervan zegt. Maar als ze even verder kijken kunnen ze terecht komen bij de Syrische elektronische krant ZamanalWsl, die een volledig dossier bijhoudt van Syrische oorlogscriminelen in Europa. Gedocumenteerde informatie, met foto’s, video’s en bewijsmateriaal. In Duitsland heeft dat al tot arrestaties geleid. Volgens ZamanalWsl verblijft een aantal criminelen inmiddels in Nederland.

Het publiek krijgt alleen maar te horen wat de media doorgeeft. Ook al is de werkelijkheid dus vaak heel anders.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.