Overal kom je nestkasten tegen van Gerard Broekgerrits en zijn maten

Interessant? Deel het artikel

gerard broekgerrits
'@Gerard Broekgerrits

Als je ergens in de gemeente Raalte een nestkastje ziet hangen met HOV er in gebrand, – en die kans is erg groot – dan kun je er zeker van zijn dat die opgehangen is door Gerard Broekgerrits en zijn maten. Zo’n nestkast wordt dan minstens drie keer per broedseizoen gecontroleerd en de broedgegevens worden opgestuurd naar landelijke instanties om de vogelstand van Salland ook mee te nemen.

Broekgerrits leverde ons een folder met een wandelroute langs nestkastjes rondom verzorgingscentrum De Hartkamp, wat ons verleide hem te vragen eens iets meer over hem zelf in plaats van over de vogels te vertellen. Dat heeft Gerard gedaan.

Sprengenberg

Het begon voor mij eigenlijk in 1980 op de Strengenberg. Daar maakte ik een wandeling met mijn vrouw en toen ik een vogelgeluid hoorde dat ik niet herkende. Ik was altijd al wel geïnteresseerd in vogels, was tien jaar lid van Vogelvereniging De Edelzangers, had een volière met kweekruimte en deed mee aan tentoonstellingen. Maar dit geluid was nieuw. Ik ontdekte een vogel met een kuifje. Ik heb mij toen een vogelgidsje aangeschaft en zag dat die vogel met het kuifje een kuifmees was.

Toen ik van woonwijk De Hartkamp in Raalte naar Raalte-Noord verhuisde, stopte ik met het kweken van vogels. Maar na een jaar zonder hobby ben ik lid geworden van het IVN in Raalte. Toen werd ik pas echt actief in de wereld van vogels en vogelkastjes. Ik raakte actief in de werkgroepen Weidevogels, Nestkasten en Steenuilen, Kerkuilen en Roofvogels. Samen met Toon Oosterwechel, de eigenaar van Oosterwechel-Houten-Vloeren, hebben we rond de 400 nestkasten gemaakt. Jaren stonden we met stands op de Boerendag met Stöppelhaene en op de Salland Natuurfair gestaan. Eerst namens IVN, later met onze eigen groep HOV (Holenbroeders Onder Vogels). De eigenaar van Stara, Jan Stappenbelt in Raalte heeft destijds een stempel ontworpen, gemaakt en gesponsord. We stonden met vijftien soorten nestkasten in de stand. Ook als bouwpakketten, later ook speciaal voor kinderen die ze zelf in elkaar konden timmeren. Per jaar maakten kinderen op die manier ruim 300 nestkasten.

Honderden nestkasten

In oktober 2010 ben ik op zoek gegaan naar een persoon die samen met mij de controles wilde gaan doen en de honderden nestkasten die overal in Raalte hangen, in oktober wilde gaan schoonmaken. Anton Eektimmerman was erg enthousiast en wij hebben diezelfde maand nog alle nestkasten schoongemaakt. Vanaf 2011 deden wij alle controles samen, maken de nestkasten schoon, daar waar nodig deden wij de reparaties aan de nestkasten.

Alle kasten worden drie keer per broedseizoen gecontroleerd, ook als er bij de eerste en de tweede controles nog geen begin is gemaakt van een nest. Al die resultaten sturen we naar SOVON en NESTKAST, waar landelijk resultaten bijgehouden worden. 2020 Was voor ons een heel bijzonder jaar, wij hadden van veertien verschillende vogelsoorten broedsels.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.