Over het nieuwe integratiebeleid

Hasan Kaddour: De koning van India eiste ook dat zijn volk inburgerde en dat ging helemaal verkeerd.

Interessant? Deel het artikel

حلاوة

Hasan Kaddour: De koning van India eiste ook dat zijn volk inburgerde en dat ging helemaal verkeerd

Gemeenten moeten het toezicht op de inburgering overnemen van het Rijk. Maar kunnen ze dat? Volgens Hasan Kaddour wel, als je maar competente medewerkers hebt, die bereid zijn flexibel te begeleiden. Geen enkele medelander is hetzelfde.

 

Het verhaal over een van de koningen van India gaat dat hij zeer onrechtvaardig en tiranniek was. Hij werd gehaat door zijn volk en dat leidde in Delhi tot ontevreden inwoners. Ze gooiden berichtjes over de muren van zijn paleis met beledigingen aan zijn naam. De tiran besloot daarop de stad te ontruimen. Burgers moesten binnen drie dagen weg zijn. Daarna zette hij het leger in om de overgebleven inwoners te verdrijven. Het leger voerde haar taak zo hard uit, dat ze zelfs mensen ‘achterlijken’ in een rolstoel – die zelf niet weg konden of niet eens begrepen dat ze weg moesten – gewoon met rolstoel en al met katapulten over de stadsmuur schoten.

De koning keek daarna naar ‘zijn’ lege stad en dacht dat het goed was. Om weer nieuw leven in de stad terug te krijgen, beval hij mensen van het platteland naar de stad te laten brengen die zich er moesten vestigen. Maar plattelanders zijn goed in landbouw, niet in het werk van de mensen in de stad. En stedelingen hebben geen idee hoe ze het platteland moeten onderhouden. Met als resultaat dat zowel de stad als het platteland ten onder ging. Er was geen eten meer, maar er werden ook geen nieuwe huizen meer gebouwd.

Ik vind dit een voorbeeld dat we erbij moeten nemen als we over integratie praten. Na jaren van niet succesvol beleid van het rijk, moeten nu gemeenten nieuwkomers beter helpen hun plek in de samenleving op te bouwen. Een goede beslissing, maar wel wat laat, want het Rijk kreeg die goede inburgering niet voor elkaar. Een beetje gek wel, want dit land heeft toch al eeuwen ervaring met immigranten? Dan moet je toch ook de goede dingen kunnen doen als er door oorlog of armoede in de wereld ineens grote stromen vluchtelingen naar hier komen?

Wie zijn de nieuwkomers?

Ik zie trouwens wel een verschil tussen immigranten en vluchtelingen. Immigranten gaan meestal naar een ander land om er economisch op vooruit te gaan. Ze plannen hun reis en zijn voorbereid. Ze kennen het land waar ze naar toe gaan, eventueel herenigen ze zich met familieleden die al eerder gingen. Vaak pakken ze de draad ook weer op qua werk of studie van het land waar ze vandaan komen. Uit dat ze het hier beter willen hebben, volgt dat ze in hun thuisland vaak niet erg hoog waren opgeleid.(We hebben het over proporties, niet over generalisaties)

Bij de vluchteling is dat heel vaak net andersom. Juist omdat ze vaak hoger opgeleid zijn en het financieel niet eens zo slecht hadden, ontvluchten zij de oorlog, omdat hun leven er van af hangt, of omdat ze het zich kunnen permitteren, of omdat de oorlog hun toekomst of idee van hun kinderen dwarsboomt.
Deze mensen gaan plotseling, komen totaal onvoorbereid, maar hebben tegelijk ook veel hun mars. Ze hebben het ook over verhoudingen, niet over generalisaties.

Alleen maar slogans

Maar het Rijk gooit iedere medelander op een grote hoop. Vluchtelingen en immigranten krijgen allemaal als taak zo snel mogelijk de taal te leren, zo snel mogelijk een baan te vinden, dé manier om in de samenleving te integreren. Integratie, integratie, integratie, de mantra van de regeringspartijen. Woorden die al jaren zonder actie blijken. Behalve dan dat er een enorme bureaucratische rompslomp met rigide wetten is opgetuigd, waarmee ambtenaren aan de slag moeten, die daarbij geen enkele kans krijgen of tijd hebben om naar persoonlijke vaardigheden en competenties te kijken, laat staan naar psychische gesteldheid. Ze worden in hun werk afgerekend op resultaat in de zin van ‘aan werk geholpen’ en dergelijke.

Taal en werk

Ik heb met eigen ogen criminele taalschooltjes zien ontstaan, betaald met duizenden euro’s studiegeld die de asielzoeker van DUO kreeg. Tienduizend euro per student. Het was voor die scholen zo makkelijk de boel te bedonderen… dat ik aan het gezegde moest denken dat als je geld onbeschermd achterlaat,zal het zelfs eerlijke mensen verleiden

Die schooltjes, maar ook de gebrekkige opleiding van asielzoekers, komen nu aan het licht, nu gemeenten een belangrijker rol in de inburgering nemen. Maar er komt nu ook weer tijd en ruimte om te kijken naar wie de asielzoeker is die de ambtenaar voor zich heeft, wat hij kan en wat hij wil, waar zijn ambities liggen en waar hij gelukkig van wordt. Op gemeenteniveau is zo’n ambtenaar geen robot meer,(of zo zou het moeten zijn).

Ten minste, dat is de bedoeling van het Rijk om dat werk naar de gemeente te verplaatsen. Maar dan moet een gemeente daar wel geschikte ambtenaren voor hebben, die gaan dit werk nu voor het eerst doen. En dan krijgen ze een andere baan, dan komt er een nieuwe, die krijgt ook weer een andere baan… Voor je het weet zit je als nieuwkomer weer tegenover een ambtenaar geen idee heeft van wetenschappelijke en academische niveaus van de persoon aan de andere kant van de tafel en stelt hij werk voor waar de nieuwkomer zijn hele leven geen ervaring mee heeft opgedaan. Dat je als tandarts opgeleid bent, de oorlog ontvlucht en hier in de vleesfabriek terecht komt. Dat werkt integreren niet echt in de hand. Het maakt je eerder ziek. Dan kom je weer in de bijstand. Kijk er niet gek van op dat een asielzoeker al snel van zijn Nederlandse kennissen geleerd heeft dat je ook wel een beetje er zwart naast kunt werken.
We kunnen eenvoudig zeggen:
Door het ontbreken van duidelijke plannen van de rijksoverheid op dit gebied zijn ook de gemeenten hiermee in verwarring gekomen

Gemeenten weer

Dat lijkt me ook niet het doel van de gemeente.

De nieuwe Nederlander werkt net als een ambtenaar aan zijn eigen imago. Wetten en regels staan daar tussenin. Maar je hebt de rigide letter van de wet, en de flexibele geest ervan. Die flexibiliteit kun je alleen op gemeenteniveau bewerkstelligen, omdat je elkaar leert kennen en echt op waarde kunt schatten. Dat komt het individu en de samenleving ten goede

Competente en flexibele begeleiding van nieuwe Nederlanders leidt het snelst naar integratie en werk.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

1 reactie op “Over het nieuwe integratiebeleid”

  1. Avatar

    Helemaal mee eens Hassan. Goed artikel.
    Ik sla echter het meest aan op de zinsnede, waarin je het hebt over de letter en de geest ( van wetten en regels )
    Wanneer ambtenaren- en eigenlijk iedereen die met wetten en regels te maken heeft – nu zou worden afgerekend op resultaten in de geest van regels dan zouden we geen kindertoeslagaffaires en integratieproblemen hebben. En misschien wel een heleboel toezichthouders over….
    Blijft wel het probleem dat je ook benoemt: de gelegenheid tot frauderen maakt de fraudeur/ gelegenheid maakt de dief……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *