Oude schooljuffrouw Jenneke van Doesburg bekijkt ‘De nieuwe schooljuffrouw ! ‘

Zeven jaar na het eerste succesvolle openluchtspel waagde de Lemelerveldse  toneelvereniging ‘Plankenkoorts’ zich aan een tweede keer. Dat het zo lang geduurd had, had weer te maken met dat virus van toen, u weet nog wel. 

Interessant? Deel het artikel

Jenneke 240620 TV Plankenkoorts 02

De verwachtingen zijn hooggespannen bij het publiek dat samenstroomt in de prachtige accommodatie / buitenzwembad / speelbos / natuurterrein (hoe moet je het geheel noemen? Er is zó veel! ) van Natuurlijk Heidepark. Aan de oever van de plas is een compleet dorpje neergezet.

Het blijkt dat een ploegje fanatieke bouwers / handige Harry’s al een jaar mee bezig is geweest. We zien de Brink, een dorpsstraatje met de school, een watermolen, compleet et draaiend waterrad, een boerderij met hooiberg en een burgerhuis. In de hooiberg speelt een combo leuke jaren-60-muziek, de tijd waarin het stuk zich afspeelt.

(Tekst loopt door onder afbeeldingen)

Dan gaat de pret beginnen en maken we kennis met de nieuwe juf, die een frisse wind zal laten waaien door het ingedutte dorpje, het conservatieve schoolbestuur en de achtergebleven lesmethodes. Daar krijgt ze natuurlijk de nodige tegenwerking van oudgedienden, nieuwsgierige buurvrouwen en de plaatselijke vroedvrouw. Buiten heb je meer ruimte dan op een toneel, dus ook een oude trekker, de eend waarmee de kraamverpleegster zich verplaatst, de brommers van de jeugd en een mooi bewaard kevertje rijden af en aan, soms met hevige rookwolken uit de uitlaat.

(Tekst loopt door onder afbeeldingen)

Aan het eind komt alles natuurlijk weer goed en krijgt de oude juf een prachtig afscheid, compleet met een geweldig koor dat haar toezingt: ‘Time to say goodbye’. Plankenkoorts heeft met dit openluchtspel ( vier keer opgevoerd, telkens mazzel met het wisselvallige weer) een fantastisch totaaltheater neergezet. Het publiek, evenals alle medewerkers, genoten van het spel, de aankleding, de humor, de nostalgie en de liefde en aandacht die in het geheel gestoken is.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Ook ik, als oude schooljuffrouw, had een heerlijk avondje uit. Herkenbaarheid was er ook genoeg, ik heb ook tientallen jaren op een kleine dorpsschool gewerkt en van allerlei mensen op mijn pad gehad. Voor Plankenkoorts: alle lof!

Jenneke van Doesburg

Toneelvereniging Lemelerveld op Facebook

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden