Open Kerkendag met lezing ‘Bouwen aan geloofsplekken’

Kom op Open Kerkendag - maandag 29 mei – naar de Nicolaaskerk in Wijhe. Tussen 14.00 en 16.00 uur is deze prachtige kerk open voor bezoekers. Kom binnen en verbaas je over al het moois van eeuwen! Om 14.30 uur kun je luisteren naar de lezing ‘Bouwen aan geloofsgesprekken’ door Mireille Dosker en Isabel van Lent, architectuurhistorici.

Interessant? Deel het artikel

dorpskerk_wijhe-sint-nicolaaskerk

Waar bouwden mensen plekken om hun geloof te belijden? En wat voor vorm kreeg die plek? Daarover vertellen Mireille en Isabel tijdens de lezing. Ze laten zien wat verschillende religies aan geloofsgebouwen voortbrachten in Overijssel. Vanaf de vroege Middeleeuwen, de Reformatie tot nu. Er is speciaal aandacht voor de plek in de samenleving (cultuurhistorie), de architectuur, de plek in het landschap en de stedenbouwkundige context.

Deze lezing hoort bij het essay ‘Bouwen aan geloofsgesprekken – Religieus erfgoed in Overijssel’. Na afloop van de lezing ontvangt Wethouder Judith Compagner van de gemeente Olst/Wijhe het allereerste exemplaar.

De auteurs van dit essay, Mireille Dosker en Isabel van Lent, zijn beiden architectuurhistoricus. Zij hopen dat dit essay helpt om de collectie religieus erfgoed van Overijssel beter te plaatsen, te duiden en een context te geven. Geloofsgebouwen staan vaak op markante plaatsen, en bevinden zich -bewust of onbewust- in het hart van veel mensen.

“Veel mensen zijn zoekende in het geloof. Tegelijkertijd is een kerkgebouw voor veel mensen een baken. Geloofsplekken moeten daarom bewaard blijven, en herkenbaar zijn. Dit essay geeft historische context, richting en perspectief. Je kunt het gebruiken als een soort kompas.” Roy de Witte Gedeputeerde van Leefbaar Platteland, Cultuur en Sociale Kwaliteit in Overijssel.

De lezing en het essay ‘Bouwen aan geloofsplekken’ zijn activiteiten van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel. Het Steunpunt adviseert gemeenten bij hun taken op het gebied van erfgoed, inclusief cultuurlandschap en archeologie. Het Steunpunt wordt uitgevoerd door Het Oversticht.

In het kort
Datum: 29 mei 2023
Locatie: Nicolaaskerk, Kerkstraat 15 in Wijhe
Tijd: 14.30 – 15.30 uur

Over Open Kerkendag
Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, is de landelijke Open Kerkendag. Deze editie staat in het teken van het kerkinterieur. Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter deze stenen façades?

In de Nederlandse kerken is zóveel kunst en erfgoed te zien, dat je zonder overdrijving van musea kunt spreken. Om daar iets van mee te krijgen, om dat te zien en te ervaren, moet je wel een keer naar binnen gaan…

Copyrights foto’s:
Het Oversticht, ontwerp essay Tamar Klijn/TOKO73.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *