Op stap met de boswachter: Gegons met stuifmeel

Boswachter Ine Nijveld schrijft mooie columns over haar boeiende werk.

Interessant? Deel het artikel

staatsbosbeheer 230913 planten stuifmeel

Op mijn surveillanceronde rij ik door de prachtige paarse heuvels. De heide bloeit uitbundig en wandelaars weten het gebied goed te vinden. Ik groet geoefende lange afstand lopers en gezinnen met kleine kinderen en zie blije gezichten en een ongedwongen sfeer.

 

Door boswachter Ine Nijveld in Overijssel

 

Ik laat de hoge heuvelrug achter me en kom in het lagere gebied, waar de namen ineens wat schimmig en duister aandoen. In het buurtschap genaamd Helhuizen….rij ik over … de Vagevuurseweg. Pfoe… wat moet zich hier in het verleden in vredesnaam afgespeeld hebben? Ik zie in gedachten mensen elkaar met brandende fakkels achterna zitten, boerderijen in vlammen op gaan en oogsten mislukken. Ook rattenplagen en enge ziektes zou ik me kunnen voorstellen.

Als ik om me heen kijk zie ik echter heel wat anders. Prachtig kleinschalig landschap met oude boerderijen. Zo af en toe ligt daar een natuurakker in; dit is een akker met oude granen en akkerbloemen. Ook aan de rand van Helhuizen, tegen het natuurgebied aan, liggen enkele van deze akkers. Als je even op de hurken bij zo’n akker zit hoor je het gonzen van insecten. Vlinders en wilde bijen komen af op de nectar en vliegen met stuifmeel aan de pootjes weer verder. Ook voor vogels is dit aantrekkelijk gebied. Natuurlijk voor insecteneters, zoals de boerenzwaluw die voor het vangen allerlei capriolen uithaalt. Het hele jaar door profiteren patrijzen, geelgorzen en putters van de akkers en in de herfst en winter weten grote groepen gorzen en vink-achtigen de overgebleven zaden goed te vinden.

Door meer van deze natuurakkers te creëren aan de flanken van de heuvelrug en deze te verbinden met de heide, kunnen we de biodiversiteit ook op de heide verbeteren.

Aan het eind van mijn dienst ben ik toch nieuwsgierig naar die akelige benamingen die zo in contrast staan met het lieflijke landschap. En wat blijkt….. Het Hel- uit Helhuizen blijkt niets te maken te hebben met de hel, maar afkomstig te zijn van Helle= helling. Huizen die op de helling van de Sallandse Heuvelrug lagen. Dat begrijp ik gelijk.

En die Vagevuurseweg….. dat was waarschijnlijk een verkeerde interpretatie van een gemeente ambtenaar die net zoveel fantasie had als ik.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.