Ook Waterschap verbiedt roundup

Interessant? Deel het artikel

roundup glyfosaat

Ook waterschap Drents Overijsselse Delta verbiedt roundup te gebruiken op grond die het waterschap in beheer heeft. Zelf deed het waterschap roundup al eerder in de ban. Pachters wordt het ook verboden.

Een woordvoerder van het Waterschap: “Als waterschap geven we zelf het goede voorbeeld door geen onkruidbestrijdingsmiddelen toe te passen bij het onderhoud van onze eigen terreinen en percelen. Bij landbouwkundig medegebruik van waterbergingen en schouwpaden langs watergangen mogen ook door derden geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.”

Vechtstromen

Ook bij het aangrenzende waterschap Vechtstromen is roundup verboden gemaakt. Er zijn immers steeds meer aanwijzingen die verband leggen met kanker en Parkinson. Daar waar het in en rondom Salland versnipperd verboden is – dus ook her en der toegestaan, zoals in Raalte – pakken ze het in Duitsland anders aan. Daar is recent besloten tot een landelijk verbod. “Want roundup vernietigt alles wat groen is!

Raalte

In de gemeente Raalte, met twee christelijke wethouders, komt het niet tot een verbod. Volgens de gemeente is een verbod ook niet nodig, omdat er helemaal geen roundup gebruikt wordt. Dat kun je natuurlijk net zo maar zeggen als het wel toegestaan is en tegelijk kun je dan ook wel tot een verbod overgaan.

IJssellandschap

Een andere grootgrondbezitter is de Stichting IJssellandschap. Zij verbieden roundup ook niet: “Het schoonhouden van het landschap en het milieu is een van onze kernopgaven. Al ons werk is gericht op ontwikkeling van een schoner en mooier landschap. Wij doen dat over het algemeen niet door zaken te verbieden, maar door op zoek te gaan naar werkwijzen die passen bij de uitdagingen van landbouw, bosbouw en natuurbeheer EN goed zijn voor het milieu. Dat is een continue zoektocht voor ons en onderwerp van gesprek binnen IJssellandschap. En dat gesprek gaat dan dus niet over het verbieden van een individueel bestrijdingsmiddel, maar over een totaalpalet van ondernemen in goede relatie met een gezond landschap voor plant, dier en mens.

Doel van Roundup

Roundup wordt gebruikt om ‘groenbemesters’ te doden. De vicieuze cirkel is knap lastig. Boeren gebruiken bestrijdingsmiddelen om gras en maïs optimaal te laten groeien. Dat drukt de kosten, wat hard nodig is voor de vaak lage verkoopprijs. Om bloemen en kruiden te weren worden neonicotinoïden gebruikt. Gras is eenzaadlobbig en bloemen zijn tweezaadlobbig. Neonicotinoïden vernietigen de bloemen (en ook insecten) en laten het gras staan.

En dan heb je ook nog gecoate maïszaden. Daar zit de pesticide al als een laagje om de zaden heen, gecertificeerd en al, met de verkooprechten bij Bayer en dat soort bedrijven. De maïs is zelfs voor sommige pesticiden resistent gemaakt, zodat je bijvoorbeeld zonder verdere gevolgen kunt spuiten tegen een ander grassoort zoals hanenpoten.

Om te voorkomen dat die bestrijdingsmiddelen in het grondwater komen en een bedreiging vormen voor waterorganismen, proberen ze uitspoeling van de bodem tegen te gaan door bijvoorbeeld rogge te zaaien na de maïsoogst. Dat heet een groenbemester. Maar voor nieuw gebruik van het land moet die rogge er weer af. Dat ploegt de boer niet onder, uit tijdwinst wordt roundup gebruikt. Dat is een pesticide. Om te voorkomen dat dat in het grondwater tere… dan ben je weer aan het begin van de cirkel.

Kruidenrijk grasland

Als je niet spuit krijg je vanzelf een kruidenrijk grasland. Margriet, boterbloem, koekoeksbloem, pinksterbloem, tientallen soorten kom je er dan tegen. Maar ja, dan heb je dus minder opbrengst van je land. Hoe meer je het verschraalt, hoe meer kruiden, hoe beter het is voor insecten. Maar tegelijk: hoe minder het land oplevert. In tien jaar haal je er wel de helft minder voedsel voor je vee vanaf.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.