Ontsnap aan de brandende zuidelijke zon en ga op vakantie naar het mooie Salland

Vraag een niet- Nederlander naar ons land en hij zal bijna zeker over Amsterdam beginnen. The red light district, de coffeeshops… geweldig, dat Amsterdam.

Interessant? Deel het artikel

210907pxhere

Toegegeven, sommigen zullen ook over Van Gogh beginnen. Ik zelf leerde het geheim van Van Gogh’s creativiteit in de landschapsschilderkunst pas toen ik Nederland was. De natuur… ik heb me er deze zomer wat in verdiept en veel Europese en niet-Europese mensen over Nederland gevraagd en wat ze er leuk vinden: de natuur was het meest gegeven antwoord! Ik vond dat opvallend. Maar het kan zijn dat dat antwoord kwam omdat ik mijn vraag stelde in de maand augustus, wanneer het zuidelijk halfrond brandt van de hitte. Je merkt de klimaatverandering daar al.

Als we Amsterdam uitsluiten komen mensen dus naar Nederland voor de natuur, volgens mijn bescheiden onderzoek. Ik woon nu zes jaar in Salland en ben me bewust van het aangename klimaat hier en van de charmante natuur, dus heel erg verrassend vond ik de conclusie van mijn onderzoek nu ook weer niet.

Salland

Ik loop mijn huis uit en tien meter verder loop ik al door het mooiste landschap dat je je kunt bedenken. Een vijver met huizen aan de oever, een slootje met een houten brug erop, jongeren in een tentje die er aan het vissen zijn. Even verder sta ik aan de oever van de IJssel, daar komen mensen vanuit heel Nederland op af. Ik sprak een professionele visser uit Friesland, die er zijn enorme auto, zijn tent en blikjes bier opzette. Hij gooide verschillende haken in het water en we hadden het over mijn Syrië. Tip van hem: ga niet meer terug naar Syrië, er is groot gevaar voor je.

Deze jager en veel mensen komen naar een gebied direct achter mijn huis, ik vind het misschien wel het mooiste natuurlijke tafereel dat er is. En dan heb je ook mensen die duizenden kilometers reizen om een plek hebben die minder mooi is.

Salland is in Nederland als de hemel, wat een schoonheid van de natuur, mooie wateren, bossen en vlaktes. Oké, geen bergen. Maar wie thuis veel bergen heeft zal ze hier op vakantie heus niet missen.

Toerist zijn in Salland

Ik begrijp dat Sallanders in de zomer ergens anders naar toe willen. Maar ik wil ze toch ook wijzen op hoe mooi het hier is. Het is wel belangrijk dat te bedenken. Want in augustus is het in de zuidelijke toeristenlanden ondraaglijk geworden, terwijl we in deze maand juist hier het mooiste weer en de mooiste natuur hebben. Is hier op vakantie gaan eigenlijk niet veel beter? En hoe zit dat met al die buitenlanders die naar Nederland op vakantie gaan… In de buurt van Amsterdam. Is er iets mis met de Sallandse toeristenindustrie? Werkt de marketing niet?

Zoek eens op internet naar een gebied in Spanje. Je krijgt er alles over. Ik heb in het Engels naar Salland gezocht en kreeg maar een paar hits, veel minder dan Salland te bieden heeft.

In Spanje máken ze toerisme, omdat het een grote bron van inkomsten is in de begroting van het land. Zo word je op internet naar de Roses Street in Granada gelokt, het staat op alle toeristenkaarten, je denkt dat je daar geweest moet zijn. In werkelijkheid is het een straatje van niet langer dan tien meter, het is er helemaal niet bijzonder, maar al die toeristen willen er toch even een foto maken…

Hier in Salland heb je prachtig landschap dat zich onderscheidt, plaatsen om te kamperen, plaatsen om te vissen, plaatsen om te varen, plaatsen om rond te dwalen, en ga zo maar door. Waarom pakken we dat niet op? Gooi het op je gezondheid. Mensen laten ervaren hoe het is een natuurlijk leven te leiden, hoe het is in de natuur te leven, te eten en te drinken. We hebben hier elementen waarmee we het toerisme van veel buitenlanden kunnen overtreffen. En dan hebben we er ook nog eens een paar prachtige steden bij! Ik weet wel zeker dat velen daar op af zouden komen. Als het maar te vinden is op internet.

Die nieuwe promotie hoeft allemaal niet veel te kosten. De fantastische omgeving is er al. Als je dat goed in de markt zet, levert het zelfs geld op. En werkgelegenheid.

Ik ben benieuwd wat jullie daar van vinden. Zullen we de vraag ook eens voorleggen aan het Sallands Bureau voor Toerisme? En kan er net als DamastinSalland ook niet een ToerismeinSalland komen?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.