25% patiënten met ver­meend hart­in­farct hoeft niet naar zie­ken­huis

Interessant? Deel het artikel

heartache-1846050_1280

Steken. Vage klachten. Pijn op de borst. Niet zelden denken mensen met dit soort klachten aan een hartinfarct en bellen ze de ambulance. In het grootste deel van de gevallen blijkt het loos alarm en is het ambulancevervoer naar het ziekenhuis onnodig. Met een simpele test in de ambulance kan 25% van deze mensen gewoon thuis blijven. En dat bespaart de zorg naar schatting 30 miljoen euro per jaar.

Ambulancemedewerkers nemen bij twijfel vaak het zekere voor het onzekere, waardoor veel patiënten voor onderzoek terechtkomen op de Eerste Hart Hulp. Hier wordt onder andere met een HEART-score bepaald wat het risico op een hartinfarct is.

De H staat voor history (anamnese), de E voor ECG, de A voor Age (leeftijd) en de R voor risicofactoren (zoals diabetes, roken, hart- en vaatziekten in de familie). De T tenslotte staat voor troponine. De troponinewaarde in het bloed is een bepalende indicator voor het afsterven van hartspiercellen zoals bij een hartinfarct gebeurt.

Op locatie

Ambulancemedewerkers kunnen de eerste vier factoren ter plekke bepalen. Er moest echter een laboratorium aan te pas komen om de T-waarde vast te stellen. En dus moest iemand toch naar het ziekenhuis. Sinds een jaar of vijf zijn er zogenaamde point-of-care apparaten op de markt die ter plekke de hoogte van troponine in het bloed kunnen meten.

Het wordt hiermee mogelijk om de T-waarde op locatie te meten. De HEART-score kan daardoor helemaal worden vastgesteld. En bij een laag risico volgens die score zou de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeven. Dominique van Dongen, cardioloog in opleiding in het Deventer Ziekenhuis en Isala Zwolle, toonde met haar onderzoek aan dat ambulancemedewerkers op locatie prima een complete HEART-score kunnen bepalen.

Van Dongen: “Als vervolgstap op mijn promotieonderzoek hebben we bijvoorbeeld ook daadwerkelijk laagrisico mensen niet naar het ziekenhuis vervoerd en vervolgens gemonitord of het goed met ze ging. De uiteindelijke conclusie van mijn onderzoek is dat in 25 procent van de gevallen vervoer naar het ziekenhuis achterwege had kunnen blijven.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.