Berichten over: Sociaal en Cultureel Planbureau

Meerderheid Nederlanders wil dat regering zich minder richt op buitenland

De meerderheid van de Nederlanders (63%) wil dat de regering zich minder richt op het buitenland en meer op de problemen in eigen land. Volgens hen is de balans tussen binnen- en buitenland zoek. Dat betekent niet dat mensen vinden dat Nederland moet stoppen met internationale samenwerking. Dit zijn de conclusies uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag verschijnt.

Lees verder »

Onderzoek SCP: Sociale samenhang in Nederland stabiel, maar grote verschillen baren zorgen

Veel mensen in ons land hebben het gevoel dat de samenleving verhardt, omgangsvormen verslechteren en dat toenemende diversiteit het samenleven onder druk zet. Uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt echter dat het vertrouwen dat mensen in elkaar en in instituties hebben gemiddeld genomen stabiel is en dat onze samenleving ook richting de toekomst tegen een stootje lijkt te kunnen.

Lees verder »

Planbureaus: ‘Kabinet kiest voor brede welvaart hier en nu ten koste van later’

In de uitwerking van plannen van het nieuwe kabinet is beperkt aandacht voor de lange termijn. Deze gaat voornamelijk uit naar prioriteiten hier en nu zoals de bestrijding van armoede en het behoud van koopkracht. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in hun gezamenlijke rapport ‘Reflectie brede welvaart Prinsjesdag 2024’.

Lees verder »

Meerderheid Nederlanders vindt dat politiek niet opkomt voor mensen zoals zij

Bijna de helft van de Nederlanders (43%) vindt dat de overheid onvoldoende naar burgers luistert en bijna 60% vindt dat de politiek onvoldoende opkomt voor mensen zoals zij. Daardoor is het vertrouwen van mensen in de politiek laag.

Lees verder »

SCP: Omslag gemeenten nodig om deel inwoners écht te bereiken

Gemeenten weten mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben vanuit het sociaal domein niet altijd goed te bereiken. Daardoor kan een groep kwetsbare mensen erger in de problemen komen dan nodig is. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzocht wat de oorzaak is en wat gemeenten en dienstverleners kunnen doen om dit te verbeteren. Uit dit onderzoek, dat vandaag verschijnt, blijkt dat er een perspectiefwisseling nodig is in het denken en de werkwijze van veel gemeenten: van niet-gebruik van voorzieningen naar bereik van mensen die ondersteuning het meest nodig hebben.

Lees verder »

SCP: Hoofdlijnenakkoord biedt kansen en risico’s voor kwaliteit van samenleven

De plannen en voorstellen in het hoofdlijnenakkoord Hoop, Lef en Trots van PVV, VVD, NSC en BBB hebben gevolgen voor het leven van mensen en de samenleving als geheel.

Lees verder »

Bereidheid Nederlanders tot duurzaam gedrag vooral financieel gedreven

Driekwart van de Nederlanders is bezorgd over het klimaat en vindt dat er actie moet worden ondernomen om klimaatverandering tegen te gaan. Toch voelt slechts één op de twee Nederlanders zich persoonlijk verantwoordelijk en leiden klimaatzorgen nauwelijks tot duurzamer gedrag.

Lees verder »

SCP: De rijkste en armste Nederlanders ontmoeten elkaar steeds minder

Rijke Nederlanders komen steeds minder in aanraking met mensen met een gemiddelde of lage welvaart en ook de armsten ontmoeten steeds vaker vooral elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat recent verscheen.

Lees verder »

Oproep SCP voor Voorjaarsnota kabinet: Heb oog voor ongelijkheid in de samenleving bij politieke keuzes

In de Voorjaarsnota maakt het demissionaire kabinet financiële keuzes op terreinen als asiel en migratie, wonen, klimaat en de zorg. Waar gaat meer of juist minder geld naartoe? In een nieuw rapport schetst het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) hoe het gaat met de Nederlandse samenleving en hoe politieke keuzes kunnen bijdragen aan een goede kwaliteit van de samenleving. Het laat zien dat keuzes heel verschillend uitpakken voor groepen mensen en hoe het kabinet keuzes kan maken die bijdragen aan de kwaliteit van de samenleving.

Lees verder »

Investeren in vitale ouderen verlicht druk op de samenleving

Beleid dient niet alleen gericht te zijn op zorg en ondersteuning van hulpbehoevende ouderen, maar ook op het investeren in vitale ouderen. Deze investering vergroot niet alleen het welbevinden van ouderen; het helpt hen daardoor ook actief te blijven bijdragen aan de samenleving én het zorgt ervoor dat ze minder snel zorg en ondersteuning nodig hebben.

Lees verder »

SCP: Mensen met een migratieachtergrond voelen zich niet vertegenwoordigd door de politiek

Nederlanders met een migratieachtergrond hebben minder vertrouwen in de politiek en voelen zich vaker niet door de politiek vertegenwoordigd dan Nederlanders zonder een migratieachtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag verschijnt. Mensen met een migratieachtergrond vinden vaak dat de politiek niet naar hen luistert en dat onderwerpen die zij belangrijk vinden worden gebagatelliseerd of ter zijde worden geschoven. Gevoelens van uitsluiting spelen hierbij een belangrijke rol: dat zij, en de politici in wie zij zich herkennen en met wie zij zich identificeren, politiek niet volwaardig meedoen en meetellen.

Lees verder »

In verkiezingsprogramma’s te weinig oog voor noodzakelijke keuzes en de gevolgen voor mens en samenleving

Politieke partijen maken in hun verkiezingsprogramma lang niet altijd keuzes die nodig zijn op thema’s die belangrijk zijn voor Nederland en haar inwoners, zoals de gezondheidszorg en de krapte op de arbeidsmarkt. Verder geven partijen in hun programma wel aan welke doelen ze nastreven, maar niet wat prioriteit heeft. En dat is gezien de huidige (financiële, ruimtelijke en personele) krapte heel belangrijk. Tot slot is de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van voorgestelde maatregelen een aandachtspunt.

Lees verder »