Onder de noemer Meer met Minder is Goede Buren in opdracht van de gemeente bezig met het initiatief om verpakkingsvrij winkelen te stimuleren. We spreken vier ondernemers uit de gemeente over verpakkingsvrij winkelen.
Evelien van Adrichem, Holsto Tuinen & Buitenleven, Olst: “Als wij verpakkingen de wereld insturen, moeten wij ze ook opruimen. Wij kiezen voor weinig verpakkingen, hergebruik, terugname van verpakkingen en het bedenken van slimme oplossingen. Veel verpakkingen van aangeleverde producten hergebruiken we bij het verpakken van webshopproducten. Het is soms best spannend om zo te werken want als een doos hergebruikt wordt, kan dat rommelig overkomen op een klant. Gelukkig waarderen veel klanten hergebruik. Omdat we het jaar rond planten verkopen, kunnen we niet onder plastic potjes uitkomen, maar je kunt ze na gebruik gewoon weer bij ons inleveren, net als trays en etiketten. Wij gebruiken ze in onze eigen kwekerij. Voor verpakkingsloos winkelen van mest, kalk, hydro-korrels en bodemverbeteraar neem je je eigen emmer of zak mee, je kunt ook je eigen tray of krat meenemen om je planten in te vervoeren. De tip van Evelien: “Wees niet bang om het anders te doen dan anderen, het kost soms wat meer moeite maar het lukt ons om bijna geen nieuwe verpakkingen te gebruiken!”.
Jan en Joan Korten, Korten Boek & Kantoor, Olst: “We voelen een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We proberen voor allerlei producten in onze winkel groene alternatieven aan te bieden en kopen geen blisterverpakkingen in. Dat waarderen klanten maar we weten ook dat een mooie verpakking verkoopt. Wij zijn afhankelijk van onze leveranciers hoe producten verpakt zijn. Het echte veranderen begint bij de bron en vraagt regelgeving. We zien wel langzaam verandering, een aantal spelletjes wordt inmiddels in papieren bandjes verpakt en er komen meer ansichtkaarten zonder plastic verpakking. Aan de kassa denken we graag mee met klanten hoe iets zonder verdere verpakking mee naar huis kan zoals een nieuw staatslot in het meegebrachte hoesje of de postzegels in de portemonnee”. De tip van Jan Derk en Joan: neem vooral je eigen tas en zakjes mee!
Gerrit Boomgaard van Albert Heijn Boomgaard Wijhe: “Natuurlijk moet er wat gebeuren, de aarde raakt uitgeput. Bij Boomgaard Wijhe kun je verpakkingsloos groente, fruit en brood halen. Dat kan in je eigen tas maar er zijn ook herbruikbare verpakkingen te koop. We hebben nu nog wel plastic tasjes liggen maar stappen binnenkort over naar afbreekbare tasjes. Voor mij als ondernemer is het belangrijk dat oplossingen verkoopbaar, presentabel en efficiënt zijn. Klanten hebben veel macht, als zij minder plastic verpakkingen willen, gaat het gebeuren. Maar Albert Heijn is gelukkig ook al erg bezig met duurzaamheid. ” De tip van Gerrit: Gebruik de mogelijkheden voor alternatieve verpakkingen waar die geboden worden!
Jet Bourquin, DA Bourquin Wijhe: Ik zou het liefst een groene DA drogisterij worden! Via de opleiding orthomoleculair adviseur ben ik er achter gekomen wat gezond voedsel betekent en dan kom je vanzelf via (micro)plastic in producten bij verpakkingen uit. Bij ons kun je parfum in je eigen flesje tappen. Gelukkig beginnen veel merken met verpakkingen van papier of recycled plastic, daar let ik ook op. Ik heb nu veel biologische producten in de winkel die geen (nieuwe) plastic verpakking hebben, daar is veel vraag naar. Maar ik hergebruik ook graag: van bloemenlintjes die ik van klanten krijg, maak ik weer strikjes van voor cadeautjes! Tip van Jet: Kies voor een papieren verpakking voor cadeautjes mèt strik!