Ondernemers en Corona: Wilco van Dam van Restaurant De Veldhoek Heino

Interessant? Deel het artikel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto Kees Huls

Vorig jaar rond deze tijd kwam voor ondernemer Wilco van Dam zijn droom uit. Hij werd eigenaar van het mooie restaurant De Veldhoek, na 10 jaar keihard in loondienst te hebben gewerkt waarbij hij elke cent opzij legde om deze stap te kunnen maken. Hij woonde op een steenworp afstand van dit restaurant.

Door Kees Huls

Overdracht

De effectieve overdracht vond op 1 april dit jaar plaats, waarna een beetje verbouwd zou worden en volgens planning op 1 mei geopend zou worden. Door de corona uitbraak en -maatregelen pakte dit natuurlijk totaal anders uit en heeft Wilco zich vaak achter de oren gekrabd of hij wel een goede beslissing genomen had, omdat hij de deur nog voor een toen nog onbekende tijd gesloten moest houden.

Gevolgen

Wilco toonde veel ondernemerlef en besloot om investeringen die hij gedurende de twee komende jaren wilde doen naar voren te halen omdat dat nu zonder overlast voor de bedrijfsvoering kon gebeuren. Zoals te zien op de foto is er nog niet van een aangekleed restaurant sprake, omdat er nog hard geklust wordt. Het was ook heel belangrijk voor hem zijn 3 vaste en 20 oproepmedewerkers vast te houden omdat dat team erg belangrijk is voor de toekomst. Probleem hierbij was dat hij het bedrijf nog te kort heeft om in aanmerking te komen voor de noodmaatregelen van de overheid. Alleen een bescheiden bijstandsuitkering voor zelfstandigen was beschikbaar voor hem. Maar het lukte toch om de tijd tot de gedeeltelijke heropening door te komen. Daarbij werd hij wel 10kg lichter en sliep niet zo goed. Een geluk bij een ongeluk is dat Wilco alleen is en in zijn restaurant woont, zodat zijn privé vaste lasten vrij makkelijk laag te houden zijn.

Zomer

Toen de restaurants weer onder beperkingen open mochten brak er gelukkig een mooi weer periode aan en mede door de vele toeristen die in eigen land bleven werd er tot de 2e lockdown een binnen de mogelijkheden goede omzet gedraaid. Een deel van het in de eerste periode opgelopen verlies kon weer worden goedgemaakt. Voor het team was het ook een mooie manier om geleidelijk aan tot een optimale bedrijfsvoering te komen. Deze goede omzet werd ook bereikt door meer terrassen te maken en feestzalen als restaurant in te richten, zodat een behoorlijk aantal bezoekers ontvangen kon worden. Normaal zijn de inkomsten van de feestzalen ongeveer 1/3 van de omzet, maar nu was het beter om er tijdelijk restaurantruimte van te maken.

2e Lockdown

De volgende sluiting kwam eigenlijk totaal onverwacht en vroeg weer veel improvisatie. Besloten werd een drive-thru formule te starten waarbij maaltijden via internet besteld worden en dan opgehaald kunnen worden met auto of (bak)fiets. Op deze manier worden zo’n 300 maaltijden per weekend verkocht zodat er toch wat van de vaste kosten goed gemaakt kunnen worden maar het einde van de aanwezige financiële reserves begint wel in zicht te komen. Als de verplichte sluiting nu niet snel opgeheven wordt zal hij voor leningen moeten aankloppen. Maar Wilco is redelijk optimistisch dat hij er goed doorkomt. En die 10kg zit er al weer aan en kan er desnoods weer een beetje vanaf.

Wat heeft hij geleerd

De moeilijke situatie heeft ook positieve invloeden gehad. Zo heeft Wilco geleerd dat flexibiliteit in je bedrijf inbouwen van heel groot belang is. Nu kan hij de feestzalen desgewenst snel en eenvoudig inrichten als restaurant zodat hij op iedere vraag kan inspelen. Eerst zag hij sociale media als een beetje noodzakelijk kwaad. Nu heeft hij geleerd dat het juist heel belangrijk is. Hij verkoopt nu zelfs via internet meer lunches dan onder normale omstandigheden in het restaurant. Ook is hij veel scherper geworden op hoe rendabel investeringen moeten zijn en op zijn inkoop.

Ondersteuning

Het was heel fijn om te zien hoe juist deze moeilijke tijd de solidariteit onderling binnen het team nog verder toegenomen is. Hij was er zo van onder de indruk dat hij besloot zijn bijstandsuitkering van deze maand te besteden aan kerstpakketten voor de medewerkers die nu immers ook in een heel onzekere tijd zitten. Wilco is ook positief over de ondersteuning van de gemeente Raalte. Hoewel zij financieel buiten de bijstandsuitkering niets kan betekenen, was er wel een zeer prettig en begripvol contact met de contactambtenaar, die hem ook in contact bracht met lotgenoten om mee te sparren. Over de veiligheidsregio IJsselland is hij minder te spreken. Zij laten hun oren teveel hangen naar de landelijke politiek en kijken te weinig naar de lokale situatie van de ondernemers. De rijksinstanties voor noodhulp heeft hij als zeer afstandelijk ervaren. Het bekende probleem. Zich kunnen inleven in de persoonlijke omstandigheden van mensen is altijd ontzettend moeilijk in dit soort veel te grote, onpersoonlijke instanties. De steun en begrip van klanten en omwonenden, die op alle manieren klaar staan heeft hij als zeer positief ervaren en hem gesterkt in zijn besluit om in een dorp te beginnen en niet in een stad.

Perspectief

Wilco verwacht dat zo rond april de situatie weer wordt zoals deze zomer, dus nog wel met beperkingen maar minimaal voor de rest van het jaar. Dan zal hij het jaar net kunnen doorkomen. 2022 wordt dan een jaar om weer een gezonde buffer op te bouwen en 2023 moet er dan weer wat verdiend en geïnvesteerd kunnen worden.

De ploeg staat te trappelen om er weer tegen aan te gaan!

www.develdhoek.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *