Salland deze Week | On the way to PlanetProof: woorden om daden te verhullen

Ondank waarschuwingen laat de gemeente Raalte toch weer met gif behandelde bloembollen door kinderen in de grond stoppen. Klimaatwethouder Breunissen maalt daar niet om. Die bollen zijn ‘on the way to planetproof’, is zijn argument, dus niet zeuren! Maar dat keurmerk staat gif gewoon toe!

Interessant? Deel het artikel

bollen narcissen 230329

Je zou denken dat een wethouder die over het klimaat gaat, weet hoe het klimaat werkt. En anders zou je denken dat hij ambtenaren heeft die hem dat vertellen. Dat lijkt in deze niet aan de hand. Met z’n allen zijn ze in de marketingkreet van On the Way to PlanetProof getrapt: de ambitie om zonder emissie en zonder schade aan de leefomgeving gewassen tegen plagen te beschermen. Mooie woorden toch? Streven naar een landbouw in balans met de draagkracht van onze planeet, met zoveel mogelijk gesloten kringloop van grondstoffen.

Maar daar hoef je niet naar te streven. Het is er al. Salland heeft best al wel veel biologische boeren. Zelfs biologische hoveniers!

  • De wethouder koopt met gif behandelde bloembollen om Raalte meer biodivers te maken
  • De wethouder laat die bollen door vrijwilligers en kinderen in de grond stoppen
  • De wethouder legt een relatie met de bestrijding van de eikenprocessierups

Je maakt je gemeente niet biodivers als je bloembollen in grond stopt waaraan gif te pas is gekomen. Je hebt dan straks in het voorjaar wel mooie narcissen in het openbaar groen staan, maar onder de grond heb je het leven doodgemaakt. En daar – onder de grond – daar ligt de basis van wat er boven de grond allemaal groeit en bloeit. Op en in een bol zit gif, onder de grond komt het mycelium (een soort natuurlijk transportsysteem voor voedsel) daarmee in contact. Piertjes en ander ondergronds leven komen daar weer mee in contact. Vogels eten zo’n piertje. En weg is je vijand van de eikenprocessierups.

Even kort wat het Pesticiden Actie Netwerk Nederland over ‘on the way to PlanetProof zegt:

Samenvattend:

  • geeft geen enkele garantie dat de planten of bollen voor insecten, bijen en de biodiversiteit veilig zijn.

En dat komt door (aldus PAN):

  • Het keurmerk geldt per teelt en gewas. Dus niet voor het hele bedrijf.
  • Bij dit keurmerk worden nog veel giftige middelen toegepast.
  • In feite mag een on the Way to PlanetProof gecertificeerde teler 99% van alle wettelijk toegelaten middelen toepassen.
  • Er is een lijst met verboden werkzame stoffen, maar die zijn met uitzondering van twee stoffen, sowieso in de EU verboden.
  • Er is een lijst met wettelijk toegestane maar problematische middelen, waarvoor de teler bij gebruik puntenaftrek krijgt. Die kan hij compenseren met biodiversiteitsmaatregelen zoals het ophangen van nestkastjes of de aanleg van een bloemenstrook.
  • Er is een lijst met groene middelen, waarvoor de teler bonuspunt krijgt.
  • De maximaal toegestane hoeveelheid werkzame stof per gewas hebben dezelfde normen als in de reguliere land- en tuinbouw.
  • Het keurmerk controleert geen resten van bestrijdingsmiddelen op het eindproduct.

PAN trekt de conclusie dat een ‘on the Way to PlanetProof’-product, gewoon een product is dat zich aan de wet houdt. Wettelijk niks mis mee dus. Maar om er dan mee te schermen dat je zo goed bezig bent… Als je goed bezig bent koop je SKAL-gecertificeerd. En als je dat niet wil, moet je niet zeggen dat je goed bezig bent. Want dan passen woorden en daden niet bij elkaar.

Het is toch al een feest in keurmerkenland:

Select Plant, NL Greenlabel en het MPS-ABC label geven geen enkele garantie dat de planten of bollen voor insecten, bijen en de biodiversiteit veilig zijn. Als planten met het MPS-ABC label van buiten Europa komen, kunnen er zelfs in de EU verboden pesticiden op zitten.

Alleen bij SKAL gecertificeerde planten zijn tijdens en na de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen toegepast. Alleen biologische bestrijdingsmiddelen mogen worden toegepast en de teler moet aan de richtlijnen voor biologisch teelt voldoen.

En laat je nou gewoon bedrijven hebben die deze planten leveren. In Salland noemen we Holstotuinen in Olst en Ecohof in Hoonhorst. In het westland heb je bollenteler Huijberts.

Je kunt dus heel goed biobollen kopen. Dan heb je in het voorjaar ook fraaie bloemperken. Kinderen en andere vrijwilligers stoppen die ook wel met liefde in de grond. En je werkt mee aan een verbetering van de biodiversiteit, zodat je meer vogels overhoudt om de eikenprocessierups te lijf te gaan.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Salland deze Week | On the way to PlanetProof: woorden om daden te verhullen”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden