Om de boer en de natuur te redden moeten we even niet luisteren naar al die partijen die beter worden van de boer

Jan Overesch ziet ook een grote rol voor scholen en journalisten weggelegd om te sturen op een gezonde toekomst voor boeren.

Interessant? Deel het artikel

jan overesch
Foto: Vincent Hartman

Ik sta er versteld van hoe boeren reageren op de stikstofmaatregelen. Hoe ze aan de leiband van de erfbetreders gekke en voor mij onverwachte reacties tonen. We hadden zondag open dag en de belangstelling was geweldig. Maar alleen vanuit de consumenten. We hebben maar een paar boeren mogen ontmoeten.

Onderwijs

De transitie naar duurzaam zal moeten starten bij de jeugd. Het begint al in het onderwijs. Op Landstede en andere middelbare en hoge landbouwscholen is nog steeds het motto: veel produceren voor weinig. Op Wageningen UR hetzelfde. Alles over intensief boeren en niets over boeren in harmonie met de natuur.
Bij Landstede krijg je zelfs een gifspuit-diploma. Het bedrijfsleven heeft ook een hele grote vinger in de pap bij al deze onderwijs-instellingen.

De overheid

Het grootste manco zit volgens mij in de overheid. Al veertig jaar laten de politieke partijen het uit de hand lopen. Al die tijd schuiven zij de boel voor zich uit. Bewust of onbewust, waarvan ik denk het laatste. De belangen van de erfbetreders (veevoederbedrijven, zuivelfabrieken, stalinrichters, veeartsen, slachterijen, supermarkten, de Rabobank voorop) zijn vergroeid in de politieke partijen en dat krijg je er schijnbaar zomaar niet uit. Afgelopen vrijdag nog een brutale mail van ForFarmers waarin zij boeren zonder schaamte oproepen tot deelnemen aan het protest tegen het stikstofbeleid. Zo als het nu gaat is de wil er niet om het anders te gaan doen.

Media

De media spelen ook een kwalijke rol. Zij zou veel beter en vaker een ander geluid kunnen laten horen. De landbouwmedia is de  spreekbuis van de gif en kunstmest industrie en intensieve manier van boeren en hun  adverteerders, want daar wordt het grote geld verdiend. Ook  is het meer de sensatie opzoeken wat resulteert in nog grovere protesten.

Supermarkten

De consument weet ook niet beter als goedkoop de beste keus is. Supermarkten onderscheiden zich niet in kwaliteit maar in kwantiteit. Laten ze daar eens verandering in aanbrengen. In de prijs de schade doorberekenen van een kiloknaller. Dan wordt die heel duur! (Die prijs betalen we nu collectief via de stikstofmaatregelen.)

De macht van supermarkten moet sowieso weg. Ze zijn het eindpunt van de voedseldistributie en werken volgens het verdeel en heers model. De supermarkten bepalen de prijzen en strijken miljarden winst op. Er zijn maar zes inkoopbureaus, voor 25 supermarktmerken. Zij bepalen wat de 60.000 boeren voor hun product krijgen. De boer heeft niks te kiezen op die manier en kan niet naar de hoogste bieder. Geef de boer recht op een fatsoenlijk boterham.

LTO op de schop

Het probleem oplossen kan niet door degene die het veroorzaakt heeft dat zien we al veertig jaar. Dus een nieuwe club moet dat doen. Dus laten we beginnen met de LTO op te heffen, of laat in elk geval de overheid die verstrengelde belangen opheffen.

Nog meer

– We moeten de export stoppen van alle op intensieve manier geproduceerd voedsel. Dan stopt die intensieve manier van boeren voor de rest van de wereld vanzelf. Nu importeren we voer, exporteren we het product als vlees en zuivel. En wij blijven zitten met de mest.
– Biologische boeren moet je niet betrekken bij de generieke korting op stikstof. Zij zijn immers geen onderdeel van het probleem. Die rare gedachtekronkel had de overheid ook al toen het aantal koeien drastisch terug moest vanwege fosfaat perikelen.
– Afbouw op en afschaffen van chemische en natuurlijk gif-middelen. Nu gaat het alleen over stikstof, maar het gif-vervuilings probleem is minstens zo erg. En loonwerkers weten dat ook. Ze zeggen dat het zonder gevaar is. Maar als de loonerker de aardappelen spuit, doet hij een dag vooraf een mailtje naar imkers dat zij de bijen die dag beter op kunnen sluiten.
– Het hele beroepsonderwijs voor boeren moet per direct op de schop. Invloed van het bedrijfsleven moet beperkt worden. Yara, Basf, Bayer, Syngenta, enz moeten per direct geen enkele invloed op WUR en hoger landbouwonderwijs meer hebben. Die bedrijven hebben geld voor onderzoek dat ze graag uitgevoerd willen hebben. De onderwijsinstellingen hebben geen geld voor ander onderzoek dat zelf graag zouden willen doen.
– Natuurlessen geven op (landbouw)scholen
– Natuurinformatie in landbouwbladen als Boerderij, krantjes van Agrio, Nieuwe Oogst, enz
– Voedsel of kooklessen in basis en voortgezet onderwijs
– Btw afschaffen biologisch voedsel
– Oprichten van onafhankelijke Landbouwvoorlichting voor biologische landbouw
– De erfcoaches van Salland mogen alleen maar meer natuurlijke adviezen geven
– Gratis bedrijfs-scan bij omschakelen boeren bedrijf over de financiële gevolgen voor het bedrijf bij omschakelen naar biologische productie
– Mediacampagnes over voedsel. Promotiecampagnes biologisch voedsel. De bio-sector is nu klein en arm en kan de promotie zelf niet betalen
– Documentaires op tv over de duurzame manier van voedsel produceren en consumeren. Ook van duurzame manier wonen en leven
– Subsidie op gifspuit en kunstmest apparatuur afschaffen
– Subsidie op mechanische onkruid bewerking sterk verhogen
– Demo biologische boeren bedrijven instellen
– Middels EU subsidie vergroenen promoten en stimuleren.

En er is vast nog veeeel meer te doen. Laten we er mee beginnen!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

3 reacties op “Om de boer en de natuur te redden moeten we even niet luisteren naar al die partijen die beter worden van de boer”

 1. Avatar
  Hans de Kort

  Dag Jan,
  Je hebt hiermee weer een indrukwekkend en goed onderbouwd opiniestuk geschreven. Op een punt ben ik het niet met je eens en dat is jouw vermoeden dat de politiek het probleem (dat ook 40 jaar geleden al duidelijk zichtbaar aan het ontstaan was) “onbewust” voor zich uitgeschoven heeft. Naar mijn mening is dat echter doelbewust gebeurd, uit opportunisme en met het oog op politiek gewin.
  Ik wil hierbij een lovende uitzondering maken voor oud-minister Gerrit Braks die met goede voorstellen kwam. Voorstellen die in essentie neerkwamen op grondgebondenheid van de landbouw en veeteelt.

 2. Avatar

  Wat een goed, helder en opbouwend opiniestuk Jan! Wat zou het mooi zijn als dit verhaal vandaag de hele dag centraal zou staan. Deze dag die de boeken in zal gaan als ‘De boer is troef’. Jouw verhaal dat als een soort flyer rondgaat voor nationaal belang. En dat we het met z’n allen alleen hier over gaan hebben. Alle boeren op hun tractoren, bij Op1 en Humberto aan tafel, in Den Haag in het nooddebat, op de scholen van basisonderwijs tot universiteiten, op het jeugdjournaal en bij Shownieuws, in de supermarkt, bij de erfbetreders en thuis of op het werk aan de koffietafel . Vandaag gaat dat ws niet meer lukken maar we kunnen ook een ander dag afspreken op korte termijn.

 3. Avatar

  Lijken allemaal zinvolle voorstellen en ideeën.
  Maar misschien kan iemand eens (laten) doorrekenen wat dat voor gevolgen heeft voor ons nationale verdienvermogen, en onze Nederlandse begroting. Kost waarschijnlijk vele miljarden aan verdienvermogen, veel prijsstijgingen van voedsel, en nogal wat belastinginkomsten.
  En dan de discussie nog eens voeren.
  Geld maakt wel niet gelukkig, gezondheid wel, maar heel veel mensen naar de vegetarische voedselbank jagen lijkt me ook geen prettig vooruitzicht. ( wie zorgt dan voor de bevoorrading van de mooie instelling )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.