Olstenaar wil dijk van Ameland naar vaste wal aanleggen

Interessant? Deel het artikel

olst jonkheer hoenlo ameland waddenwolf

Jonkheer Meester Pieter Jan Willem Teding van Berkhout heeft 150 jaar geleden geprobeerd een dijk aan te leggen tussen Ameland en het vaste land. Maar dat mislukte jammerlijk. Teding van Berkhout, destijds bewoner van Huize Hoenlo in Olst, sloeg waarschuwingen over de gevolgen van stevige storm in de wind.

Dat blijkt uit ‘De Waddenwolf’ een pas verschenen boek waarin Corine Nijenhuis ‘de opzienbarende geschiedenis van een jonkheer die de Waddenzee wilde droogleggen’ vertelt.

Het verhaal van de jonkheer is prachtig. Hij had tussen Ameland en het vaste land een soort van onderwater-duin ontdekt, dat zijn hoogte te danken had aan het feit dat het water iedere keer bij opkomend water van twee kanten zand meenam dat daar dan bleef liggen als het water weer terug naar eb ging. De jonkheer onderzocht dat proces en bedacht dat je met niet al te grote kunstmatige ingrepen de natuur daar een handje kon helpen waardoor er vanzelf een vaste oeververbinding zou ontstaan. Dat lukte ook, mede dankzij miljoenen staatssteun en met een toewijding die hem richting kluizenaarsleven dreef in een schuurtje op Ameland. Maar hij had de waarschuwingen van ‘af en toe een stevige storm’ in de wind geslagen. Die storm kwam en sloeg grote gaten in de vaste oeverbinding.

Plannetje mislukt.

Tot zover de korte versie van rise and fall van de Olster jonkheer. Het hele verhaal is te lezen in de historische roman van Corine Nijenhuis.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.