Olstenaar Paul Hendriksen: Zonder waterkanon krijg je de A12 veel sneller vrij

Volgens Olstenaar Jan Hendriksen van Extinction Rebellion krijgt de politie demonstranten veel sneller uit de tunnelbak op de A12 als de politie de waterspuit niet in zet.

Interessant? Deel het artikel

paul hendriksen xr op1
Screenshot van uitzending Op1

Extinction Rebellion bezet al weken iedere dag de tunnelbak in de A12 tussen het ministerie van klimaat aan de Tweede Kamer. Om die bezetting te beeindigen wordt geregeld een waterkanon ingezet. Volgens de uit Olst afkomstige woordvoerder van XR is dat buiten proportioneel, die spuit helpt ook nog eens niet, is zelfs vertragend voor de dagelijkse ontruiming. Dus heeft XR de rechter gevraagd het waterkanon te verbieden.

Hendriksen was te gast bij Op1.

Aan rechtse praattafels (en dat geldt voor zo goed als alle talkshows op de nationale tv) wordt dat waterkanon ook gebruikt als argument tegen de protesten. Dat kanon kost bakken met geld, en daarom moeten de protesten stoppen. XR draait het om: zet het kanon niet in, dan kun je ons veel sneller verwijderen.

Volgens Hendriksen gaat er geen actievoerder weg vanwege de waterspuit. “We beschermen ons er tegen, hebben regenkleding aan, gebruiken de rugzak als bescherming. De politie moet dat dagelijkse toneelspelletje altijd eerst afwachten voor ze ons afvoeren. Ze kunnen beter gelijk daarmee beginnen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

paul hendriksen xr op1
Screenshot van uitzending Op1

Je kunt het waterkanon zien als een oplossing tegen de dagelijkse bezetting, om dus te proberen die blokkade te voorkomen. Maar, stelt Hendriksen, voor dat doel werkt dat kanon dus niet. Dat kanon kost een miljoen per dag. De Telegraaf-duiders aan de praattafels van Nederlandse talkshows halen dat graag aan als argument. Hendriksen stelt dat je dat miljoen dus beter kunt besparen om de tunnelbak sneller vrij te krijgen.

(tekst gaat verder onder de foto)

screenshot a12

De discussie of het niet wat ver gaat de tunnelbak dagelijks te bezetten, vinden Hendriksen en XR klein bier in vergelijking met de 46 miljard subsidie die de overheid uitgeeft aan fossiele industrie, subsidie die er toe leidt dat het klimaat verandert. Die klimaatverandering zal er volgens XR onder andere toe leiden dat over tien jaar die tunnelbak om de haverklap zodanig vol staat met water dat er auto’s doorheen drijven in plaats van dat er actievoeders op de grond zitten.

paul hendriksen xr op1
Screenshot van uitzending Op1

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *