Olst- Wijhe: Campagne ‘Terugwinnaars’ na de zomer van start 

Na de zomervakantie start de gemeente Olst-Wijhe de actie 'Terugwinnaars' om de afvalscheiding verder te verbeteren.

Interessant? Deel het artikel

afval grijze container

Na de zomer start de gemeente Olst-Wijhe de afvalcampagne Terugwinnaars van ROVA. Samen met de inwoners wil de gemeente ervoor zorgen dat afval weer goede grondstof wordt voor hergebruik en recycling. Om te beginnen PMD; Plastic, Metaal en de Drankverpakkingen.

Olst-Wijhe presteert goed als het gaat om afval scheiden. In 2020 werd 92% van het afval gescheiden ingezameld (landelijke norm 75%) en produceerden inwoners van Olst-Wijhe gemiddeld nog maar 45 kilo fijn restafval per jaar (landelijk norm 100 kilo). Toch kan het beter.

Goed doen

“We weten dat de meeste mensen hun afval graag goed scheiden. Wat dat betreft echt complimenten voor onze inwoners, want landelijk scoren we hoog. Maar het kan nog beter, vooral als het gaat om het goed gescheiden aanbieden van PMD. Daar valt nog veel winst te behalen, voor het milieu en voor de portemonnee. Daar hebben we wel onze inwoners hard bij nodig, vandaar dat we na de zomer de campagne Terugwinnaars starten,” aldus wethouder Marcel Blind. “Van de 10 vrachten PMD worden er nu 3 tot 4 afgekeurd, omdat het te vervuild is met afval dat er niet in hoort. Dat kost ons met z’n allen geld door de hogere verwerkingskosten en we missen daardoor waardevolle grondstoffen om te recyclen of te hergebruiken. Met de campagne Terugwinnaars willen we samen met onze inwoners van ons afval weer zoveel mogelijk grondstof maken, die schoon en dus heel goed te recyclen is. Vandaar de naam: Terugwinnaars.” De komende maanden wordt de campagne voorbereid en deze gaat na de zomer van start.

Beter voor het milieu èn de portemonnee

In 2020 werd 10% van het ingezamelde PMD uit Olst-Wijhe afgekeurd en als restafval verbrand. Uit recente analyses blijkt dat bijna een derde (31,3%) bestaat uit materiaal dat niet in de PMD-container thuishoort, zoals grote stukken plastic of textiel. Door die vervuiling wordt het PMD afgekeurd en daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren. Bovendien zijn de kosten voor het verwerken een stuk hoger. In 2020 betaalde Olst-Wijhe zo’n 11.000,- extra aan het verwerken van vervuild PMD en die kosten komen ten laste van de afvalstoffenheffing.

Ook het aangeboden textiel en het GFT (groente-, fruit- en tuinafval) zijn nog vaak vervuild. In de toekomst gaat de gemeente ook hier aandacht aan besteden.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *