Het begon met een idee, maar in een warm dorp heeft dat meestal prachtige gevolgen. Het idee wordt aan iedereen doorgegeven om vervolgens een snelle sneeuwbal te worden. Dit gebeurde in Wijhe, waar moslims en christenen samenkwamen, uit de moskee en de protestantse en katholieke kerken, Nederlandse burgers, immigranten en nieuwkomers: Sallanders, Turken, Syriërs, Oekraïners, Somaliërs en anderen.
Volgens de islamitische kalender viel de ramadan dit jaar deels gelijk met de christelijk vastenperiode na carnaval. Het was dus een interessant mogelijkheid om te praten over overeenkomsten en ontmoetingen tussen de religies door middel van deze religieuze periode die moslims en christenen tegelijk uitvoeren, zij het ieder op een andere manier. Maar de oorsprong is gelijk: vroomheid, goed voor de betrokken personen zelf en voor hun relatie tot anderen.
Organisatie
De avond begon voor zonsondergang met een toespraak van de wethouder van de gemeente Olst- Wijhe “Judith Compagner”, waarin het door de gemeente overgenomen idee werd verwelkomd als een symbool van beschaafde interactie tussen de componenten van de samenleving in de gemeente Olst- Wijhe .
De protestantse en katholieke kerken in Wijhe kregen het idee kregen van de Turkse moslimgemeenschap aangereikt, zodat de twee kerken het initiatief op zich namen en zelfs financieel steunden. De gemeente Olst- Wijhe stelde de ontmoetingsplaats ter beschikking.
Onbekend maakt onbemind, zoals ds. Martje Veenstra van de PKN kerk zei.
Elkaar begrijpen en respecteren is de basis van goed werken en samenleven in onze maatschappij. Eten en drinken bindt mensen, vooral in deze maand, de maand van bezinning, discipline en zelfonderzoek zoals die nu voor de religies geldt, om eten vragen. We zitten nu in de periode van veertig dagen na carnaval, vergelijkbaar met de Ramadan met denken, contemplatie en discipline.
Riet Temmink sprak namens de Protestantse Kerk “Ik vond het een erg mooie avond. Ik heb geprobeerd om met veel mensen te praten en dat is heel goed gelukt. Niet alleen vragen stellen, maar ook over jezelf vertellen en over de kerk. Dat wij een kerk willen zijn midden in de de samenleving, die ook wil omzien naar mensen uit andere landen en culturen en hen helpen als dat nodig is.”
Het was de eerste keer dat er een Iftar maaltijd op deze manier in Wijhe werd gehouden.
Pastor van de Katholieke Kerk Gerda Nijboer verkondigde een soortgelijke mening in haar toespraak. Ze sprak ze ons in een privésessie voor de maaltijd toe over de wens om gezamenlijke festiviteiten binnen de kleine gemeenschap van Wijhe te organiseren, het dorp waar bijna iedereen elkaar kent, om hen bijeen te brengen. Ze verklaarde dat zo’n ontmoeting een prachtige gelegenheid is om elkaar te leren kennen. Om kennis te maken met elkaars karakters en denkwijzen en over elkaars eten. Een pracht gelegenheid voor zo’n gemeenschappelijke culturele uitwisseling.
Opningstoespraak
De Iftar maaltijd werd geopend met een woord van een vertegenwoordiger van de moslim gemeenschap in Wijhe:
Beste gasten, welkom bij deze Iftar-maaltijd. Het is voor ons een eer en een genoegen om u allen hier vandaag te mogen verwelkomen. Het vasten tijdens de heilige maand Ramadan is een belangrijke en speciale traditie in de islamitische cultuur. Het is een tijd van bezinning, introspectie en spirituele verrijking voor degenen die vasten. Maar het is ook een tijd van delen en saamhorigheid, waarin we degenen die minder fortuinlijk zijn kunnen helpen en samen kunnen komen om te genieten van heerlijke maaltijden.
Wij zijn blij dat we hier vandaag samen zijn, als mensen van verschillende achtergronden en culturen, om deze Iftar-maaltijd te delen en te vieren. Het is belangrijk om te erkennen dat we allemaal unieke individuen zijn, met verschillende talen, geloven en tradities. Maar het is ook belangrijk om te beseffen dat we allemaal dezelfde behoeften hebben als menselijke wezens: liefde, geluk en vrede.
Laten we deze Iftar-maaltijd aangrijpen als een gelegenheid om deze gemeenschappelijke waarden te vieren en om bruggen te bouwen tussen onze gemeenschappen. Laten we genieten van het heerlijke eten en de geweldige sfeer, en elkaar beter leren kennen. Ik dank jullie allen voor jullie aanwezigheid en wij hopen dat we samen een mooie en betekenisvolle avond zullen hebben. Eet smakelijk!
(tekst loopt door onder afbeeldingen)
De Iftar maaltijd
Het loopt tegen 19.50 uur en het is tijd voor de maaltijd. Terwijl mijn stem weerklinkt om de Koran in het Arabisch voor te dragen met een vertaling op het scherm in het Nederlands, zijn de geselecteerde verzen afkomstig uit Surat Maryam, de Korantekst waarin Maria wordt genoemd en hoe zij door Christus werd verwekt via de Heilige Geest en dan de wonderbaarlijke geboorte onder de palmboom. Veel raakvlakken met de Bijbelteksten zeiden veel aanwezigen aan de eettafels. Het eten begon en je begon het geluid van lepels en borden te horen.
(tekst loopt door onder afbeelding)

Volgens moslim traditie verdient het voorkeur om te beginnen met het eten van stukjes dadel. Borden met dadels en olijven werden geserveerd als voorgerecht voor het eten. Een moslimbezoeker legde aan een Nederlandse vrouw uit dat moslims hun iftar beginnen met dadels. De boodschapper Mohammed deed dit altijd, dus moslims imiteren deze daad van de Boodschapper, wat een Sunnah is in de religie.
“Wat een goed idee”, zegt een dame, terwijl iedereen aan tafel het eens is met het haar en dadels eet om de maaltijd mee te beginnen, voordat ze de heerlijke Turkse linzensoep eten.
De maaltijd was heerlijk met een grote verscheidenheid aan gerechten en de mensen onderbraken hun vastenperiode samen met de rest in een echt familiale sfeer.
(tekst loopt door onder afbeelding)

Klik hier voor meer foto’s van dit evenement van fotograaf Paweł Staśkiewicz