Ode aan Henk ’t Hart

Interessant? Deel het artikel

Henk 't Hart
Henk 't Hart

Een expositie en presentatie in het teken van een bijzondere man.

In het Dorpshuus in Heino is van 3 september tot 30 november 2021 een expositie van portretten van beroemde personen van Diny Herbrink. Daarbij hoort het opmerkelijke verhaal van de eigenaar van deze werken: Henk ’t Hart uit Lemelerveld. Door zijn interesse in kunst gaf ‘t Hart aan Diny Herbrink de opdracht om verschillende portretten te maken van mensen die hem geïnspireerd hebben. Op 9 september wordt zijn verhaal verteld door Jacqueline.

‘Neem de mensen zoals ze zijn, anderen zijn er niet!’

Bijzonder is het levensverhaal van Henk ’t Hart, die bij toeval in Lemelerveld terecht kwam. Door de oorlog en de vele kindertehuizen heeft hij een zeer ongelukkige jeugd gehad. Na vele omzwervingen kwam hij in Lemelerveld te wonen en leerde hij Jacqueline en Ronald kennen.
Jacqueline besloot zich over hem te ontfermen: ‘Hij werd in het dorp als een vreemde man gezien vanwege zijn autisme. Ik heb hem begeleid en ervoor gezorgd dat hij er weer verzorgd uit ging zien. Eerst keek niemand naar hem om, maar langzamerhand ontstonden er steeds meer sociale contacten en tussen ons een vriendschap.’
Henks Levensmotto was ‘neem de mensen zoals ze zijn, anderen zijn er niet!’ Een wijze raad in deze niet zo makkelijke tijd. Door zijn interesse in kunst en cultuur gaf ‘t Hart de plaatselijke kunstenares Diny Herbrink de opdracht om verschillende portretten te maken van mensen die hem geïnspireerd hadden in het leven. Van Barack en Michelle Obama tot Majoor Bosshardt, Malala en moeder Theresa.

Jacqueline vertelt

Jacqueline: ,,De portretten hingen door zijn hele huis. Hij heeft ook een portret van Charles Darwin laten maken nadat hij gesprekken over hem had gehad met zijn broers. Hij voelde dat hij net zo leefde als Darwin, met respect voor de natuur.” Zo hoort bij elk portret een speciaal verhaal.
Jacqueline belicht op donderdagavond 9 september het bijzondere leven van hem. Zij vertelt over haar belevenissen met Henk, het opsporen van zijn verloren broers en zijn liefde voor natuur, cultuur en kunst.

De expositie is tijdens openingsuren van het Dorpshuus te bekijken. Donderdagavond 9 september 20.00 uur ‘Jacqueline vertelt…’ Gratis toegankelijk na opgave: 0572-700212 of info@dorpshuusheino.nl Locatie: Marktstraat 7, Heino.

Zie ook Dorpshuus Heino

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.