Als je een verhaal schrijft, is het belangrijk dat bepaalde details kloppen. Iemand die jarig is in september, kan een hoofdstuk later niet ineens in maart jarig zijn. Daarom controleer ik mijn verhalen altijd goed. Tijdens het schrijven herlees ik ook vaak eerdere stukken. Bij een kort verhaal maak ik nauwelijks aantekeningen. Een verhaal van hooguit enkele getypte A4-tjes is snel doorgelezen. Bij mijn drie boeken was dat natuurlijk geen optie. Mijn geheugen is ook niet zo goed dat ik alles kan onthouden (gelukkig maar). Daarom maak ik voor mijn boeken gebruik van aantekeningen. Er zijn tal van (gratis) programma’s voor te vinden. Ik geef de voorkeur aan OpenOffice Writer.
Notulen
In een apart bestand noteer ik alle belangrijke informatie. Van ieder personage de uiterlijke kenmerken, het karakter, geslacht en leeftijd, waar ze wonen… Kortom, alle informatie die van belang kan zijn. Sommige dingen werk ik van tevoren uit. Andere gegevens noteer ik tijdens het schrijfproces. Als ik in een bepaald hoofdstuk personage X bijvoorbeeld in Olst laat zijn, kan hij niet op hetzelfde moment ook in Wijhe zijn. Dat controleer ik dan even in mijn aantekeningen. Soms kom ik voor uitdagingen te staan als hetzelfde personage tegelijkertijd op twee verschillende plaatsen blijkt te zijn.
Proeflezers
Om deze en andere onvolkomenheden eruit te halen, maak ik ook veel gebruik van proeflezers. In mijn geval zijn dat één tot twee lezers die ik vind via facebook. Zij lezen dan mijn manuscript (een ongepubliceerd boek) en geven me waardevolle feedback. Als tegenprestatie ben ik dan proeflezer voor hun manuscript. Op dezelfde manier laat ik ook mijn korte verhalen proeflezen.
Wanneer ik het verhaal of manuscript dan krijg terug gemaild, is het voorzien van tips en complimenten. Hier ga ik dan weer mee aan de slag. Soms volgt er dan nog een ronde proeflezen. Totdat het klaar is voor publicatie of om in te sturen voor een wedstrijd. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval met mijn verhaal N.O.A.C.H. dat ik instuurde voor de wedstrijd Nevelkinderen van Godijn Publishing (en uiteindelijk ook in de gelijknamige bundel is gepubliceerd).
Lees hier de andere reflecties van Liesbeth.
Bezoek ook haar website.